ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: «Μάμα εγώ πότε θα πάω σχολείο» - Στερούν την μόρφωση σε 17χρονο με νοητική αναπηρία για 430 ευρώ- ΕΓΓΡΑΦΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: «Μάμα εγώ πότε θα πάω σχολείο» - Στερούν την μόρφωση σε 17χρονο με νοητική αναπηρία για 430 ευρώ- ΕΓΓΡΑΦΑ

Κραυγή απόγνωσης από 42χρονη μητέρα 17χρονου αγοριού με νοητική στέρηση. Για 430 ευρώ, όσο και ο μισθός μιας σχολικής βοηθού που ζητούν, στερούν από το γιο της την μόρφωση.

Σύμφωνα με την 42χρονη που επικοινώνησε με το ThemaOnline το παίδι της, που φοιτά στην Γ’ Τεχνική Σχολή της Λευκωσίας (σε ειδική μονάδα), το Νοέμβριο του 2019 έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθητές του, περιστατικό (που έλαβε διαστάσεις και από τα ΜΜΕ) και το οποίο είχε καταγγελθεί τόσο στο Υπ. Παιδείας όσο και στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα ο νεαρός, ο οποίος κρίθηκε ώς άτομο με μέτρια νοητική αναπηρία να χρειάζεται σχολική βοηθό, καθώς ο 17χρονος σε διαφορετική περίπτωση, φοβόταν να πάει στο σχολείο και ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος.

Για τους επόμενους μήνες  όπως υποστηρίζει η μητέρα, ο 17χρονος με τη σχολική βοηθο του παρουσιαζόταν κανονικά στα μαθήματά του, έδειχνε ιδιαίτερα αγάπη για μάθηση, παρά το περιστατικό που του είχε συμβεί, ενώ είχε αναπτύξει και μια ιδιαίτερη σχέση με τη σχολική βοηθό που τον συνόδευε στο σχολείο.

Τη φετινή σχολική χρονιά, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονεί η απομάκρυνση της προσωπικής σχολικής βοηθού όπως καταγγέλλουν οι γονείς του 17χρονου με την μέτρια νοητική στέρηση, αποφασίστηκε όπως ο ανήλικος εξυπηρετείται από τις υφιστάμενες σχολικές βοηθούς.

Έγινε ένσταση της απόφασης η οποία απερρίφθη ενώ ο 17χρονος από τον Σεπτέμβριο δεν έχει μεταβεί στο σχολείο του και συνεχώς ρωτά τη μητέρα του: «Μάμα, εγω πότε θα πάω σχολείο;». Tόσο ο μαθητής όσο και οι γονείς του, φοβούνται να στείλουν μόνο το παιδί στο σχολείο ενώ πριν από μερικές μέρες έγινε άλλο ένα περιστατικό που πλέον, όπως υποστηρίζει η οικογένεια, καθιστά την τοποθέτηση προσωπικής σχολικής βοηθού ώς επιβεβλημένη.

Συγκεκριμένα, ο 17χρονος συνοδευόμενος από την αδελφή του, είχαν μεταβεί σε εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας, όπου τυχαία συνάντησαν ένα από τους μαθητές που φέρεται να χτύπησε τον ανήλικό, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελία που έχει γίνει στην Αστυνομία απείλησε εκ νέου τον νεαρό με νοητική στέρηση,  πως αν ξαναπατήσει το πόδι του στο σχολείο «θα του κάνει τα ίδια και χειρότερα».

«Από εκείνη τη μέρα ο γιος μου δεν κοιμάται τα βράδια» τα λόγια της μητέρας του, που κάνει δραματική έκκληση στους αρμοδίους για επανατοποθέτηση της σχολικής βοηθού για το παιδί της.

«Στερούν την μόρφωση από ένα παιδί για 430 ευρώ. Τους είπαμε ότι αν είναι το κόστος το πρόβλημα μπορούμε να τα πληρώσουμε και από τη τσέπη μας» ανέφερε με τρεμάμενη φωνή η μητέρα του 17χρονου.

Σύμφωνα με την μητέρα έχει αποταθεί τόσο στην επίτροπο Διοιηκήσεως, όσο και στην επίτροπο προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού και περιμένει με αγωνία τις γνωματεύσεις τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top