ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Καδή από τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου για τη νέα ΚΑΠ

Ικανοποίηση Καδή από τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου για τη νέα ΚΑΠ

Ικανοποίησή εξέφρασε  ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο διαπραγματευτικής θέσης συμβουλίου για το μέλλον της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) μετά το 2020.  Η Συμφωνία ανακοινώθηκε από τη γερμανική προεδρία το πρωί της Τετάρτης μετά από δύο μέρες συζητήσεων στο Συμβούλιο των Υπ.Γεωργίας, ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν και αυτό καθορίσει τη δική του θέση. 

Σύμφωνα με τον κ. Καδή «σημαντικό στοιχείο για την Κύπρο αποτελεί η απλοποίηση των ελέγχων και η συνεπακόλουθη μείωση της γραφειοκρατίας για τους μικρούς καλλιεργητές, στους οποίους εντάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των Κυπρίων αγροτών».

Επιπλέον ο Κώστας Καδής εξηγεί ότι «εξίσου σημαντική είναι και η ευελιξία που παρέχεται στα κράτη μέλη να σχεδιάσουν τις δικές τους δράσεις ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους».

Διευκρινίζει δε ότι «για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων της Κύπρου ως προς τα ποσά που θα δαπανήσει σε δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλήφθηκαν στους κανονισμούς πρόνοιες που θα διευκολύνουν τους Κύπριους γεωργούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πετύχουν τους στόχους τους».

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε σήμερα, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες αποτελεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, υπό πέντε διαδοχικές Προεδρίες».

Ο κ. Καδής προσθέτει ότι «η Κύπρος συμμετείχε ενεργά σε όλες αυτές τις συζητήσεις, με γνώμονα την επίτευξη μιας νέας ΚΑΠ που θα αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο και θα στηρίζει τους Κύπριους αγρότες αλλά και την ευρωπαϊκή γεωργία γενικότερα, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική» και «παράλληλα, θα θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για το περιβάλλον και το κλίμα, στο πλαίσιο εφαρμογής της ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ, όπως εκφράζεται από την Πράσινη Συμφωνία».

Όπως σημειώνει, «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ως Κύπρος είχαμε ουσιαστικό ρόλο, υποβάλλοντας εποικοδομητικές και συμβιβαστικές προτάσεις για γεφύρωση διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τον αγροτικό τους τομέα». «Ορισμένες από τις εισηγήσεις αυτές αποτυπώθηκαν στο κείμενο των κανονισμών», αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top