ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΦΩΤΙΟΥ: 'Να παραμείνουμε σε εγρήγορση για συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας'

ΦΩΤΙΟΥ: 'Να παραμείνουμε σε εγρήγορση για συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας'

Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα τις προκλήσεις και για αυτό το λόγο οφείλουμε να παραμένουμε διαρκώς σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στη δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 η οποία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε πως «με αισθήματα δέους και υπερηφάνειας τιμούμε σήμερα το έπος του ’40 και το μεγαλείο της αντίστασης του Έθνους κατά του φασισμού και του ναζισμού. Η ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος συγκλονίζει τις ψυχές μας και ανανεώνει τις ελπίδες μας».
 
Πρόσθεσε ότι «οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και περισσότερο από ποτέ ο τόπος μας χρειάζεται ομοψυχία και συσπείρωση.  Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα τις προκλήσεις και για αυτό το λόγο οφείλουμε να παραμένουμε διαρκώς σε εγρήγορση και επαγρύπνηση» είπε και σημείωσε πως «το δικό μας χρέος είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».
 
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου «η παρουσία του Τούρκου κατακτητή στα πάτρια μας εδάφη, η συνεχιζόμενη προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας με το πρόσφατο άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων και τη συνεχιζόμενη  παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανό το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» και να υπενθυμίζουμε την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας».
 
Σημείωσε ακόμα πως «η Τουρκία, επί καθημερινής βάσεως, κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι σωστές ενέργειες που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν ως αποτέλεσμα την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από φίλιες προς εμάς χώρες της περιοχής, οι οποίες κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και να στραφεί προς ενέργειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά και για δημιουργία συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου».
 
Στην ομιλία του ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι «παρόλο που η Τουρκία ολοένα αυξάνει την ένταση και δυναμιτίζει γενικά τη γύρω περιοχή με την επιθετική της στάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι μόνο οι κυρώσεις που μας ενδιαφέρουν, αλλά η εξεύρεση μίας διαρκούς λύσης χωρίς παρεκκλίσεις από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αρχές και αξίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μίας λύσης η οποία θα επανενώνει το λαό, το έδαφος, την οικονομία, τους θεσμούς και θα  διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού».
 
Η λύση αυτή, συνέχισε πρέπει να «δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος του οποίο η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Για αυτό τον λόγο, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη να προσέλθει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά το 2017, χωρίς βέβαια τη δημιουργία τετελεσμένων και υπό το καθεστώς πιέσεων και απειλών».
 
Το ΟΧΙ των Ελλήνων, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας «αποτελεί το φάρο για τον κάθε ένα από εμάς, αντλώντας διδάγματα από την ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού και ταυτόχρονα δείχνοντάς μας τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον» ενώ και το έπος του 1940 «μας καθοδηγούν και μας υπενθυμίζουν το τεράστιο χρέος που φέρουμε στους ώμους μας για την προάσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων.  «Οφείλουμε να θυμόμαστε, να τιμούμε και να μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές το ένδοξο παρελθόν μας και όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία», πρόσθεσε.
 
Μόνο έτσι κατέληξε ο Φώτης Φωτίου «θα καταφέρουμε να σταθούμε απέναντι από τον Πενταδάκτυλο και να πούμε ότι, τη λευτεριά, δεν θέλουμε να μας την χαρίσουν αν δεν την αξίζουμε. Την θέλουμε γιατί μάθαμε να την διαχειριζόμαστε σωστά και είμαστε έτοιμοι να την χαρίσουμε αλώβητη στα παιδιά μας».

Από: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top