ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κλειδώνουν τα μέτρα, στο κόκκινο η ανησυχία - Ποιοι επηρεάζονται, τι κλείνει και ποιες οι εξαιρέσεις

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κλειδώνουν τα μέτρα, στο κόκκινο η ανησυχία - Ποιοι επηρεάζονται, τι κλείνει και ποιες οι εξαιρέσεις

Νέο πακέτο μέτρων κατά του κορωνοϊού αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί απόψε ύστερα από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 1830. Στις σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβεί ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της συνεδρίας, ενώ ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα. 

Τα επικρατέστερο σενάριο για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι τα μέτρα που ισχύουν για Λεμεσό και Πάφο τα οποία θα επεκταθούν σε παγκύπρια βάση. Ταυτόχρονα αναμένεται ότι επιπρόσθετα μέτρα προστασίας θα επιβληθούν σε Λεμεσό και Πάφο, που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
 
Όπως είναι γνωστό, τα μέτρα που ισχύουν για Λεμεσό και Πάφο κι αναμένεται να επιβληθούν σε παγκύπρια βάση, είναι τα ακόλουθα:
 
Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται όμως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30 μμ.
 
Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο ή για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
 
Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.
 
Αναστέλλονται επίσης οι αγώνες πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αυτό σημαίνει ότι αγώνες που δίνουν ομάδες με έδρες στις επαρχίες με ομάδες των άλλων επαρχιών αναβάλλονται μέχρι τη λήξη των μέτρων.
 
Τί δήλωσε ο Καθηγητής Τσιούτης για τα μέτρα

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα με άλλους επιδημιολόγους σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για εισηγήσεις για τα μέτρα που θα επιβληθούν, μερικά από τα μέτρα που ισχύουν για Λεμεσό και Πάφο θα επεκταθούν και σε άλλες επαρχίες ενώ σε Λεμεσό και Πάφο θα επιβληθούν επιπρόσθετα λόγω της ανησυχητικής κατάστασης που καταγράφεται σε αυτές τις περιοχές.
 
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε ότι «όντως βλέπουμε πρόβλημα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και ο φόβος μας είναι να μην επεκταθεί το πρόβλημα που υπάρχει και στις άλλες επαρχίες της Κύπρου. Επομένως ο στόχος των νέων μέτρων είναι να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και από την άλλη να περιοριστούν και οι πιθανότητες διασποράς σε άλλες επαρχίες».
 
Ερωτηθείς ανέφερε ότι «υπάρχει πιθανότητα κάποια από τα μέτρα που ισχύουν στην Λεμεσό και Πάφο να επεκταθούν και στις άλλες επαρχίες».
 
Τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Λεμεσό και Πάφο, οπότε τα μέτρα θα είναι αυξημένου βαθμού σε σχέση με τις άλλες επαρχίες.
 
Ο άλλος άξονας, συνέχισε, είναι η προστασία των ευπαθών που εργάζονται και θα δοθεί η διευκόλυνση στο να κυκλοφορούν έξω και να κάνουν τα απαραίτητα. «Η πρόταση μας, είναι στους χώρους εργασίας να διευκολυνθούν οι ευπαθείς. Όσοι χώροι εργασίας εφαρμόζουν την τηλεργασία από το σπίτι να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν και να δώσουν και μια προτεραιότητα στους ευπαθείς εργαζόμενους τους» είπε.
 
Άλλη πρόταση, σημείωσε, είναι να γίνει ένας έλεγχος και αναθεώρηση των πρωτοκόλλων όσον αφορά τους οίκους ευγηρίας ώστε να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι.
 
Είπε ακόμη ότι «θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν κάποια μέτρα στην Λεμεσό και Πάφο ούτως ώστε να μην μεταδοθεί ανεξέλεγκτα ο ιός και στις άλλες επαρχίες, μέτρα πρόληψης της διασποράς στις υπόλοιπες επαρχίες και έμφαση στην προστασία των ευπαθών και ηλικιωμένων». Πρόσθεσε πως «θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα και στοχευμένες συστάσεις».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top