ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΥΛΟΥΜΑΣ: 'Ευπαθείς ομάδες όχι μόνο οι ηλικιωμενοι..' - Διατάγματα Vs Συστάσεις και η προετοιμασία της κυβέρνησης στο ενδιάμεσο

ΚΟΥΛΟΥΜΑΣ: 'Ευπαθείς ομάδες όχι μόνο οι ηλικιωμενοι..' - Διατάγματα Vs Συστάσεις και η προετοιμασία της κυβέρνησης στο ενδιάμεσο

Έκκληση στον κόσμο εκ μέρους των ευπαθών συνανθρώπων μας, απευθύνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, ενώ επισημαίνει πως θα επιδιώξουν να γίνουν διατάγματα οι συστάσεις του Υπουργείου εάν δεν τηρούνται τα μέτρα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Σημειώνουμε πως το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει ισχυρές συστάσεις για τηλεργασία, διαχωρισμό του προσωπικού στους χώρους εργασίας, ξεχωριστά διαλείμματα, εξ’ αποστάσεως συνεδρίες κοκ.

Διατάγματα Vs Συστάσεις
Αυτό φυσικά, όπως σημειώνει και ο κ. Μάριος Κουλουμάς με τον οποίο μίλησε η ιστοσελίδα μας, δεν τις καθιστά υποχρεωτικές νομικά. Όπως πρόσθεσε, «ζητήσαμε να γίνουν παρόμοια διατάγματα όπως και στο 1ο κύμα. Βέβαια αντιλαμβανόμαστε και τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία. Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι είναι σε επαφή τόσο με εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα όσο και στη δημόσια υπηρεσία, εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη να υπάρξουν οι ρυθμίσεις για να προστατευτούν τα άτομα».

«Θα παρακολουθούμε κι εμείς το ζήτημα. Ελπίζουμε εργοδότες και δημόσια υπηρεσία να συμμορφωθούν με αίσθημα αλληλεγγύης και ευθύνης», πρόσθεσε ο κ. Κουλούμας. «Εάν δεν το κάνουν, θα ζητήσουμε οι συστάσεις να μετατραπούν σε διατάγματα», επισήμανε.

Ποιοί εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες
Σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες, ο κ. Κουλούμας, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπήρξε μια κατάχρηση του όρου στο προηγούμενο κύμα, καθώς ο κόσμος φοβήθηκε.

«Δεν είναι όλοι οι χρόνιοι πάσχοντες ευάλωτοι. Οι ευάλωτοι καθορίστηκαν σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα και τα διατάγματα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ευάλωτων συναθρώπων μας, απάντησε πως δεν γνωρίζει αλλά στο μέλλον θα είναι πιο εύκολο να εντοπίζονται, λόγω των νέων λογισμικών του ΓΕΣΥ και του ΟΑΥ.

Η συνεργασία με κυβέρνηση και Υπουργείο - Ανταποκρίθηκε επαρκώς στο ενδιάμεσο; 
Παράλληλα, ο κ. Κουλούμας επισήμανε πως «πληρώνουμε την χαλάρωση που υπήρξε», λέγοντας πως η κυβέρνηση λόγω και των οικονομικών ζητημάτων που προέκυψαν, «είχε αφήσει ένα περιθώριο, αλλά η συμπεριφορά του κόσμου ουσιαστικά έχει φέρει την έξαρση».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει την στάση του Υπουργείου Υγείας και το κατά πόσον προετοιμάστηκε επαρκώς στο ενδιάμεσο, απάντησε ότι «γίνονται προσπάθειες, μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα με τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Διευκρίνισε όμως ότι είναι θετικό το ότι βρισκόμαστε στην 2η φάση του ΓΕΣΥ, η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ήδη έτοιμη και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μπορούν να περιθάλψουν ασθενείς με άλλα προβλήματα.

«Οι ευπαθείς ομάδες δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας»

Τέλος, ο κ. Κουλούμας απηύθυνε έκκληση στο κοινό, τονίζοντας πως «οι ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν δεν είναι ένας αριθμός ούτε μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά είναι οι φίλοι μας, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συγγενείς, αδέλφια, οι παππούδες και γιαγιάδες μας».

Επίσης, είπε ότι μπορεί η θνησιμότητα να μην είναι πολύ ψηλή, αλλά το σύστημα υγείας ήδη άρχισε να επιβαρύνεται και «πρέπει ο καθένας από εμάς να λάβει τα μέτρα του».

«Αυτοί είμαστε εμείς που κινδυνεύει η ζωή μας. Παρακαλώ προστατεύστε μας», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top