ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Πόλεμος tweet' και αντιπαραθέσεις για έκθεση GRECO και διαφθορά – Λόγος για εκ των υστέρων πρωτοβουλίες – ΦΩΤΟ&BINTEO

'Πόλεμος tweet' και αντιπαραθέσεις για έκθεση GRECO και διαφθορά – Λόγος για εκ των υστέρων πρωτοβουλίες – ΦΩΤΟ&BINTEO

Στον απόηχο της νέας έκθεσης Greco για θέματα διαφθοράς, έρχεται μια δημόσια αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται, αλλά και τον ρόλο που έχει η Βουλή ως εκτελεστική εξουσία.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Σημειώνουμε πως η νέα έκθεση είναι στα πλαίσια του τέταρτου κύκλου αξιολόγησης για την πρόληψη της διαφθοράς τόσο σε ό,τι αφορά το κοινοβούλιο, όσο και για τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Με ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία επισήμανε πως η Κύπρος κατάφερε να υλοποιήσει ικανοποιητικά τις 7 από τις 16 συστάσεις της GRECO, καταφέρνοντας έτσι να μην κριθεί ως συνολικά μη ικανοποιητική η συμμόρφωσή της (globally unsatisfactory). Φυσικά, εξήρε τον ρόλο της στην ικανοποίηση των τεσσάρων συστάσεων για την Πρόληψη της Διαφθοράς στη Δικαστική Εξουσία.

Ξεκαθάρισε τις ελλείψεις η κ. Γιολίτη

Όπως ανέφερε και η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλη Γιολίτη σήμερα Τετάρτη (18/11), «είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι συστάσεις για τη Δικαστική Εξουσία και έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος για τις Εισαγγελικές Αρχές. Παραμένει προς υλοποίηση μια μόνο σύσταση που αφορά στην αυτονομία των νομικών λειτουργών και κατηγόρων και αυτή η σύσταση πολύ σύντομα θα ικανοποιηθεί με νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Προχωρώντας, τόνισε όμως ότι «υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες, που αφορούν στη συμμόρφωση με τις συστάσεις, για τα μέλη του Κοινοβουλίου», απευθύνοντας έκκληση στην Βουλή «να επιταχύνει τις εσωτερικές της διαδικασίες και προς τούτο απευθύνω έκκληση στη Βουλή για υλοποίηση των συστάσεων που αναφέρονται στην έκθεση της GRECO».

Επιστολή Αβέρωβ Νεοφύτου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, «ζητώντας την άμεση συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τη διαφάνεια, θωρακίζουν το κύρος και την αξιοπιστία της πολιτείας και των εκλεγμένων αντιπροσώπων της αλλά και αναβαθμίζουν την αξιοπιστίας της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ζητεί την άμεση συζήτηση,
• Των μεταρρυθμίσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς, με σκοπό την περισσότερη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
•Των μεταρρυθμίσεων για βελτίωση της λειτουργίας της πολιτείας.
•Την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Βουλής και των βουλευτών με την εφαρμογή των συστάσεων της GRECO καθώς και των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή.
•Την οριζόντια ψηφοφορία, το Ασυμβίβαστο και την Επιστολική Ψήφο.

Αντιπαράθεση ΔΥΣΗ – ΑΚΕΛ: «Δεν πρέπει να αντιδρούμε μόνο κάτω από την πίεση του κόσμου»
Σε δηλώσεις την στην τηλεόραση του ANT1, η βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ρίχνοντας προφανώς τα βέλη της στο κυβερνών κόμμα, είπε ότι «δεν πρέπει να δρούμε ή να αντιδρούμε όταν βρισκόμαστε κάτω από το βάρος και την πίεση της κοινής γνώμης. Την πολιτική βούληση την αποδεικνύουμε».

Συμφωνώντας με τα όσα έγραψε η GRECO, τόνισε ότι έχει μεταφέρει στο κοινοβούλιο την πληροφόρηση περί GRECO. Επισήμανε πως η απάντηση του Προέδρου της Βουλής ήταν «δε θα μας πουν οι ξένοι τι θα κάνουμε». «Προχωρήσαμε μετά με ένα κώδικα 155 σελίδων, εντελώς ανεφάρμοστο», συμπλήρωσε.

Συνεπώς, όλα αυτά που καταγράφει η Grecο έρχονται κατ’ επανάληψη στο Κοινοβούλιο. «Πρέπει να επιδείξουμε βούληση να αναλάβουμε δράση ειδικά όσον αφορά Πόθεν Έσχες και άλλα θέματα που άπτονται βουλευτών και αξιωματούχων του κράτους για να πείσουμε τους πολίτες ότι εννοούμε αυτά που λέμε».

Σήμερα έγινε μια καλή αρχή, τόνισε, ενώ υπερασπιζόμενοι την εκτελεστική εξουσία είπε ότι «δεν μπορεί η Βουλή να ρυθμίσει τη σχέση και τους χρόνους μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Νομικής Υπηρεσίας. Η Βουλή θα επεξεργαστεί νομοσχέδια που έχει ενώπιών της, ανάλογα με το πότε θα έρθουν. Δεν γίνεται η Βουλή να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Να δουν πως κάνουν τη δουλειά τους οι Δημόσιες Υπηρεσίες».

ΔΗΣΥ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν τιμά κανένα να λέμε ότι δρούμε πάντα αντακλαστικά 

Στη συνέχεια, απαντώντας στην κ. Χαραλαμπίδου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι το να λέγεται ότι «βλέπουμε τα θέματα αντανακλαστικά δεν περιποιεί τιμή σε κανένα. Προφανώς και τα πράγματα που έχουν γίνει δεν είναι αρκετά και υπάρχουν και πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν».

«Αν ξεκινήσουμε αυτή τη στιγμή ένα «πόλεμο» μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και νομοθετικής, ή μεταξύ Γενικής Εισαγγελίας και Βουλής για το που είναι τα νομοσχέδια και ποιος τα καθυστερεί, η απαξίωση των πολιτών θα αυξάνεται, όπως και η απόσταση μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα των πράξεων», πρόσθεσε, αναφέροντας τόσο τις δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης, όσο και την επιστολή Αβέρωφ.

 

Στην "κόντρα" και το ΔΗΚΟ με πόλεμο tweet

Σε ένα πόλεμο tweet επιδόθηκαν Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά και την επιστολή του δεύτερου προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο πρώτος θεώρησε προκλητική την επιστολή καθώς θεωρεί ότι ο ΔΗΣΥ προχωράει σε "κοροϊδία της κυπριακής κοινωνίας". Μάλιστα, ανέφερε και την "παρεμπόδιση από τον ΔΗΣΥ του ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων".

Ο κ. Νεοφύτου απέφυγε την άμεση αντιπαράθεση, καλώντας σε συλλογική δράση.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top