ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Δύο πιθανοί δρόμοι ενόψει Συνόδου Κορυφής - Αμφιλεγόμενες και διαφορετικές τοποθετήσεις από Ε.Ε και Μόσχα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Δύο πιθανοί δρόμοι ενόψει Συνόδου Κορυφής - Αμφιλεγόμενες και διαφορετικές τοποθετήσεις από Ε.Ε και Μόσχα

Τα θέματα που αφορούν την γενικότερη αρνητική στάση της Τουρκίας, απασχόλησαν προνομιακά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, με την στάση να φαίνεται πως σκληρύνει, κρατώντας πάντοτε τις επιφυλάξεις που στοχεύουν στον κατευνασμό της γείτονας χώρας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό, είναι η κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκόμενων μερών για την στάση της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο δεν προβαίνει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, αλλά επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας μέσω των νεών προκλήσεων που προχωράει καθημερινά. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αναφορά στο υφιστάμενο πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης.

Όμως μετέδωσε και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα, όλα τους με μια «κριτική προσέγγιση», «μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό και την Αμμόχωστο, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διατλαντικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Νακόρνο Καραμπάχ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος Γαλλίας και Αυστρίας».

Οι δύο πιθανοί δρόμοι
Έτσι, υπάρχουν δύο πιθανοί δρόμοι:
Σε ένα πρώτο επίπεδο, να προσεγγιστεί η Τουρκία με θετικό τρόπο, προσδοκώντας σε κινήσεις καλής θελήσεως από την ίδια και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με απώτερο σκοπό την Πενταμερή.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, κάποια μέρη προκρίνουν μια πιο δυναμική απάντηση στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, μη αποκλείοντας μέτρα εναντίον της.

Οι προθέσεις του διεθνούς παράγοντα – Αμφιλεγόμενες και διαφορετικές τοποθετήσεις
Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάικο Μαας, ο οποίος ανέφερε πως «αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μέχρι τότε (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής τον Δεκέμβριο), ναι, οι κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, πιο προσεκτικά, κινήθηκαν οι δηλώσεις Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν θετικά βήματα, τόνισε πως «δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση των 27, αλλά του ζητήθηκε να προετοιμάσει τις αποφάσεις τους». Όπως είπε, του ζήτησαν παλέτα επιλογών για θετική ατζέντα και μέτρα στην περίπτωση που η θετική προοπτική δεν προχωρήσει και σημείωσε ότι υποστηρίζει τη δουλειά των δυο προέδρων (Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν) και την προετοιμασία μιας πολυμερούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο».

Από την άλλη, η Μόσχα κινήθηκε σε παρόμοιο επίπεδο με τον κ. Μπορέλ. Με ανάρτηση του ρωσικού Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει ότι «η θέση της Ρωσίας παραμένει σταθερή και αμετάβλητη. Προτρέπουμε τα μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση για την σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών» προστίθεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top