ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παίρνουν λεφτά με τα τσουβάλια τα κόμματα - Ποιοι σχηματισμοί με κοινοβουλευτική παρουσία ‘δεν δέχθηκαν’ τη χορηγία - Δηλώσεις

Παίρνουν λεφτά με τα τσουβάλια τα κόμματα - Ποιοι σχηματισμοί με κοινοβουλευτική παρουσία ‘δεν δέχθηκαν’ τη χορηγία - Δηλώσεις

Στα 11,2 εκ. ανέρχεται το ύψος της κρατικής χορηγίας για το έτος 2021 σε κοινοβουλευτικά κόμματα, συνεργάτες βουλευτών και κομμάτων και νεολαίες. Ποσό αυξημένο κατά 500 χιλιάδες περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Ποιοι «συνδυασμοί» αποποιήθηκαν της χορηγίας

Σημειώνουμε πως δύο πολιτικοί σχηματισμοί που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως κόμματα, έχουν ουσιαστικά αποποιηθεί και της χορηγίας που τους αναλογεί, τουλάχιστον μέχρι και τις νέες εκλογές.

Αυτό συμβαίνει καθώς το 50% του ενός κονδυλίου θα δοθεί μετά τις εκλογές Μαϊού «στα πολιτικά κόμματα που αποτελούν μέρος της νεοεκλεγόμενης Βουλής των Αντιπροσώπων». Άρα, θεωρητικά υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρουν αυτό το ποσό εάν κατέλθουν στις εκλογές με ένα ευρύτερο κομματικό σχηματισμό.

TοThemaOnline επικοινώνησε με τους 2 πολιτικούς σχηματισμούς οι οποίοι έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και δεν έχουν εγγραφεί ως κόμματα και συνεπώς, δεν δικαιούνται την χορηγία.

Ο κ. Άγγελος Βότσης, βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ξεκαθάρισε πως είτε τώρα είτε μετά η «Συνεργασία» δεν έχει να πάρει κάτι και εάν γίνουν οι οποιεσδήποτε συνεργασίες με κόμματα δε θα διεκδικηθεί καμία χορηγία από μέρους τους.

Το στέλεχος της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Χρίστος Τσίγκης, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας τόνισε πως «δεν είμαστε πολιτικό κόμμα, ούτε θα μετατραπούμε σε πολιτικό κόμμα, ούτε αιτηθήκαμε κρατική χορηγία, ούτε θα πράξουμε κάτι τέτοιο. Θεωρούμε τους εαυτούς μας ως πολιτική πλατφόρμα που για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΔ έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο άλλος σχηματισμός είναι αυτός της ανεξάρτητης βουλευτού κ. Άννας Θεολόγου. Η κ. Θεολόγου μας διευκρίνισε πως δεν διεκδίκησαν και ούτε προτίθεται να διεκδικήσουν χορηγία γιατί δε θα κατέλθουν ως κομματικός συνδυασμός στις εκλογές. «Έχει να κάνει με τον λόγο με τον οποίο κατεβαίνουμε και πως κατοχυρώνεσαι ως υποψηφιότητα. Εμείς δε θέλουμε τα κόμματα, θέλουμε μια διαφορετική επιλογή για τον κόσμο. Που θα είναι ο Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων σε όλες τις πόλεις και επαρχίες, χωρίς να διεκδικούμε προνόμια και υποχρεώσεις κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθέι επίσης πως τίθεται ακόμη ένα ζήτημα σε σχέση με τους μη κομματικούς εκλογικούς συνδυασμούς, το οποίο και δεν έλαβε θετικής ψήφου για αλλαγή. Αυτό που ισχύει τώρα, είναι πως με την υφιστάμενη νομοθεσία στην 2η κατανομή μπορούν να προχωρήσουν μόνο οι κομματικοί συνδυασμοί ή συνασπισμοί κομμάτων, εάν φυσικά ξεπεράσουν το όριο του 3,6%.

Δείτε τα κύρια σημεία των χορηγιών:
Οι πιστώσεις ύψους €11.207.712 (άρθρο 04081 «Χορηγία Πολιτικών Κομμάτων») από την «Βουλή των Αντιπροσώπων» κατανέμονται στα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ως ακολούθως:

Χορηγίες κομμάτων
(i) Ποσό ύψους €6.649.451 που αφορά την τακτική χρηματοδότηση, κατανέμεται ως εξής:
(1) ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αυτής καταβάλλεται ισόποσα,
(2) το υπόλοιπο μέρος καταβάλλεται κατ’ αναλογίαν των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές
(ii) Ποσό ύψους €4.531.261 παραχωρείται για κάλυψη της δαπάνης για την εργοδότηση κοινοβουλευτικών συνεργατών.
(iii) Ποσό ύψους €27.000 παραχωρείται για κάλυψη των συνεισφορών τους στα
αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της Ε.Ε.,
(iv) Η χορηγία για τις υποπαραγράφους (1) και (2) πιο πάνω παραχωρείται στα
Πολιτικά Κόμματα.

Πότε θα γίνει η καταβολή των χρημάτων
Νοείται ότι, κατά το έτος διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών η χορηγία παραχωρείται κατά 50% πριν από τις βουλευτικές εκλογές στα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το υπόλοιπο 50% μετά τις βουλευτικές εκλογές στα πολιτικά κόμματα που αποτελούν μέρος της νεοεκλεγόμενης Βουλής των Αντιπροσώπων.
Νοείται, περαιτέρω ότι, τα πολιτικά κόμματα τα οποία λαμβάνουν κυβερνητική χορηγία καταθέτουν το αργότερο εντός τριών μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ελεγμένους λογαριασμούς αναφορικά με το ποσό της χορηγίας.

Χορηγίες
Οι πιστώσεις ύψους €314.640 που παραχωρούνται στις Οργανώσεις Νεολαίας των κομμάτων που εκπροσωπούνται με ένα τουλάχιστον Βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατανέμονται ως ακολούθως:
(α) ποσό ύψους €9.000 για κάθε Οργάνωση Νεολαίας
(β) το υπόλοιπο μέρος καταβάλλεται κατ’ αναλογίαν των ποσοστών που έλαβαν
στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν.

Νοείται ότι, κατά το έτος διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών το ποσό του άρθρου 04090 «Επιχορηγήσεις Οργανώσεων Νεολαίας» παραχωρείται κατά 50% πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις Οργανώσεις Νεολαίας των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το υπόλοιπο 50% μετά τις βουλευτικές εκλογές στις Οργανώσεις Νεολαίας των πολιτικών κομμάτων που €1.403,216 για επιδόματα προστασίας Βουλευτών και ΠτΒ

Στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2021, υπάρχουν επίσης πιστώσεις ύψους €1.403,216 που θα καλύψουν επιδόματα για την προστασία του Προέδρου της Βουλής (€29.602) αλλά και των 55 Βουλευτών (€23.683). επιπλέον θα καλύπτεται από αυτό το κονδύλι και επίδομα παραστάσεως των 3 αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και των Λατίνων (€23.683 ετησίως).

Έκτακτοι Λειτουργοί Γραφείου
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτεινόμενες πιστώσεις ύψους €131.271 που προορίζονται να καλύψουν το βασικό μισθό οκτώ (8) έκτακτων Λειτουργών Γραφείου.

Επιδόματα παραστάσεως
Σημειώνουμε πως γίνεται ειδική αναφορά στον προϋπολογισμό της Βουλής για το ερχόμενο έτος, σε πιστώσεις ύψους ύψους €1.403,216 οι οποίες αφορούν:
Επιδόματα παραστάσεως του Προέδρου της Βουλής (€29.602)
Επιδόματα παραστάσεως των 55 Βουλευτών (€23.683)
Επιδόματα παραστάσεως των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων (€23.683) το χρόνο.

Για γραμματειακές υπηρεσίες
Επίσης, εγκρίθηκε επίδομα ύψους €713.516 που προορίζονται να καλύψουν το επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών που καταβάλλεται στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων
(€12.302 το χρόνο) ως ακολούθως:
1. Πενήντα πέντε Βουλευτές από €12.302 το χρόνο
2. Τρεις Αντιπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων από επίσης €12.302 το χρόνο ο καθένας.

Και για.. οδοιπορικά
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και προτεινόμενες πιστώσεις ύψους €420.000 που προορίζονται να καλύψουν το κατ' αποκοπή επίδομα οδοιπορικών:
1. στους Βουλευτές και τους Αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων έναντι των οδοιπορικών εξόδων τους για τη συμμετοχή τους στις συνεδρίες και άλλες εργασίες του Σώματος.
2. στους έξι Διευθυντές της Βουλής.

Άλλα έξοδα 

Παράλληλα, ποσό ύψους €10.000 εγκρίθηκε για κάλυψη των εξόδων του Συνδέσμου πρώην βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου πρώην βουλευτών των χώρων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκ των οποίων ποσό ύψους €1.800 αφορά την πληρωμή της Συνδρομής του Συνδέσμου προς τον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο και
(β) ποσό ύψους €100.000 για επιχορήγηση των κομμάτων για σκοπούς διαφώτισης,
(γ) ποσό ύψους €740.000 για διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και αποστολές στο εξωτερικό

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top