ΠΑΡΑ-THEMA

ΕΚΛΟΓΕΣ: Κάποιοι μάλλον θέλουν να... μην μας βάλουν στον κόπο να πάμε στις κάλπες

ΕΚΛΟΓΕΣ: Κάποιοι μάλλον θέλουν να... μην μας βάλουν στον κόπο να πάμε στις κάλπες

Συνεδριάζει ξανά την Δευτέρα (22/06) η Επιτροπή Εσωτερικών, συζητώντας για ακόμη μια φορά προτάσεις νόμων για αλλαγές στην εκλογική διαδικασία. Κάποια πράγματα όμως, όχι μόνο δεν συντείνουν προς την αύξηση των ψηφοφόρων, αλλά είναι λες και κάποιοι θέλουν να μη μας βάλουν στον... κόπο να πάμε στις κάλπες.

Γιώργος Τάττης

Από την μια, η πρόταση για αύξηση του αριθμού των βουλευτών, εισάγοντας τον θεσμό των Βουλευτών Επικρατείας, μοιάζει να μην κατανοεί την κυπριακή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Σε μια εποχή που η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σώμα της Βουλής είναι διάχυτη, το να συζητάς τρόπους για να προχωρήσεις στην αύξηση των βουλευτών, με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, κάθε άλλο παρά θεμιτό είναι από το σύνολο της κοινωνίας. Πόσο μάλλον, λίγο καιρό μετά την πανδημία, όπου μετράς το τελευταίο σεντ για να σώσεις τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους.

Τα παίγνια δε, για να εκμεταλλευτεί στο έπακρον η ανακατανομή των υποψήφιων βουλευτών από τα ψηφοδέλτια των επαρχιών στο επικρατείας, ή η προσπάθεια (σ.σ. στην τελική μάλλον αυτό γίνεται) να αποκλειστούν τα μικρότερα κόμματα από την ξεχωριστή κατανομή, επιτείνουν αυτό το διάχυτο συναίσθημα της επιφυλακτικότητας.

Από την άλλη, η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία φαίνεται να γίνεται πλέον, σχεδόν για τους τύπους, ως ένα διαχρονικό επικοινωνιακό τέχνασμα που φουσκώνει και ξεφουσκώνει πάντα λίγο πριν τις εκλογές. Ομολογουμένως, η συζήτηση για την εν λόγω αλλαγή, φαίνεται να χρειάζεται πραγματικά «δικλείδες ασφαλείας», για να διασφαλιστεί ότι αυτό το μέτρο δε θα λειτουργήσει σε πλήρη αντίθεση με τον αρχικό του σκοπό. Που είναι η - έστω κάποιας μορφής – αποκομματικοποίηση της πολιτικής σκηνής.

Τέλος, προβληματισμό πυροδοτεί και ένας ακόμη αναχρονιστικός εκλογικός νόμος, όπου αποτρέπει τους συνδυασμούς ανεξάρτητων υποψηφίων να μετέχουν στη Β’ κατανομή των ψήφων. Το περιστατικό καταγγέλλουν ανεξάρτητοι εκλογικοί συνδυασμοί. Δηλαδή, είναι δυνατόν ένας ανεξάρτητος συνδυασμός να παίρνει ένα ποσοστό που να του επιτρέπει να εκλέξει βουλευτή στην Β' κατανομή, αλλά να ακυρώνονται «δημοκρατικά και θεσμικά» οι ψήφοι του, και να χαρίζονται σε ένα μεγαλύτερο κόμμα που ενδεχομένως να έχει λιγότερες αδιανέμητες ψήφους; Υπάρχουν ψηφοφόροι και ψήφοι δύο ταχυτήτων;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top