Υπουργός Δικαιοσύνης: Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ

Υπουργός Δικαιοσύνης: Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ είχε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Η ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών (ΕΜΕΔ) με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στη Δημοκρατία, η εξοικονόμηση πόρων και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των έργων που θα επιτευχθεί εάν οι ΕΜΕΔ αξιοποιηθούν ορθά σε συμβάσεις για οικοδομικά και τεχνικά έργα, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, που είχε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη με αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη συνάντηση που έγινε στις 24 Νοεμβρίου, η Υπουργός συμφώνησε με το Επιμελητήριο για την ανάγκη πιο αποτελεσματικής εφαρμογής των ΕΜΕΔ στην Κύπρο και εκσυγχρονισμού των σχετικών Νομοθεσιών, με προτεραιότητα τη νομοθεσία περί Διαιτησίας - Κεφ. 4, η οποία χρονολογείται από το 1946 και είναι εντελώς απαρχαιωμένη. Η Υπουργός τοποθετήθηκε επίσης θετικά στην πρόταση του ΕΤΕΚ για εισαγωγή της Κριτικής Διαδικασίας (adjudication) στη Νομοθεσία μας, η οποία είναι ιδιαίτερα επωφελής για την ταχεία επίλυση διαφορών στον κατασκευαστικό κλάδο.

Το ΕΤΕΚ ενημέρωσε την Υπουργό σε σχέση με την πάγια θέση του για την υλοποίηση σημαντικών δημοσίων έργων, τα οποία παραμένουν ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και αποτελούν σημεία αναφοράς για τις πόλεις και τον πολιτισμό μας, με τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αναφέρει η ανακοίνωση και προστίθεται ότι, η κ. Γιολίτη αναγνώρισε, ως γενική αρχή, ότι η θέση του Επιμελητηρίου είναι ορθή και ότι ως Υπουργείο θα επιμένουν σε απαιτήσεις που θα διασφαλίζουν την ποιότητα και λειτουργικότητα των κτηρίων των οποίων την ευθύνη έχει το Υπουργείο.

Η κ. Γιολίτη ενημέρωσε ότι προωθείται και η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη διαμεσολάβηση, ειδικότερα σε σχέση με την ύπαρξη δύο Μητρώων Διαμεσολαβητών και συμφωνήθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της διαμεσολάβησης εντός του δικαστικού συστήματος με στόχο τη μείωση των υποθέσεων που τελικά οδηγούνται σε εκδίκαση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, το Επιμελητήριο παρουσίασε το Κέντρο Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών του ΕΤΕΚ (Κέντρο ΕΜΕΔ ΕΤΕΚ) και τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ενέργειες που έχουν γίνει -ειδικά την τελευταία τριετία- για την αναβάθμιση του Κέντρου ώστε να ανταποκρίνεται σε πρότυπα αντίστοιχων αναγνωρισμένων σωμάτων του εξωτερικού, αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση.

AΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανασχηματισμός: Οι τελευταίες πινελιές Χριστοδουλίδη και η αντίδραση Καρούσου

Ανασχηματισμός: Οι τελευταίες πινελιές Χριστοδουλίδη και η αντίδραση Καρούσου

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, φαίνεται να ολοκληρώνει τις τελευταίες του αποφάσεις πριν παρουσιάσει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν και οι ανακοινώσεις αναμένονταν την χθεσινή ημέρα, τελικά μετατέθηκαν, με το Προεδρικό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κορμός των αλλαγών έχει ουσιαστικά κλειδώσει, με τις τελευταίες ώρες να αφιερώνονται στις τελικές ισορροπίες. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται η Τίνα Παύλου, η οποία φέρεται να αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή για το Υπουργείο Υγείας. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται και ως άνοιγμα του Προέδρου προς στελέχη που προέρχονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η πιθανή μετακίνηση της κ. Παύλου στο Υπουργείο Υγείας φέρνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη στο Υπουργείο Μεταφορών, θέση που αναμένεται να αφήσει ο Αλέξης Βαφεάδης. Στο κυβερνητικό σχήμα φέρεται επίσης να εντάσσεται η Εύη Τσολάκη, η οποία προορίζεται για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η Κλέα Παπαέλληνα αναμένεται να μετακινηθεί στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, διαδεχόμενη τη Βασιλική Κασσιανίδου. Για το Υπουργείο Γεωργίας, μετά την αποχώρηση της Μαρίας Παναγιώτου, συνεχίζει να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκη. Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν τον Παναγιώτη Παλατέ να αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, γεγονός που, εφόσον υλοποιηθεί, αφήνει κενή τη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη. Την ίδια ώρα, τα σενάρια που ήθελαν τον Χρίστο Αγγελίδη να αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού φαίνεται να απομακρύνονται, διατηρώντας ανοιχτό το ζήτημα της παραμονής ή μη του Κώστα Κουμή. Αντίδραση από τον ΔΗΣΥ

BEST OF TOTHEMAONLINE