ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίγεται» η Κυβέρνηση για προϋπολογισμό – Τα κόμματα κλειδιά και οι αναγκαίες κυβερνητικές υποχωρήσεις - Ατάκες φωτιά με 'Δον Κιχώτες και ανέκδοτα'

«Καίγεται» η Κυβέρνηση για προϋπολογισμό – Τα κόμματα κλειδιά και οι αναγκαίες κυβερνητικές υποχωρήσεις - Ατάκες φωτιά με 'Δον Κιχώτες και ανέκδοτα'

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει την ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, μετά και την νέα επίσημη τοποθέτηση του ΔΗΚΟ για πρόθεση καταψήφισής του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Η αντιπαράθεση: Ο προϋπολογισμός ως μοχλός πίεσης ενάντια στη διαφθορά και υπέρ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σημειώνουμε πως το ΔΗΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση χθες Πέμπτη (04/12), με την οποία επαναβεβαίωσε ομόφωνα την απόφασή του για να «καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2021, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται να δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία αντίγραφα των φακέλων πολιτογραφήσεων».

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε ο ΔΗΣΥ, με τον Εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Δημητρίου να στρέφει τα πυρά του στον Νικόλα Παπαδόπουλου, όπου αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ είπε: «Για το προσωπικό του πείσμα απειλεί να καταστρέψει, εν μέσω πανδημίας, την οικονομία της χώρας. Το επιχείρημα ότι επειδή θα καταψηφίσει θα καταστεί «αδιάφθορος» είναι για γέλια».

Το ΔΗΚΟ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, όπου σε απαντητική του ανακοίνωση επισήμανε πως «εάν πραγματικά ο ΔΗΣΥ αγωνιούσε για τις συντάξεις, τις παροχές και τους μισθούς του κόσμου, δεν θα επέμεινε στη συγκάλυψη της διαπλοκής και της διαφθοράς», προσθέτοντας ότι «εφόσον η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αρνείται τον έλεγχο, το ΔΗΚΟ δεν θα δώσει το πράσινο φως στη συγκάλυψη της διαφθοράς».

Είχαμε επίσης νέα απάντηση ΔΗΣΥ, κάνοντας λόγο για «εκβιασμούς» από το ΔΗΚΟ και «αδιαφορία για την κοινωνική αναταραχή που θα προκαλέσει», καταλήγοντας πως αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας το ότι «αυτοαποκαλούνται «αδιάφθοροι» και Δον Κιχώτες της κάθαρσης». Στηλιτεύει δε την «ανεύθυνη στάση» της «άλλοτε υπεύθυνη δύναμη του τόπου».

Διαμορφώνεται ένα έρκυθμο σκηνικό - Μετράει τους ψήφους η κυβέρνηση

Κατ’ αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται ένα πραγματικό έκρυθμο σκηνικό, καθώς η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ, για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Μέχρι τώρα υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση για υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, της Αλληλεγγύης και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, με το σύνολό τους να φθάνει τους 23. Σημειώνουμε πως μετά και την αναγκαστική αποχώρηση του βουλευτή της Αλληλεγγύης κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, πλέον οι βουλευτές είναι 55.

Ανάσα στην συνέχεια των οικονομικών κυβερνητικών σχεδιασμών επιβάλλεται να δώσουν 28 βουλευτές οι οποίοι θα υπερψηφίσουν. Το βάρος πέφτει στο κόμμα της ΕΔΕΚ (3 βουλευτές), της Συμμαχία Πολιτών (1 βουλευτής) και στο ΕΛΑΜ (2 βουλευτές), καθώς ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και η ανεξάρτητη βουλεύτρια Άννα Θεολόγου δήλωσαν τη πρόθεσή τους να καταψηφίσουν.

Η διαδικασία - Πώς θα δράσει η κυβέρνηση
Υπενθυμίζουμε πως η κρίσιμη συζήτηση για την ψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15/12 μέχρι την Πέμπτη 16/12. Αυτές τις μέρες συζητούνται οι εισηγήσεις και οι τροπολογίες των κομμάτων, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται προς συζητήσεις με τα τρία κόμματα που επιδέχονται συζήτησης, κάνοντας φυσικά υποχωρήσεις και δίνοντας ανταλλάγματα στους όρους που θα θέσουν. Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, όπως συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές, τίθονταν όροι με πιο "φιλολαϊκό" άρωμα.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για αποφάσεις

Σημειώνουμε πως το ΑΚΕΛ δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδησεων, μέσω του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Γιώργου Λουκαϊδη, πως θα υπάρξει η τελική απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή, χωρίς όμως να αναμένεται αλλαγή στην στάση που τήρησε και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν έγιναν οι απαιτούμενες αλλαγές στην κριτική που ασκούσε το κόμμα.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αμέσως μετά την σημερινή συνάντησή του με την Υπουργό Εργασίας, κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις του κόμματός του είπε πως «η στάση τους απέναντι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχει καμία σχέση με το ποια είναι η θέση των υπολοίπων κομμάτων. Η ΕΔΕΚ είναι ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο κόμμα το οποίο καθορίζει τη δική του στάση στη βάση των δικών του αποφάσεων και στη βάση της δικής του πολιτικής γραμμής», ενώ διευκρίνισε πως η απόφαση θα επέλθει μετά από συνεδρία των συλλογικών οργάνων η οποία υπολογίζεται για τις 14 Δεκεμβρίου.

Σημειώνουμε πως και τις προηγούμενες χρονιές η ΕΔΕΚ υπερψήφιζε τους προϋπολογισμούς για συγκεκριμένα μόνο Υπουργεία, ενώ στις συζητήσεις έθετε επίσης στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια και όρους ως ανταλλάγματα, πχ. για χαμηλοσυνταξιούχους, στήριξη ορεινών περιοχών, φωτοβολταϊκά κτλπ. Τα οποία και αναμένεται να αποτελέσουν το «εύφορο έδαφος» για να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση μια ενδεχόμενη στήριξη του συνολικού προϋπολογισμού.

Τους προηγούμενους προϋπολογισμούς είχε καταψηφίσει και η Συμμαχία Πολιτών, με τον Γιώργο Λιλλήκα να αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται οι αποφάσεις, κατόπιν συνεδρίας της Γραμματείας.

Τέλος, ανοιχτό ενδεχόμενο για υπερψήφιση αφήνει και το ΕΛΑΜ, παρά το ότι καταψήφιζε τα προηγούμενα χρόνια. Όπως δηλώνει ο Γεάδης Γεάδη επίσης στο ΚΥΠΕ, «δεν είναι δογματικοί και στην απόφασή τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι τροπολογίες και οι εισηγήσεις το κόμματος που θα περάσουν», με την τελική απόφαση να τοποθετείται μέχρι και την κρίσιμη τελευταία ημέρα..

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top