ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα διαμορφωθεί προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία - Ενθαρρυντικές οι δηλώσεις διπλωματών της Ε.Ε για ενδεχόμενο κυρώσεων

Θα διαμορφωθεί προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία - Ενθαρρυντικές οι δηλώσεις διπλωματών της Ε.Ε για ενδεχόμενο κυρώσεων

“Οι προϋποθέσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία δεν πληρούνται” και “δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις”, ενώ “η απόσυρση του Ορούτς Ρέις δεν εκλαμβάνεται ως σημαντική πρόοδος από τους 27”, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που ενημέρωσε τον Τύπο για το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η εκτίμηση των 27 είναι πως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος και οι 27 θα κληθούν να αποφασίσουν πως πρέπει να συνεχίσουν. Τόνισε δε ότι το COREPER (συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων) την Τετάρτη θα εξετάσει το ζήτημα της Τουρκίας και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει προσχέδιο συμπερασμάτων για τους ηγέτες.

Σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) που αποτελείται από τους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι 27 Υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία περιλαμβάνει βαριά ατζέντα, θα ξεκινήσει στη 13:00 τοπική ώρα Βρυξελλών της Πέμπτης και δε θα ολοκληρωθεί πριν τις 15:00 την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου και τα συμπεράσματα που θα τεθούν ενώπιον του ΣΓΥ, οι 27 αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων θα εξετάσουν την κατάσταση και τον συντονισμό σε σχέση με την πανδημία COVID19 και θα επαναβεβαιώσουν την πρόθεση για συντονισμό σε σχέση με την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, την εμβολιαστική στρατηγική, τα τεστ και τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων σε επόμενη φάση.

Ακολούθως οι 27 θα εξετάσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της υιοθέτησης του δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% ως το 2030. Ο ίδιος εξήγησε ότι το ζήτημα αυτό θα συμφωνηθεί μόνο αν προχωρήσει η υιοθέτηση του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 1,8 τρισ. ευρώ. Σημείωσε ότι η γερμανική προεδρία έχει ξεκινήσει επαφές για να καμφθούν οι αντιδράσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας επί του μηχανισμού αιρεσιμότητας (κράτους δικαίου). Επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν ενδείξεις για τις προθέσεις τους ως αύριο το βράδυ. “Δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε (να έχουμε συμβιβασμό), αλλά αν δεν έχουμε τότε εξετάζονται άλλες λύσεις, όπως Ταμείο Ανάκαμψης με 25 κράτη μέλη, με διακυβερνητική συμφωνία”, εξήγησε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στα συμπεράσματα θα υπάρχει και το ζήτημα της τρομοκρατίας και θα επισημαίνονται περιοχές πολιτικής που θα πρέπει να προωθηθούν το ερχόμενο διάστημα.

Τέλος σε σχέση με το Brexit, ανακοίνωσε νέο τηλεφώνημα Φον Ντερ Λάιεν με Μπόρις Τζόνσον και τόνισε ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται εντατικά από χθες καταγράφοντας πρόοδο, όχι όμως και συμφωνία στα τρία ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την αλιεία, τη διακυβέρνηση και τον ισότιμο ανταγωνισμό. Έκανε τέλος λόγο για καθοριστικές ώρες και σημείο καμπής στις συζητήσεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top