ΕΛΛΑΔΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις για την Τουρκία και δρομολόγησε τις επόμενες

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις για την Τουρκία και δρομολόγησε τις επόμενες

Την εκτίμηση ότι "η Ευρώπη έκανε ένα βήμα", εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα συμπεράσματα για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ διαμορφώνεται η άποψη ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και αξιολογώντας το κείμενο συμπερασμάτων επεσήμανε την απαραίτητη ομοφωνία που επετεύχθη για την διεύρυνση λίστας προσώπων και οντοτήτων η οποία υπήρχε πριν από δυο μήνες.

"Μην αμφιβάλλετε πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά θα παρθούν κι άλλες αποφάσεις το Μάρτιο. Η πίεση πρέπει να λειτουργήσει με τρόπο ώστε να πείσει την Τουρκία ότι είναι προς όφελός της να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ, να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών" τόνισε ο Κ.Μητσοτάκης ζητώντας από την Τουρκία "συνέχεια και συνέπεια" αλλά και να μην παρερμηνεύσει το μήνυμα της Συνόδου.

Επιπλέον εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις από Άγκυρα, ώστε να διαμορφωθεί το περιβάλλον "για να επανακκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές όπως επιθυμούμε", τονίζοντας ότι "δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά πρωτίστως από την Τουρκία. Η Ελλάδα από τη στιγμή που πέφτει η ένταση είναι έτοιμη να καθίσει και να συζητήσει".

Σημείωσε επίσης ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτυπώνεται η επιθυμία της ΕΕ για ένα πιο ουσιαστικό συντονισμό με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από ζητήματα.

"Κάποιες από τις πρώτες δηλώσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου όπως η επιστροφή στη συμφωνία των Παρισίων έγιναν δεκτές με ανακούφιση και ικανοποίηση από την ΕΕ. Υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο κρίσιμος πυλώνας της διατλαντικής συμμαχίας ο οποίος σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε", τόνισε σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400. "Και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ διαμορφώνεται η άποψη ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει", υπογράμμισε.

"Αν η Αγκυρα έλαβε το μήνυμα, θα φανεί εν ευθέτω χρόνο. Οι συμφωνίες τηρούνται και ναι, οι συμφωνίες τηρήθηκαν", επεσήμανε εξηγώντας ότι τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις: "και η αποφάσεις αυτές ελήφθησαν, τα πράγματα δεν πήγαν στην κατεύθυνση που προσδοκούσαμε, η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες τις οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει".

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον Ζ. Μπορέλ και στην Κομισιόν να καταγράψουν τις επιλογές και τα εργαλεία: "Αυτή η συζήτηση είχε ξαναγίνει σε προφορικό επίπεδο. Αυτή τη φορά η εντολή είναι σαφής όπως σαφές είναι και το χρονοδιάγραμμα. Το Μάρτιο αυτά θα συζητηθούν. Η Ευρώπη είναι υπερωκεάνιο που δεν στρίβει με ταχύτητα ταχύπλοου αλλά αν στρίψει, την πορεία θα την κρατήσει σταθερά".

Σημείωσε ότι "η στρατηγική μας με τον κ. Αναστασιάδη είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη. Αυτή μας επέτρεψε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα που είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ. Η επιτυχία της Κύπρου είναι επιτυχία της Ελλάδας και η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της Κύπρου".

Σε σχέση με τις διαβουλεύσεις στη Σύνοδο σημείωσε ότι "υπήρχαν χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως αρνητικές στην επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης κατά της Τουρκίας. Αυτές οι χώρες σε ένα βαθμό αναθεώρησαν. Η διπλωματία είναι δεν κρίνεται με την απόφαση της στιγμής, είναι μια μάχη διάρκειας. Η Ελλάδα πορεύεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αυτοπεποίθηση και έχει χτίσει μέτωπο συμμαχιών. Δεν αρκεί να πιστεύεις ότι έχεις δίκιο αλλά να μπορείς να πείθεις και τους άλλους".

Επιπλέον, ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι "επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα, η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ", εξηγώντας ότι "εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης". Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι: "το δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορά την κλιματική αλλαγή. Μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου των θερμοκηπίων κατά 55% μέχρι το 2030".

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top