ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν διαφοροποιούν αισθητά οι εξελίξεις για προϋπολογισμό - Παρασκήνιο και πληροφορίες για τα κόμματα που άφησαν περιθώριο θετικής ψήφου

Δεν διαφοροποιούν αισθητά οι εξελίξεις για προϋπολογισμό - Παρασκήνιο και πληροφορίες για τα κόμματα που άφησαν περιθώριο θετικής ψήφου

Σε ένα ομολογουμένως έκρυθμο σκηνικό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για την ψήφιση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται φως στο τούνελ. Την ίδια στιγμή, οι ομιλίες των βουλευτών στην Βουλή συνεχίζονται και σήμερα, ενώ έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Τα πάνω-κάτω έφερε η απόφαση του ΕΛΑΜ να υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοινώνοντας μάλιστα την απόφασή του 2 ημέρες πριν την τελική ψήφιση. Κάτι το οποίο έφερε επιπρόσθετες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, καθώς θεωρήθηκε πως έχασε πρόωρα ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει, πλην όμως των κονδυλίων που αφορούν τους Τ/κ, τους αλλοδαπούς και τα οδοφράγματα.

ΕΛΑΜ: Πήραν υποσχέσεις - Βασική προτεραιότητα η ψήφιση για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, στο ΕΛΑΜ θεωρούν πως εάν όντως η ψήφιση ή όχι θα κριθεί στην ψήφο, τότε τα επί μέρους ζητήματα που αφορούν τα θέματα που θα καταψηφίσει, δεν θα περάσουν ούτως ή αλλιώς, κερδίζοντας παράλληλα και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ικανοποίηση των κοινωνικών αιτημάτων που έθεσε ως προαπαιτούμενα. Όμως, αυτό που υποστηρίζουν άλλα κόμματα και διαμηνύουν στην ιστοσελίδα μας είναι πως εάν δεν περνούσε ο προϋπολογισμός τότε δεν θα περνούσαν σίγουρα τα επί μέρους ζητήματα, όπως τα κονδύλια για τους Τ/κ, τους αλλοδαπούς και τα οδοφράγματα, κατηγορώντας ουσιαστικά το ΕΛΑΜ για οπισθοχώρηση σε πάγιο αίτημά του.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΛΑΜ έχει λάβει κυβερνητικές υποσχέσεις για ικανοποίηση των υπολοίπων αιτημάτων που έθεσε, ενώ θεωρεί ως κύρια προτεραιότητά του να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός για να μην υπάρξει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Αυτό κυριαρχεί ανεξαρτήτως του εάν υπήρχαν ξεκάθαρες δεσμεύσεις σε πρακτικό επίπεδο επί των δαπανών και των τροπολογιών του προϋπολογισμού. Μάλιστα, όπως διαμηνύουν, «τα βάλαμε σε τροπολογίες και ήδη αποστείλαμε στην κυβέρνηση συγκεκριμένα αιτήματα, όπου εξετάζονται», ενώ επισημαίνουν πως «εάν δεν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, κακό του κεφαλιού της».

ΕΔΕΚ: Οδεύει προς καταψήφιση

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του ThemaOnline, η ΕΔΕΚ πάει προς καταψήφιση του προϋπολογισμού. Μάλιστα, όπως φαίνεται, η ΕΔΕΚ αναμένει και την επαύριον των νέων συζητήσεων, αναμένοντας τις ειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης, φέρνοντας ένα νέο τροποποιημένο προϋπολογισμό. Αυτό που συμβαίνει είναι πως στην ΕΔΕΚ θεωρούν πως ο μόνος τρόπος να αυξηθούν οι δαπάνες για τα κοινωνικά αιτήματα που επιδιώκουν είναι να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός από την κυβέρνηση, κάτι το οποίο πρακτικά πλέον είναι ανέφικτο.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Βλέπει θετικά, αναμένει ακόμη όμως ικανοποίηση αιτημάτων 

Σε ό,τι αφορά την Αλληλεγγύη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά και την συνάντηση της Προέδρου του Κινήματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπάρχουν εξελίξεις. Όμως, δεν έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα του Κινήματος (σ.σ. το Κίνημα μιλούσε για 3 σχέδια). Όπως πληροφορούμαστε, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως αποδέχεται πλήρως την πρόταση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (πρόταση Γέφυρα).

Παρά του ότι είναι θετικά προσκείμενος και προς την πρόταση Ασπίδα, ωστόσο, λόγω νομοθετικών ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν, θα τη συζητήσει με τους Υπ. Εργασίας και Οικονομικών. Νομοθετική αδυναμία φαίνεται να υπάρχει και σε ό,τι αφορά την πρόταση για κουπόνι διαβίωσης, η οποία επίσης θα συζητηθεί με την Υπ. Εργασίας. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα προχωρήσει τουλάχιστον με τον διπλασιασμό των κατώτερων συντάξεων. Ως εκ τούτου, η Αλληλεγγύη βρίσκεται ακόμη στην αναμονή και θα αποφασίσει συλλογικά για το τι θα κάνει αύριο, βλέποντας όμως θετικά την υπερψήφιση εάν λάβει και επιπρόσθετες διαβεβαιώσεις.

Συνεργασία Δημοκρατικών Δυναμέων: Χρήσιμη και επικοδομητική πολιτική, βλέπει θετικά την ψήφιση

Τέλος, η 3η πολιτική δύναμη που «αφήνει την κυβέρνηση στο ακουστικό», είναι η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, η Συνεργασία είχε διαβουλεύσεις με κάποια οργανωμένα σύνολα και τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας. Όπως φαίνεται υπήρξε ικανοποίηση κάποιων τροπολογιών που αφορούν συγκεκριμένα αιτήματα (π.χ. για στήριξη καλλιτεχνών, ευάλωτες ομάδες, χαμηλοσυνταξιούχους κτλπ) και ως εκ τούτου, βλέπει θετικά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Αυτό φυσικά αντανακλά και στην επιδίωξη της Συνεργασίας για χρήσιμη και εποικοδομητική πολιτική. Εξάλλου, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τα στελέχη έθεσαν ξεκάθαρα την ανησυχία τους για ενδεχόμενη κακή αξιολόγηση, αλλά και για κακές ατραπούς που ενδέχεται να προκαλέσουν αυτές οι αντιπαραθέσεις.

Πάμε προς καταψήφιση; 

Όπως φαίνεται, τα πράγματα παραμένουν αρκετά δύσκολα για τον προϋπολογισμό, με την καταψήφισή του να έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί. Φυσικά, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό καλύτερα και η παρουσία ή μη του τραυματία βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Νίκου Κέττηρου και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top