ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πώς μπορεί να σωθεί η Οικονομία από την Πανδημία

Πώς μπορεί να σωθεί η Οικονομία από την Πανδημία

Από τον Δρ Χαράλαμπο Λουκά, καθηγητή Οικονομικών του American College

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ποσοστά μόλυνσης του Covid-19 παρουσιάζουν μία ανοδική τάση, άνθρωποι καταλίγουν καθημερινά και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν σκληρά περιοριστικά μέτρα με αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των Ευρωπαϊκών χωρών. Ο έλεγχος της πανδημίας είναι επιτακτική ανάγκη. Οι θετικές επιπτώσεις του εμβολιασμού χρειάζονται χρόνο να αναπτυχθούν. Έτσι, μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η ιχνηλάτιση, θα πρέπει να διατηρηθούν, ώστε να μην αναγκαστεί η αγορά να έχει συνεχόμενα lock down, τα οποία θα επιφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στα Δημόσια ταμεία.
Στην Κυπριακή κοινωνία, ιδιαίτερα στους κύκλους των επιχειρηματιών και του εργατικού δυναμικού, υπάρχει τεράστια ανησυχία, για την ανάκαμψη της οικονομίας. Στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης, πρέπει να είναι η γρήγορη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η μείωση της ανεργίας.
Για να μπορέσουν τόσο τα κρατικά ταμεία όσο και η πραγματική οικονομία της Κύπρου, να ανταπεξέλθουν σε αυτό το βαρύ φορτίο και να μπορέσουμε να κοιτάξουμε αισιόδοξα το μέλλον, πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί μία ανταγωνιστική στρατηγική, η οποία να στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.


Οικονομική Πολιτική
Η ενθάρρυνση των επενδύσεων, η αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών, σε συνδυασμό με την επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η αύξηση φορολογιών και η μείωση των κρατικών δαπανών δεν συνιστώνται, ιδίως μετά από περίοδο βαθειάς οικονομικής ύφεσης. Ως εκ τούτου θα πρέπει η Κυβέρνηση να προωθήσει με γρήγορους ρυθμούς επωφελή αναπτυξιακά έργα και να εφαρμώσει στοχευμένες πολιτικές οι οποίες να στηρίξουν την ανάπτυξη βιομηχανιών και υπηρεσιών, όπως της οικοδομικής βιομηχανίας, της τουριστικής, του εμπορίου, της Γεωργίας καθώς επίσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολλεγίων. Δίνοντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν τις βιομηχανίες, η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών στήριξης και ανάπτυξης, θα βοηθήσει στη γρήγορη οικονομική ανάκαμψη. Επίσης, ενδυκνίονται δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας που στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς επίσης και δημόσιες επενδύσεις που προωθούν την οικολογική οικονομία.

Τόνωση της Ψυχολογίας
Πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για την αποκατάσταση της οικονομίας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την εμπιστοσύνη των πολιτών, για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και όχι μόνο.
Αναγκαία είναι η εφαρμογή αυστηρότερων συστημάτων ελέγχου, στην επιχειρηματική δραστηριότητα δημοσίων προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και υπηρεσιών όπου εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κύπριος πολίτης έχει ανάγκη των αισθημάτων δικαίου και περιφάνειας σε όλα τα επίπεδα και όχι της αδικίας και της καταισχύνης, οι οποίες δεν χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό του.
Η αύξηση της παραγωγικότητας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς επίσης και των Πολιτικών, σε συνδιασμό με την αποτελεσματική εφαρμογή κρατικών πολιτικών ανάπτυξης και στήριξης των βιομηχανιών, θα ενισχύσει ψυχολογικά τους καταναλωτές, τους εργοδότες και το εργατικό δυναμικό και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Στοχευμένη Υποστήριξη
Εκτός από τις βιομηχανίες που έχουμε αναφέρει πιο πάνω, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη των καλλιτεχνικών κλάδων και συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, ιδίως στη νεολαία, της οποίας η μετάβαση από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση στην αγορά εργασίας έχει απρόσκοπτα διακοπεί. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, για νεοεισερχόμενο εργατικό δυναμικό ηλικίας κάτω των 24 ετών είναι ένα ενδυκτικά αποτελεσματικό μέτρο, για τη μείωση της ανεργίας στους νέους, συμπεριλαμβανομένων άλλων εφαρμοσμένων πολιτικών του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Έχοντας υπόψη το πολιτισμό του κύπριου πολίτη και το αγωνιστικό του φρόνημα στην αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων, θα ξεπεραστεί με επιτυχία και αυτό το πρόβλημα. Όμως, στόχος μας πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση του βιωτικού επιπέδου του πολίτη και η ανάπτυξη της οικονομίας. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η αύξηση της παραγωγικότητας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ενδυναμωθεί με την εφαρμογή ανταγωνιστικής στρατηγικής και άμεσων αποτελεσματικών πολιτικών για, τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την αύξηση του καταναλωτισμού, την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση της ανεργίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top