ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει για προϋπολογισμό ενθαρρυμένη η κυβέρνηση - Έτρεξαν και τα κόμματα να καρπωθούν την αύξηση των συντάξεων

Τρέχει για προϋπολογισμό ενθαρρυμένη η κυβέρνηση - Έτρεξαν και τα κόμματα να καρπωθούν την αύξηση των συντάξεων

Εβδομάδα εξελίξεων διανύουμε σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικότερα μετά από την χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου ορίου σε χαμηλοσυνταξιούχους, με τα κόμματα να τρέχουν να καρπωθούν το γεγονός.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Εβδομάδα διεργασιών και εξελίξεων – Τρέχουν για το συντομότερο δυνατό
Σημειώνουμε πως στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρωθούν από τους τεχνοκράτες οι αλλαγές επί των σημείων στον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες θα δώσουν την πολυπόθητη συναίνεση των δύο κομμάτων, ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών.

Με αυτό τον τρόπο, ο προϋπολογισμός θα σταλεί στο Υπουργικό για έγκριση, και θα προωθηθεί γρήγορα στην βουλή για ψήφιση.
Πάντως, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται εντατικά. Χθες πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σήμερα έχει δρομολογηθεί συνάντηση του Προέδρου της Συμμαχίας Γιώργου Λιλλήκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 12:00 η ώρα.

Πάει σε συνάντηση για κοινωνικά μέτρα η Συμμαχία Πολιτών
Με ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών διευκρινίζει ότι «θα προσπαθήσει να αποκομίσει σημαντικά κοινωνικά οφέλη για τους πολίτες, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ισορροπίες όπως έχουν διαμορφωθεί», σε μια προσπάθεια να γίνει ο προϋπολογισμός πιο φιλολαϊκός και να έχουν σημαντικά οφέλη οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κύρια θέματα είναι η θέσπιση κατώτατου μισθού και κατώτατης σύνταξης.

Εκ πρώτης όψεως τα βρίσκουν Σιζόπουλος – Κυβέρνηση
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως Μαρίνος Σιζόπουλος και κυβέρνηση τα έχουν βρει στα «καυτά σημεία», που όπως γράψαμε και νωρίτερα, αφορούν κυρίως κοινωνικές διεκδικήσεις με αναπτυξιακό παράλληλα πρόσημο.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ «έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις κοινωνικής κυρίως πολιτικής, οι οποίες δεν θα επιφέρουν οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό».

Όπως πρόσθεσε, οι προτάσεις αφορούν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επισημαίνοντας και την ανάγκη ενίσχυσης των αγροτικών περιοχών, αλλά και των συνταξιούχους ή ενδεχομένως και των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Παράλληλα, καίριο ζήτημα είναι και αυτό των εκποιήσεων.

Ντύνουν τις συζητήσεις με "πολιτικές προεκτάσεις" και αποδίδουν ρόλο ρυθμιστή

Ο Πρόεδρος του κυβερνών κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, εξάλλου, δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει και πολιτικές προεκτάσεις σε αυτή την νέα συνθήκη που δημιουργείται, τονίζοντας στον κ. Σιζόπουλο πως «και με τη δική σου συμβολή και του κόμματος σου μπορούμε να αποφύγουμε τις περιπέτειες, γίνεσαι εκ των πραγμάτων μαζί με το κόμμα σου και με άλλες δυνάμεις που στήριξαν τον προϋπολογισμό οι ρυθμιστές για να ξαναβάλουμε τη χώρα στη πορεία χωρίς ανασφάλειες και να στείλουμε και το μήνυμα στο εξωτερικό ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικονομίας και της χώρας».

Ο κ. Σιζόπουλος με την σειρά του θέλησε να είναι πιο διακριτικός σε σχέση με τον νέο ρόλο που επωμίστηκε η ΕΔΕΚ, αναφέροντας ότι «η ΕΔΕΚ προσέρχεται σε αυτό το διάλογο με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της, με υπευθυνότητα, μετριοπάθεια, σύνεση, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα και χωρίς να θεωρεί πως ο ρυθμιστικός της ρόλος θα πρέπει να οδηγήσει σε απορρύθμιση του κράτους και της οικονομίας».

Δεν έχασε δε και την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΔΕΚ είναι υπέρ της κάθαρσης και ενάντια στη διαφθορά, σημειώνοντας πως υπάρχουν πάντα τα περιθώρια και οι δυνατότητες να λειτουργήσουν σε συνέργεια και συνεργασία για την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Δημοκρατίας και των Πολιτών.

Τρέχουν να καρπωθούν την αύξηση στις συντάξεις τα κόμματα
Μετά και την ανακοίνωση για αύξηση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους, ακολούθησαν ανακοινώσεις από κόμματα που θέλησαν να επισημάνουν την προσφορά τους στο μέτρο. Η ΕΔΕΚ έγραψε πως «χαιρετίζει την απόφαση της Υπουργού Εργασίας να υιοθετήσει την πρόταση της ΕΔΕΚ για καθορισμό κατώτατης σύνταξης».

Σε μια καταγγελτική ανακοίνωση προχώρησε το ΕΛΑΜ, υποστηρίζοντας πως «με έκπληξη παρακολουθούμε κάποιους σήμερα να παρουσιάζουν ετεροχρονισμένα ως δική τους επιτυχία την καθιέρωση κατώτατης σύνταξης», θυμίζοντας πως «η θεσμοθέτηση κατώτατης σύνταξης ήταν ανάμεσα στις κυριότερες προϋποθέσεις που έθεσε η Παράταξή μας για να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό και είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από την Υπουργό Εργασίας, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και με τον Βουλευτή Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ».

Με τη σειρά του το ΔΗΚΟ, θέλησε επίσης να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, εκδίδοντας ανακοίνωση που επισημαίνει πως το συγκεκριμένο μέτρο ήταν προϊόν προειλημμένων αποφάσεων. Όπως γράφεται, «είχε ανακοινωθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα από την Υπουργό εργασίας στις 29.10.2020 ΠΡΙΝ να ξεκινήσει η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού και αναφέρθηκε ξανά στις 23.11.2020 ΠΡΙΝ από την καταψήφιση του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική απαίτηση είχε υποβληθεί από το ΔΗΚΟ πριν από δυο χρόνια και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση με δέσμευση να ενταχθεί σταδιακά στους προϋπολογισμούς του 2019, 2020 και 2021.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top