ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ετοιμοι για δυναμικά μέτρα Δήμοι και Κοινότητες επαρχίας Λάρνακας για μεταφορά ασφαλτικού στην Κόσιη

Ετοιμοι για δυναμικά μέτρα Δήμοι και Κοινότητες επαρχίας Λάρνακας για μεταφορά ασφαλτικού στην Κόσιη

Ετοιμοι να προχωρήσουν στην άμεση λήψη δυναμικών μέτρων σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να εμμένει στην απόφαση της για μετεγκατάσταση εργοστασίων ασφαλτικού στην περιοχή της Κόσιης, δηλώνουν Δήμοι και Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας.

Με επιστολή που στάλθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της επαρχίας Λάρνακας αναφέρονται «στη μετεγκατάσταση των εργοστασίων ασφαλτικού στην περιοχή της Κόσιης και εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη δημιουργία και μονάδας παραγωγής ασφαλτικού στη συγκεκριμένη περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται στην επιστολή, «ζητούμε όπως η πολιτεία σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών μας για διαβίωση σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, απαλλαγμένο από αναπτύξεις, οι οποίες περικλείουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για την ανθρώπινη ζωή και προκαλούν οχληρία στις συνθήκες διαβίωσης».

Θεωρείται βέβαιο «ότι η πιθανή μετεγκατάσταση εργοστασίων ασφαλτικού στην περιοχή Κόσιης, λόγω των βλαβερών αερίων, θα επιφέρει σοβαρή επιμόλυνση της ατμόσφαιρας και των πλούσιων υδροφόρων στρωμάτων, καθώς και την αλλοίωση του όμορφου φυσικού πλούτου της περιοχής», αναφέρουν, σημειώνοντας ότι δεν τους διαφεύγει  το γεγονός ότι η περιοχή Κόσιης είναι ήδη βεβαρημένη με άλλες βαριές βιομηχανίες.

Οοι υπογράφοντες την επιστολή παραθέτουν τα σημαντικότερα σημεία στα οποία εστιάζεται η διαφωνία τους.

Πρωτίστως, σημειώνουν, στην περιοχή «είναι εγκατεστημένο το ΧΥΤΥ Κόσιης, το οποίο είναι ήδη βεβαρημένο από τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας, παρά την προ-υπάρχουσα  υπόσχεση της κυβέρνησης για μη έλευση αποβλήτων από άλλες περιοχές. Ακόμα στην ίδια τοποθεσία εδρεύει αποθήκη της ΑΗΚ στην οποία συγκεντρώνεται το παγκύπριο απόθεμα των ξύλινων πασσάλων εμποτισμένων  με  κρεόζωτο, ενώ υπάρχει και μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων η οποία δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον της περιοχής».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι «η σχετική περιοχή γειτνιάζει με ένα από τα μεγαλύτερα προστατευόμενα δίκτυα NATURA στην επαρχία Λάρνακας, το δίκτυο «Κόσιης - Παλλουρόκαμπου» και ως εκ τούτου η πιθανότητα μετεγκατάστασης των εργοστασίων θα επιφέρει οικολογική επιβάρυνση στα σχετικά δίκτυα. Επίσης η απόσταση κατοικιών και οικιστικών ζωνών είναι ακριβώς η ίδια με την απόσταση των αντίστοιχων οικιών και ζωνών κοντά στις οποίες  είναι εγκατεστημένες την παρούσα στιγμή, οι συγκεκριμένες βιομηχανίες».

Σημειώνεται επίσης ότι «όπως προβλέπεται, σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η οικοδόμηση της  νέας Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου η οποία θα φιλοξενεί εκατοντάδες μαθητές, ενώ σε παρακείμενη περιοχή έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες από την Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, για την ανέγερση κατασκηνωτικού χώρου για τη φιλοξενία παιδιών και νέων».

Στους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή είναι και το γεγονός ότι «στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει  το στρατόπεδο Κόσιης καθώς και το πεδίο βολής Καλού Χωριού, το οποίο χρησιμοποιεί το στρατόπεδο. Επιπρόσθετα θα κινδυνεύσουν από επιμόλυνση μεγάλα φράγματα, τα οποία βρίσκονται σε πορεία κατασκευής, με συνέπεια να υπάρξει άμεση και σοβαρή απειλή της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται «το φράγμα Καμμίτση (χωρητικότητας 1.3 εκατομμυρίων Km³) συνορεύει με τις αναπτύξεις τόσο του ΧΥΤΥ όσο και των τεμαχίων που προτείνονται για τη μονάδα ασφαλτικού. Ακόμα οι αδειούχες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση θα επηρεαστούν δυσμενώς, ενώ η κατασκευή των αιολικών πάρκων στη συγκεκριμένη περιοχή, δεικνύει την ύπαρξη σφοδρών ανέμων και την ταχεία μεταφορά κακοσμίας και αέριων χημικών ουσιών σε γειτνιάζουσες οικιστικές περιοχές».

Στην επιστολή προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες αναφέρουν ακόμα πως «η μετεγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου θα επηρεάσει αρνητικά όλους τους διαμαρτυρόμενους Δήμους και Κοινότητες, κάποιους περισσότερο και κάποιους λιγότερο, λόγω της σκόνης, των οσμών και των τρόπων λειτουργίας των μονάδων, επηρεάζοντας τι δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας τους».

Σημειώνεται επίσης πως «η επαρχία Λάρνακας έχει επιβαρυνθεί πάμπολλες φορές με τις διάφορες χωροθετήσεις εγκαταστάσεων βαριάς βιομηχανίας. Εχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και με γνώμονα την υποχρέωση για διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των δικαιωμάτων των δημοτών μας, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην άμεση λήψη δυναμικών μέτρων σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να εμμένει στην απόφαση της, για μετεγκατάσταση εργοστασίων ασφαλτικού στην περιοχή της Κόσιης».

Την επιστολή που κοινοποιήθηκε στους Υπουργούς Υγείας, Αμυνας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπογράφουν οι Δήμαρχοι Λάρνακας, Αραδίππου, Αθηένου, Λειβαδιών και Δρομολαξιάς – Μενεού και οι Κοινοτάρχες Λυμπιών, Καλού Χωριού, Βορόκληνης, Τρούλλων, Κελλιών, Αγίας Αννας και Ψευδά, καθώς και ο Ερμής Χριστοδούλου εκ μέρους της Ομάδας Αγώνα «ΟΧΙ στο Ασφαλτικό Κόσιης/Αραδίππου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top