Η ΕΕ καταδικάζει την καταστολή στη Λευκορωσία και τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Η ΕΕ καταδικάζει την καταστολή στη Λευκορωσία και τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), «η απαράδεκτη παρενόχληση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργαζομένων των μέσων ενημέρωσης, των συνδικαλιστικών εκπροσώπων και των δικηγόρων άμυνας έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες».


«Χθες, δύο δημοσιογράφοι της BelSat, η Daria Chultsova και η Katsiaryna Andreyeva, καταδικάστηκαν και οι δύο σε φυλάκιση δύο ετών με αβάσιμες κατηγορίες. Άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν παρόμοια μοίρα», αναφέρεται.

Τέτοιες ετυμηγορίες, προστίθεται, «στοχεύουν στον εκφοβισμό και τη σιωπή δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, που κάνουν απλώς τη δουλειά τους, καθώς και να αποτρέψουν την πρόσβαση των πραγματικών πληροφοριών στον λαό της Λευκορωσίας και πέραν αυτής». .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει επίσης ότι «πρέπει να επιτρέπεται στους διπλωμάτες να εργάζονται χωρίς εκφοβισμό και υποτιμητική μεταχείριση και παραπληροφόρηση για αυτούς εκ μέρους των κρατικών μέσων ενημέρωσης, που συνέβη τις τελευταίες ημέρες».

Η ΕΕ καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας «να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών - συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου και της κατάχρησης του κράτους δικαίου».

«Αντί να κλιμακώσουν τη χρήση βίας, οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να σεβαστούν τις επιθυμίες των πολιτών της και να ξεκινήσουν έναν περιεκτικό εθνικό διάλογο», καταλήγει η δήλωση.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE