ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαξίωση πολιτικών από τους νέους

Απαξίωση πολιτικών από τους νέους

Δύσκολα τα πράγματα φαίνεται να είναι για τους πολιτικούς για τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με το «Νέο -Βαρόμετρο», την παγκύπρια έρευνα για τη νεολαία που διεξάγει η IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, οι νέοι σήμερα δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την πολιτική ενώ ποσοστό του 46% απάντησαν αρνητικά στην ερώτηση αν θα ψηφήσουν στις επικείμενες εκλογές.

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η συμμετοχή των Κύπριων νέων σε οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, καθώς οι πλείστοι αναφέρουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα (89%), σε φοιτητική παράταξη (90%), σε πολιτιστικό όμιλο (87%), σε περιβαλλοντικό σύνδεσμο (91%) ή σε κέντρο νεότητας (91%). Τα υψηλότερα ποσοστά  συμμετοχής εντοπίζονται σε εθελοντικές (29%) και αθλητικές ομάδες (31%).

 

Μειωμένο παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των νέων για την πολιτική, με ποσοστό της τάξης του 65% να δηλώνει λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε εκλογικές αναμετρήσεις, οι νέοι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 54% των νέων να δηλώνει ότι συνηθίζει να ψηφίζει και το 46% να απαντά αρνητικά.

Το 85% των νέων δηλώνει ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δήλωση «οι πολιτικοί νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες». Η πλειοψηφία επίσης (77%) διαφωνεί με το ότι «οι πολιτικοί αναπτύσσουν το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία».  Παρόλ’ αυτά, η πλειοψηφία των νέων (60%) διαφωνεί με τη δήλωση ότι «οι πολιτικοί είναι όλοι οι ίδιοι».

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων (86%) δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένη από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι κομματικές ηγεσίες στους νέους/νέες για να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά της κομματικής ιεραρχίας. Παράλληλα, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από το βαθμό στον οποίο τα κόμματα επιλέγουν νέους για τα ψηφοδέλτιά τους.

Το καθήκον που έχουμε ως ενεργοί πολίτες να ψηφίζουμε (57%) και το ότι η ψήφος μας είναι σημαντική (48%) είναι οι επικρατέστεροι λόγοι που οδηγούν στις κάλπες όσους νέους/νέες συμμετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις. Απεναντίας, όσοι δεν το πράττουν, δηλώνουν ως σημαντικότερες αιτίες  την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους πολιτικούς (58%) και ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική (42%).

Στην ερώτηση «από που επηρεάζονται για το τί θα ψηφίσουν», το 33% των νέων δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται, το 27% αναφέρει την οικογένεια, ενώ ακολουθεί  η στάση του κόμματός τους σε ποσοστό 19%.

Η ιδεολογία ενός κόμματος (57%), οι θέσεις του για το Κυπριακό (55%) και για την οικονομία (52%) αποτελούν τα τρία επικρατέστερα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν το κόμμα που θα ψηφίσουν. Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία η νεολαία επιλέγει τον/την υποφήφιο/α ή τους υποψηφίους που θα ψηφίσει, αναδεικνύονται ως σημαντικότερα οι νέες ιδέες που εκφράζει ο/η υποψήφιος/α στα διάφορα ζητήματα (69%), το έργο που επιτέλεσε μέχρι σήμερα (67%) και η εντιμότητά του/της (66%).

Οι κυρίαρχοι λόγοι που θα οδηγούσαν τους νέους/νέες στις κάλπες να ψηφίσουν θα ήταν περισσότερο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτικών για την νεολαία (46%), αν ένιωθαν ότι με την ψήφο τους θα άλλαζε κάτι (43%), μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση (38%) ή κάποιος νεαρός υποψήφιος (34%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεταξύ των νέων που δήλωσαν ότι δε συνηθίζουν να ψηφίζουν, το 19% δήλωσε ότι σίγουρα θα ψήφιζε και το 24% μάλλον ναι, εάν είχε τη δυνατότητα ψήφου μέσω διαδικτύου. Επίσης, το 23% από την ίδια μερίδα νέων δηλώνει ότι σίγουρα θα ψήφιζε εάν επιτρεπόταν η οριζόντια ψηφοφορία.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις Βουλευτικές του 2021, το 31% δηλώνει «Σίγουρα ναι», 20% «Μάλλον ναι», 12% «Μάλλον όχι», 11% «Σίγουρα όχι» και 26% «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη».

Οι στόχοι των νέων για την επόμενη πενταετία που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν την επαγγελματική καταξίωση (79%), οικονομική ανεξαρτησία (68%),  εκπλήρωση των ονείρων τους (69%) και απόκτηση προσωπικής κατοικίας (63%).

Τέλος, το 61% των νέων δηλώνει ότι αντικρύζει με αισιοδοξία το μέλλον της δικής του γενιάς, ενώ για το μέλλον των επόμενων γενιών, το ποσοστό αισιοδοξίας μειώνεται στο 33%.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας. Η έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και έλαβαν μέρος 1.000 νέοι, ηλικίας 14 έως 35 ετών, οι οποίοι επιλέχθηκαν με τυχαία δειγματοληψία. Σκοπός να διαγνωστούν οι ανάγκες των νέων, ώστε να αποτελέσουν παράγοντα στη χάραξη πολιτικής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top