ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Προσεκτικές χαλαρώσεις στην Πορτογαλία, επαναφορά αυστηρών μέτρων ζητούν οι γιατροί στη Γερμανία

Προσεκτικές χαλαρώσεις στην Πορτογαλία, επαναφορά αυστηρών μέτρων ζητούν οι γιατροί στη Γερμανία

Σε προσεκτικές χαλαρώσεις προχωρεί η Λισαβόνα ενώ στη Γερμανία οι γιατροί ζητούν επαναφορά αυστηρών μέτρων. Σε συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου κατά της Covid-19 Sputnik V με εταιρείες στην Ευρώπη προχώρησε η Μόσχα. 

Με την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και των δημοτικών, των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων, η Πορτογαλία ξεκίνησε σήμερα την υλοποίηση ενός σχεδίου σταδιακής χαλάρωσης της καραντίνας, που θα επεκταθεί έως τις αρχές Μαΐου, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, η οποία έπληξε σφόδρα τη χώρα στις αρχές του έτους.

 Αντιμέτωπη με μια "έκρηξη" κρουσμάτων Covid-19 μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η οποία οδήγησε τα νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης, η κυβέρνηση επέβαλε μια δεύτερη καθολική καραντίνα στα μέσα Ιανουαρίου, την οποία ακολούθησε μία εβδομάδα αργότερα το κλείσιμο των σχολείων.

Βάσει του σχεδίου χαλάρωσης της καραντίνας, το οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, η σύσταση των αρχών για παραμονή στο σπίτι δεν θα αρθεί, παρά μόνο μετά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, σε τρεις εβδομάδες. Τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τα γυμνάσια και οι ανοικτοί χώροι στα μαγαζιά, όπως και τα μουσεία. Τα λύκεια, τα πανεπιστήμια και οι χώροι θεάματος θα πρέπει να περιμένουν έως τις 19 Απριλίου, ενώ τα εστιατόρια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ξανανοίξουν στις αρχές Μαΐου.

Η Πορτογαλία μέτρησε χθες σχεδόν 600 νέα κρούσματα, στον μέσο όρο επτά ημερών, για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 μειώθηκε κάτω από το όριο των 1000 ασθενών, για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η ένωση Γερμανών εντατικολόγων ζήτησε σήμερα την επαναφορά των αυστηρών περιορισμών προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του τρίτου κύματος της covid-19 στη χώρα. "Βάσει των δεδομένων που διαθέτουμε και εξαιτίας της εξάπλωσης του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, συνιστούμε πολύ έντονα την επιστροφή ήδη από τώρα σε ένα locdown για να αποτρέψουμε ένα ισχυρό τρίτο κύμα", δήλωσε ο Κρίστιαν Καραγιαννίδης, επιστημονικός διευθυντής της ένωσης εντατικολόγων, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Γερμανίας.

Αν η κυβέρνηση και τα κρατίδια δεν επαναφέρουν αμέσως αυστηρούς περιορισμούς, ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 2.800, ενδέχεται να φτάσει πολύ γρήγορα "τις 5.000 ή 6.000", αν "δώσουμε την ευκαιρία στον ιό να εξαπλωθεί", προειδοποίησε ο Καραγιαννίδης στον RBB.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες για τις επιπτώσεις του τρίτου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού που συνδέεται με την εξάπλωση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους και έχει αυξήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

"Η τάση δείχνει ότι πρέπει να αναμένουμε πολύ περισσότερα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου από αυτά που είχαν καταγραφεί τα Χριστούγεννα", προειδοποίησε και το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ είχε εκτιμήσει την Πέμπτη ότι "το τρίτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία". Στα τέλη Φεβρουαρίου οι γερμανικές αρχές χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα επιτρέποντας την επαναλειτουργία των σχολείων με τον μισό αριθμό μαθητών ανά τάξη και κάποιων επιχειρήσεων, όπως τα κομμωτήρια. Παράλληλα έχουν χαλαρώσει και οι απαγορεύσεις που αφορούν τις κοινωνικές επαφές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων αναμένεται να συσκεφθούν για να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων στις 22 Μαρτίου.

Από σήμερα, οι καθηγητές που ζουν στο Μιλάνο μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού μέσα σε ένα πεντάλεπτο, μεταβαίνοντας, με το αυτοκίνητό τους, σε ειδικές δομές του ιταλικού στρατού. Το εμβόλιο χορηγείται χωρίς να πρέπει κανείς να κατεβεί από το αυτοκίνητο.

Μετά τον εμβολιασμό, κάθε πολίτης πρέπει να περιμένει ένα τέταρτο, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν παρενέργειες. Στην πρώτη αυτή φάση, ο "εμβολιασμός εντός ΙΧ αυτοκινήτου", γίνεται σε εκπαιδευτικούς, με σκευάσματα της AstraZeneca.

Μέχρι τα τέλη του μήνα υπολογίζεται ότι θα χορηγούνται γύρω στα εξακόσια εμβόλια την ημέρα, αλλά στη συνέχεια ο στόχος είναι να μπορέσουν να γίνουν πάνω από δυο χιλιάδες. Υπάρχει η πρόθεση, το πείραμα αυτό να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της περιφέρειας της Λομβαρδίας, της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας και του στρατού της χώρας, η οποία εντάσσεται στην νέα στρατηγική του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, για άμεση αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού κατά της Covid 19, σε όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας.

Το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταλήξει σε συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου κατά της Covid-19, Sputnik V "με εταιρείες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας", εν αναμονή της έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κι άλλες συζητήσεις σε εξέλιξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή εντός της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουμε να προμηθεύουμε την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με το Sputnik-V μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων", επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ο επικεφαλής του Ταμείου Κίριλ Ντμίτριεφ.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top