Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Συνεχίζεται η χορήγηση εμβολίων ενώ χώρες καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας COVID-19

08.04.2021
07:24
Κόσμος

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό θα χορηγείται μόνο σε ανθρώπους του ηλικιακού φάσματος 60-65 ετών, ενώ το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ISP) της Χιλής ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της καναδοκινεζικής φαρμακευτικής CanSino Biologics.

 
Στην Βενεζουέλα, δήμαρχος τοποθετεί προειδοποιητικές πινακίδες στα σπίτια των ασθενών και απειλεί με πρόστιμα όσους σπάνε την καραντίνα.
 
Επιπρόσθετα, στο Περού καταγράφηκε ρεκόρ 314 θανάτων εξαιτίας του COVID-19 και πάνω από 9.300 κρούσματα , στην Βραζιλία καταγράφηκαν πάνω από 3.800 θάνατοι και πάνω από 92.000 κρούσματα, στην Αργεντινή καταγράφηκε νέο ρεκόρ 22.000 και πλέον κρουσμάτων και 199 θάνατοι, στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν 700 κρούσματα και 2 θάνατοι και στην Τουρκία καταγράφηκε ένα ακόμη ρεκόρ με σχεδόν 55.000 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.
 
Ισπανία
 
Η Κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε χθες Τετάρτη ότι αποφάσισε το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών, μετά τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών και βρετανικών εποπτικών φορέων που επιβεβαίωσαν την συσχέτιση του προϊόντος με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο.
 
"Θα συνεχίσουμε να χορηγούμε το εμβόλιο της AstraZeneca, όμως (στους πολίτες) από 60 ως 65 ετών", ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, η Καρολίνα Ντάριας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από σύσκεψη με τους επικεφαλής των περιφερειακών υγειονομικών υπηρεσιών.
 
Χιλή
 
Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ISP) της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενέκρινε τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της καναδοκινεζικής φαρμακευτικής CanSino Biologics για τον νέο κορωνοϊό, το τέταρτο που εξασφαλίζει άδεια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά με ταχύ ρυθμό.
 
Το εμβόλιο της CanSino προστίθεται σε αυτά των Pfizer/BioNTech και της Sinovac που αξιοποιούνται ήδη. Αν και έχει εγκριθεί, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στη Χιλή.
 
Ο διευθυντής του ISP, ο Εριμπέρτο Γκαρσία, διευκρίνισε ότι η χορήγηση του εμβολίου αυτού αφορά το ηλικιακό φάσμα από "τα 18 ως τα 60 έτη", καθώς δεν έχει γίνει "μελέτη σε βάθος για τις μεγαλύτερες ηλικίες (...) κι αφού έχουμε εμβολιάσει ήδη τον πληθυσμό άνω των 55 ετών".
 
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της CanSino, που χορηγείται σε μία δόση, φθάνει το 74%, επικαλούμενος τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που διενεργήθηκε στο Πακιστάν.
 
Μέχρι χθες Τετάρτη ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Χιλή ανερχόταν σε 23.796 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.043.022 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (62/5.134 σε 24 ώρες). Μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες, η χώρα κατέγραψε αύξηση των μολύνσεων κατά 20%.
 
Βενεζουέλα
 
Ένας δήμαρχος στην κεντρική Βενεζουέλα άρχισε να τοποθετεί κόκκινα προειδοποιητικά σύμβολα στα σπίτια όσων πάσχουν από Covid-19, ενώ απείλησε ταυτόχρονα ότι θα περικόψει τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος όσους παραβιάζουν την καραντίνα.
 
"Προστατεύουμε τους ανθρώπους μας", είπε ο Λούις Ντούκε, ο δήμαρχος της κοινότητας Σούκρε, στην Πολιτεία Γιαρακούι, δείχνοντας την προειδοποιητική "πινακίδα" με τον κόκκινο κύκλο και τη διαγώνια γραμμή επάνω του. "Αυτό σημαίνει ότι εδώ υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα της Covid, έτσι οι άνθρωποι είναι σε ετοιμότητα", πρόσθεσε στο βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram.
 
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε χθες 1.526 νέα κρούσματα και 15 θανάτους από την Covid-19. Τα 186 από τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν στην Πολιτεία Γιαρακούι.
 
Περού
 
Στο Περού καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες, ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός μέχρι εδώ από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος των Άνδεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας χθες Τετάρτη, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.
 
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός έχει φθάσει τους 53.725 νεκρούς αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην περουβιανή επικράτεια, πριν από 13 μήνες.
 
Το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ είχε καταγραφεί το Σάββατο, όταν είχαν ανακοινωθεί 294 θάνατοι.
 
Το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εξάλλου 9.305 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά το 1,6 εκατομμύριο (επακριβώς ανέρχονται σε 1.607.898), κατά τα επίσημα δεδομένα.

Βραζιλία
 
Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επήλθαν ακόμη 3.829 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 92.625 κρούσματα του SARS-CoV-2.
 
Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 340.776 νεκρούς επί συνόλου περίπου 13,2 εκατομμυρίων μολύνσεων.
 
Αργεντινή
 
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Αργεντινή κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, καθώς επιβεβαιώθηκαν 22.039 μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 2.450.068, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας.
 
Το ίδιο διάστημα οι θάνατοι άλλων 199 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε 56.832 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.
 
Μόνο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες και το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, επιβεβαιώθηκαν 13.500 κρούσματα. Η επαρχία του Μπουένος Άιρες, η πολυπληθέστερη της χώρας, παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με 1.037.954 καταγεγραμμένες μολύνσεις.
 
Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, που ξεκίνησε την 29η Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 4,7 εκατ. δόσεις εμβολίων.
 
Νότια Κορέα
 
Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 700 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα περισσότερα από την 7η Ιανουαρίου, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19. Η αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό ώθησε τον πρωθυπουργό Τσονγκ Σιέ-γκιούν να προειδοποιήσει εκ νέου ότι θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.758 νεκρούς επί συνόλου 107.598 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 1,63%.
 
Χθες Τετάρτη εξάλλου η Σεούλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 60 ετών. Έδωσε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται σε μία δόση, στην προσπάθειά της να επιταχύνει την εκστρατεία.
 
Τουρκία
 
Η Τουρκία κατέγραψε 54.740 νέα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ένα ακόμη απόλυτο ρεκόρ καθώς η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται αδιάκοπη μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου. 
 
Παράλληλα, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 276 άνθρωποι. Το σύνολο θανάτων από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 32.943.