Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά στο Κυπριακό

15.04.2021
18:07
Πολιτική

Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών αντί να πιέσουμε κάτι που δεν θα γινόταν εξαρχής.


Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, o Tούρκος Υπουργός ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της πενταμερούς στη Γενεύη και είπε ότι «καθοδόν προς το Κραν Μοντανά είχαμε πει στους συνομιλητές μας ότι συζητούμε για την ομοσπονδία για τελευταία φορά».

«Τόσο τα ΗΕ και η ΕΕ που παρακολούθησαν τη συνάντηση εκεί, ήταν παρατηρητές. Θέλαμε ειλικρινά ένα αποτέλεσμα. Ως Τουρκία και ‘τδβκ’ έχουμε υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε συμβιβασμός «λόγω της υποχώρησης της Ε/κ πλευράς στο Κραν Μοντάνα, ειδικά σε θέματα που είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως όπως στον καταμερισμό εξουσίας, με άλλα λόγια την πολιτική ισότητα». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «μου το εξήγησε πολύ καλά σε μια από τις συναντήσεις μας αργότερα. 'Επειδή δεν θέλουμε να μοιραστούμε τίποτα με τους Τ/Κ, ο λαός μας δεν θέλει να μοιραστεί’». Υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει ακόμη θετικό βήμα από την Ε/κ πλευρά σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και την κατανομή των εσόδων, ακόμη και σε αυτό δεν υπήρξε συμβιβασμός». 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως είχαν πει πως δεν θα καθίσουν ξανά για να συζητήσουν ομοσπονδία και στη συνέχεια εισηγήθηκαν άτυπη συνάντηση 5 συν 1 στον ΟΗΕ για να δουν εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση. «Με τη συμμετοχή σε αυτή τη συνάντηση θα καταστήσουμε σαφή τη θέση μας», είπε. Στο παρελθόν, ανέφερε, «υποστηρίζαμε όλες τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία ως τδβκ και Τουρκία», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά, είναι χάσιμο χρόνου». Υποστήριξε επίσης ότι «αυτή η σπατάλη χρόνου είναι προς το συμφέρον της Ε/κ πλευράς, η οποία χαίρει αναγνώρισης και ένταξης στην ΕΕ κατά τη διαδικασία».

Αντίθετα, «είναι η τδβκ που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες υπό περιορισμούς και εμπάργκο», κατά την έκφρασή του. «Εάν διαπραγματευόμασταν για άλλα 20 ή 30 χρόνια δεν θα υπήρχαν ακόμη αποτελέσματα για ομοσπονδία. Άρα δεν έχει νόημα να πιέζουμε για το αδύνατο», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για την αρχή της κυριαρχικής ισότητας. «Τα δύο κυρίαρχα κράτη μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών αντί να πιέσουμε κάτι που δεν θα γινόταν εξαρχής. Γιατί η διεθνής κοινότητα πιέζει κάτι που δεν θα γινόταν;», διερωτήθηκε.

Συνέχισε θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος είναι σκοπός τους; Πρέπει να μας το εξηγήσουν αυτό. Ποια είναι η εγγύηση ότι κάτι που δεν έγινε εδώ και 53 χρόνια θα γίνει τώρα; Και όταν τους ρωτώ γι αυτό, δεν μου δίνουν καμιά απάντηση».

Γι αυτό, ανέφερε, «λέμε ότι χρειάζεται να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών επειδή δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε περιπέτειες πάλι». Είπε επίσης ότι «αύριο θα έχουμε επαφές με την Τ/κ ηγεσία. Πριν πάμε στην Γενεύη θα έχουμε την τελευταία μας συνάντηση στην Τουρκία με τον κ. Τατάρ και μετά θα πάμε μαζί στη Γενεύη».

Για την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον κ. Δένδια στην Άγκυρα και όλα τα θέματα που ανέφερα, οι διαφωνίες, τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, το Κυπριακό σκοπεύουμε να συναντηθούμε σε ένα φιλικό περιβάλλον». Και είναι, σημείωσε, «σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν για αυτά τα θέματα».

Ο κ. Τσαβούσοβλου συνέχισε λέγοντας ότι «οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου και ο διάλογος μεταξύ μας είναι επίσης πολύ σημαντικοί. Δεν χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια τρίτη χώρα για να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα και να βρούμε λύσεις. Μπορούμε να το λύσουμε μόνο μιλώντας μεταξύ μας».

Εμείς, ανέφερε, «ειδικά ο Πρόεδρός μας Ταγίπ Ερντογάν, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε πάντα υπέρ του διαμοιρασμού, τόσο στην Αν. Μεσόγειο όσο και σε άλλα θέματα, και ότι είμαστε υπέρ της εξεύρεσης ενός ‘κοινού τόπου’».

«Το κάλεσμά μας για διάσκεψη επί της Αν. Μεσογείου, η πρότασή μας και η πρόταση του Προέδρου μας γίνονται για αυτόν τον σκοπό. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο ως δύο γείτονες με την Ελλάδα σε τακτική βάση την επόμενη περίοδο», είπε. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, υπάρχουν πολλά ζητήματα στο Αιγαίο και πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ