ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσα σε τρεις μήνες 683 άτομα ζήτησαν βοήθεια από το 1480 – Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Μέσα σε τρεις μήνες 683 άτομα ζήτησαν βοήθεια από το 1480 – Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2021, απευθύνθηκαν στη Γραμμή Βοήθειας 1480 συνολικά 683 άτομα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα οποία παραθέτει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου είναι συντονιστής του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety (https://www.cybersafety.cy) και της Γραμμής Βοήθειας 1480, η οποία έχει ως στόχο να παρέχει σε παιδιά, νέους/νέες, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύτερο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, αναφορικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών.
Σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κλήσεων, εξακολουθεί να οφείλεται, κυρίως, στην πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.


Ειδικότερα, οι 395 κλήσεις (57,83%), από το σύνολο των κλήσεων, δεν σχετίζονταν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480. Αφορούσαν σε πληροφόρηση για την πανδημία καθώς, επίσης, και στην ανάγκη πληροφόρησης του κοινού, αναφορικά με τα επιδόματα και τα βοηθήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ).


Αναφορικά με τα 288 περιστατικά, που αφορούσαν στις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, αριθμός που κυμάνθηκε στα ίδια περσινά επίπεδα, το 61,46% (177 άτομα), ήταν κορίτσια/γυναίκες και το 38,54% (111 άτομα), ήταν αγόρια/άντρες.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ως προς το προφίλ των καλούντων, η πλειοψηφία των ατόμων, που κάλεσαν για βοήθεια και υποστήριξη, ήταν ενήλικα άτομα, 93,75% (270 άτομα). Μόνο 18 άτομα, από το σύνολο των 288 καλούντων, δηλαδή ποσοστό 6,25%, ήταν ανήλικα άτομα (έως 18 χρονών), τα οποία χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, για να αναφερθούν σε προσωπικές τους δυσκολίες στο Διαδίκτυο.
Αναφορικά με τους λόγους επικοινωνίας με τη Γραμμή, τα περισσότερα αιτήματα σχετίζονταν με περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος (27,43%), δηλαδή την αντιμετώπιση παραβίασης της ιδιωτικότητας (hacking), οικονομικής απάτης κ.λπ.


Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός των κλήσεων προς τη Γραμμή Βοήθειας - Helpline 1480, αφορούσε την αντιμετώπιση περιστατικών Διαδικτυακού Εκφοβισμού (26,39%), ποσοστό το οποίο σημείωσε αξιοσημείωτη ποσοστιαία αύξηση (5,21%), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των αναφορών προς τη Γραμμή Βοήθειας - Helpline 1480 αφορούσε την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων - τεχνική υποστήριξη (11,81%) (π.χ., πώς να δημιουργήσουν ή να διαγράψουν έναν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα), καθώς, επίσης, και ζητήματα που σχετίζονται με τον ψηφιακό γραμματισμό (10,42%) και τον τρόπο προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων (7,99%).


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η αναφορά σε ζητήματα, που εμπίπτουν στην κατηγορία του ψηφιακού γραμματισμού/ εκπαίδευση, ήταν σημαντικά αυξημένη (7,30%), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να καταδεικνύει την αύξηση στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού.


Όπως αναφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου,ανησυχητική κρίνεται η διαπίστωση ότι, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, διπλασιάστηκαν οι αναφορές, των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, οι οποίες αφορούσαν σε αποστολή ή κοινοποίηση ανεπιθύμητου σχετικού περιεχομένου και σχολίων καθώς, επίσης και σε πλαστοπροσωπία ατόμων με πρόθεση τη ζημιά στη φήμη τους, μέσω σεξουαλικής παρενόχλησης άλλων.
Επιπρόσθετα, αύξηση σημειώθηκε και στην αναφορά περιστατικών σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion) (3,47%).
Η Γραμμή Βοήθειας 1480, έχοντας ως στόχο τη διαρκή και την ποιοτική παροχή συμβουλών και υποστήριξης, σε θέματα σχετικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του διαδικτύου, στα παιδιά, τους/τις εφήβους και τις οικογένειές τους, συνεχίζει την παροχή των υπηρεσιών της, με βασική αρχή τη διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες της συνάδουν με το Εθνικό Δίκαιο και είναι συνυφασμένες με την πτυχή της ευαισθητοποίησης και της άμεσης εξυπηρέτησης.


Όλοι οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στη Γραμμή Βοήθειας 1480, καλώντας, χωρίς χρέωση, στον αριθμό 1480 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 9.00 - 13.00 & 15:00 – 18:00, και Σάββατο 10:00 – 13:00) ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected] καθώς, επίσης, και μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (https://www.cybersafety.cy/helpline-report) ή μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας (chat) (https://www.cybersafety.cy/helpline-chat).

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top