ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ταβέρνες, καφετέριες και σχολεία - Τι γίνεται με SMS και κέρφιου

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ταβέρνες, καφετέριες και σχολεία - Τι γίνεται με SMS και κέρφιου

Εάν όλα προχωρήσουν ομαλά -με το πλάνο εμβολιασμού ν’ανεβάζει κατακόρυφα ρυθμούς και το σύστημα υγείας να ανταποκρίνεται στις ασύμμετρες πιέσεις- η Δευτέρα 10 Μαίου θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’.

Όταν λέμε λοιπόν κανονικότητα, εννοούμε την επαναφορά του νησιού και των ρυθμών μας στα προ-lockdown μέτρα, με κάποιες στοχευμένες διαφοροποιήσεις.

Όπως όλα δείχνουν, επιστημονική ομάδα αλλά και Υπουργείο Υγείας αναμένουν επιπεδοποίηση της καμπύλης και σταδιακή μείωση των ημερήσιων περιστατικών -και της εισροής νοσηλευόμενων- μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Αν όλα πάνε κατ’ευχήν θα επανέλθουμε στα προηγούμενα μέτρα με μικρές... πινελιές που αφορούν εστίαση, συναθροίσεις αλλά και σχολεία.

Σε ότι αφορά τα της εστίασης υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για πιο διεξοδικό έλεγχο που αφορά τους θαμώνες-πελάτες. Δηλαδή ο εκάστοτε πολίτης για να παρευρεθεί σε χώρο εστίασης θα υποχρεούται να προσκομίζει rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την νόσο covid-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Κάτι τέτοιο όμως αναμένεται να ισχύσει και για γυμναστήρια αλλά και χώρους στους οποίους παρουσιάζεται αυξημένος συνωστισμός ή συναθροίσεις (όπως πχ θέατρα). Φυσικά το όλο εγχείρημα χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αφού προκύπτουν διάφορα ερωτήματα που αφορούν την πρακτική εφαρμογή του όπως παραδείγματος χάριν ποιος θα υποχρεούται σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιεί τον έλεγχο, αν υπάρχει ζήτημα παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων κτλ.

Τα σχολεία όπως έχει τονιστεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα, αποτελούν χώρο υπερμετάδοσης και γι’αυτό προκρίνεται στο παρόν στάδιο η παράταση του κλεισίματος τους για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα. Κάτι τέτοιο φυσικά δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά ούτε και τους Οργανωμένους Γονείς σε μία σχολική χρονιά που έχει ήδη κυλήσει μετ’εκατοντάδων εμποδίων. Το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις το ‘αγαπημένο’ μας 8998 δε φαίνεται να πηγαίνει πουθενά -κάτι που ξεκαθαρίστηκε και δια στόματος του ίδιου του υπουργού Υγείας- ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραταθεί ξανά μέχρι τις 23:00 το βράδυ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top