ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται κάτι επαναστατικό: Μάθε με ένα κλικ το πιο φθηνό βενζινάδικο της Κύπρου!

Έρχεται κάτι επαναστατικό: Μάθε με ένα κλικ το πιο φθηνό βενζινάδικο της Κύπρου!

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης είχε το μεσημέρι συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για την προστασία των καταναλωτών, ενώ σύντομα θα δώσει οδηγία για λειτουργία της πλατφόρμας.

Προχωρεί το θέμα με την εφαρμογή μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές όλων των ειδών καυσίμων, σε όλα τα πρατήρια της Ελεύθερης  Κύπρου.

Ο  Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, έχει δώσει ήδη στη Νομική Υπηρεσία προς εξέταση σχετικό διάταγμα και αφού έλαβε σχετική γνωμάτευση, θα δώσει προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Δημοκρατίας την απόφαση για εφαρμογή του διατάγματος για ενεργοποίηση της πλατφόρμας. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πληροφόρηση η πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει σε ένα μήνα.

Ο Υπουργός είχε το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς να τους ενημερώσει.

Με βάση την λειτουργία της πλατφόρμας το Υπουργείο Ενέργειας, θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά κάθε φορά που τα συστήματα στα πρατήρια θα αλλάζουν τις τιμές των καυσίμων που πουλούν, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα των πρατηρίων που ενημερώνουν τις τιμές ανά λίτρο καυσίμου τις αντλίες του κάθε σημείου, την ίδια στιγμή θα ενημερώνουν και το σύστημα του Υπουργείου.

Το Υπουργείο Ενέργειας, θα προχωρήσει επίσης στην ανάπτυξη εφαρμογής (app) για smartphone. Πρόκειται για ένα επαναστατικό τρόπο, αφού  θα δίνει πληροφόρηση αναφορικά με το που βρίσκεται το κοντινότερο πρατήριο με τα φθηνότερα καύσιμα.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και το Υπουργείο ενημέρωσε για τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στην πρώτη συνάντηση και για το πού έχει φθάσει η υλοποίηση τους, ο Υπουργός είπε ότι τα μέτρα χωρίζονται σε τρεις άξονες που είναι η διαφάνεια (στις τιμές των καυσίμων), ο αποτελεσματικός έλεγχος των εισαγωγών των καυσίμων που αφορά τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή και στις οποίες θέλουμε να συμμορφωθούμε και η βελτίωση του ανταγωνισμού τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε τους Συνδέσμους για την εφαρμογή δύο μέτρων του πρώτου άξονα που είναι η εβδομαδιαία επισκόπηση των τιμών των καυσίμων όπως δημοσιεύεται από την ΕΕ και σημείωσε ότι δίνουμε περισσότερες πληροφορίες για την Κύπρο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Σε σχέση με το δεύτερο μέτρο του πρώτου άξονα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό αφορά “την παροχή ζωντανών έγκυρων και έγκαιρων τιμών των καυσίμων στα πρατήρια”, προσθέτοντας ότι χθες είχε υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο δίνεται περίπου ένα μήνα χρονικό περιθώριο στα πρατήρια για να υλοποιήσουν τις πρόνοιες του διατάγματος.

Σε σχέση με τον δεύτερο άξονα που αφορά τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισαγωγών των καυσίμων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι χθες έκλεισαν οι προσφορές που είχαν προκηρυχθεί για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα βοηθήσουν το Υπουργείο να ασκεί πιο αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστικά να συμμορφωθεί και με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή.

Αναφορικά με τη βελτίωση του ανταγωνισμού, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται “στα τελικά στάδια ενός στρατηγικού σχεδιασμού για το πώς θα θέλαμε να φαίνεται η λιανική αγορά των καυσίμων στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια με τη συμπερίληψη και χαμηλού κόστους πρατηρίων και με αυτοεξυπηρετούμενα πρατήρια”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι τιμές οι οποίες θα λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τη στιγμή που αλλάζει μια τιμή σε ένα πρατήριο και όσες φορές και αν αλλάξει, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα είναι διαθέσιμες και από τις ιστοσελίδες αλλά και μέσω smart phones applications.

Εξήγησε ότι τα smart phones applications θα μπορούν να παρέχουν πληροφόρηση στον καταναλωτή ποιο είναι το πιο φθηνό πρατήριο στην περιοχή που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε και τη διαφάνεια και τα εργαλεία στα χέρια των καταναλωτών για να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό δεν είναι αρκετό αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί και ο τρόπος που ελέγχουμε τις εισαγωγές των καυσίμων και το σημαντικότερο να βελτιωθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top