ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιολίτη: 'Εχουν αναληφθεί δεσμεύσεις στο ψηλότερο επίπεδο για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών

Γιολίτη: 'Εχουν αναληφθεί δεσμεύσεις στο ψηλότερο επίπεδο για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση και έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις για την εξάλειψή της στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, σε παρέμβαση την Δευτέρα σε διαδικτυακή συνάντηση της Υπουργικής Ομάδας Δράσης των Υπουργών Ισότητας και Δικαιωμάτων των Γυναικών της Κοινοπολιτείας.

Η κ. Γιολίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο, είπε ότι σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, το Νοέμβριο του 2017, στη σύνταξη περιεκτικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου και την πλήρη ενσωμάτωση των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, στη σύνταξη νόμου που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση και στη λειτουργία του «Σπιτιού για τη Γυναίκας».


Η Υπουργός είπε ότι πανδημία COVID-19 έχει αποκαλύψει και πολλαπλασιάσει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν την πλειοψηφία των μονογονεϊκών νοικοκυριών.  Την ίδια ώρα όμως, είπε, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, παγκοσμίως, οι γυναίκες αποτελούν το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μαιών, των νοσοκόμων, των φαρμακοποιών και των κοινοτικών εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Διαβεβαίωσε ότι η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και την ίδια  και η αποφασιστικότητα είναι δεδομένη για τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την πλήρη και ουσιαστική πραγμάτωση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
 
Στη διαδικτυακή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στα θέματα ισότητας και δικαιωμάτων των γυναικών, η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, η προστασία τους από την έμφυλη βία, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και η διασφάλιση του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση και έγινε ανταλλαγή απόψεων και παροχή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα που επηρεάζουν τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών.

Συζητήθηκε, επίσης, η δημιουργία της υπουργικής ομάδας δράσης για θέματα γυναικών, η οποία και υιοθετήθηκε και αναμένεται να προωθήσει την ατζέντα της Κοινοπολιτείας για την ισότητα των φύλων.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top