ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών  ανακοίνωσε ότι τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν μεταξύ 7.00 π.μ. – 6.00 μ.μ. με διάλειμμα 12.00 μ..μ – 1.00 μ.μ, και στο  Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 8.00 π.μ. – 4.00 μ.μ. με διάλειμμα 12.00 μ. – 12.30 μ.μ..

Οι αντεγκλήσεις Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου συνεχίστηκαν την Τρίτη στο προεκλογικό τοπίο. Σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων των κομμάτων, αποτέλεσε το αίτημα για συμμετοχή της Κύπρου σε πρόγραμμα στρατιωτικής κινητικότητας της Pesco, που συσχετίστηκε από κάποια κόμματα με το Κυπριακό. Κοινωνική πολιτική, υγεία, η αναπομπή του νόμου για τις διαδικασίες παροχής του ΕΕΕ προς ανάπηρους, η απεργία των εκπαιδευτικών που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, ήταν, επίσης, μεταξύ των θεμάτων.
 
Θέση πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ για το Σχέδιο Ανάκαμψης είπε πως είναι ώρα όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η συνεργασία θα φέρει την προοπτική για το αύριο και την προοπτική για τις νέες γενιές και εξέφρασε απογοήτευση γιατί, όπως είπε, ορισμένα κόμματα αγνοούν βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Είπε επίσης ότι ο τόπος απαιτεί σοβαρούς ηγέτες και όχι αρνητές της προκοπής του.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, απάντησε στο ΑΚΕΛ για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι είναι η ώρα, η αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει στην υπερψήφιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Απαντώντας στην κριτική του ΔΗΚΟ για την αξιοπιστία της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ότι την αξιοπιστία της χώρας δεν τη μετρούν άτομα χωρίς μέτρο και αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια τα κατάλληλα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες. Ενόψει του γεγονότος ότι κόμματα άσκησαν κριτική ή εξέφρασαν επιφυλάξεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την άποψη ότι είναι κρίμα στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων να ακυρώνεται μια μεγάλη εθνική προσπάθεια μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και πρόσθεσε πως είναι λυπηρό για κόμματα που θέλουν να βρίσκονται στην πολιτική ζωή του τόπου να μην έχουν αντιληφθεί την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου επισκέφθηκαν  επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τις χορηγίες για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως κερδίσαμε τη μάχη της πανδημίας και σηκώνουμε τα μανίκια πάνω για τη μάχη της οικονομίας και τη μεγάλη ευκαιρία να φτιάξουμε την Κύπρο του αύριο.  Με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου Δημήτρη Δημητρίου, το κόμμα απάντησε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το Σχέδιο Ανάκαμψης, ο οποίος είπε ότι τα γινάτια του Νικόλα Παπαδόπουλου για ένα χρόνο στέρησαν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 2,5 δις ευρώ.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου «ξαναζεσταμένο φαγητό»  προσθέτοντας ότι «ακούσαμε πολλά `δεσμεύομαι` τα οποία κατάντησαν ανέκδοτο». Είπε επίσης ότι «το συνολικό ποσό έχει υπολογιστεί με αυθαίρετο τρόπο και πως έχουν συμπεριληφθεί μέσα κονδύλια τα οποία δεν αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε επίσκεψη του στο Υφυπουργείο Έρευνας εξέφρασε την ανάγκη για συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων με το Υφυπουργείο και την πεποίθηση ότι τα  προβλήματα με την πύλη εμβολιασμού. Το ΑΚΕΛ δια του Εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου συνέδεσε την αναφορά στην εξαγγελία του Σχεδίου σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα απογευματινά και νυχτερινά προγράμματα και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έκανε καθημερινή πρακτική την αγορά υπηρεσιών μετατρέποντας το κράτος σε κακό εργοδότη, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
 
Το ΔΗΚΟ αναφερόμενο στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού εξέφρασε την άποψη ότι η αξιοπιστία της Κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ ως προς τη διαχείριση κονδυλίων βρίσκεται στο ναδίρ, πρότεινε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες αξιοποίησης του Ταμείου ώστε να διασφαλίζεται η σωστή κατεύθυνση των κονδυλίων και οι διαφανείς διαδικασίες. Επίσης, το ΔΗΚΟ, με δήλωση της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου απάντησε στις αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το κόμμα της, εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χρησιμοποιεί ανιστόρητες, ανακριβείς, ψευδείς αναφορές, αντί να απολογηθεί για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
 
Η ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά την αίτηση της Τουρκίας για συμμετοχή στο PESCO εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αντιδράσουν αρνητικά στο τουρκικό αίτημα και να πρωτοστατήσουν στον τερματισμό των τουρκικών επιδιώξεων. Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της απαντά σε αναρτήσεις του Μακάριου Δρουσιώτη για τον Βάσο Λυσσαρίδη, παραθέτει έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου για τη σύνταξη του Β. Λυσσαρίδη, κάνει λόγο επιβεβαίωση της απόλυτης κατάντιας του  Δρουσιώτη και παρατηρεί πως όσο απολάμβανε τους μισθούς και την προνομιακή μεταχείριση της ομάδας του Προεδρικού τηρούσε σιγή ιχθύος και όταν τα απώλεσε θυμήθηκε τη συμμορία, από την οποία εξαιρεί τους πολιτικούς του προστάτες.
 
Η Αλληλεγγύη σε ανακοίνωση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα Pesco εξέφρασε την άποψη ότι οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος οφείλουν να επαγρυπνούν και να ενημερώσουν την Ε.Ε για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και αναφερόμενη στο Κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ενδώσουν και συγκατανεύσουν σε αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για αποκεντρωμένη διζωνική συνομοσπονδία δύο κυριάρχων κοινοτικών κρατών. Τοποθετούμενη επί του Σχεδίου Ανάκαμψης  διατύπωσε τη θέση ότι πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων κυπριακών επιχειρήσεων και που παραπέμπει στις «ένδοξες μέρες των χρυσών διαβατηρίων» και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος».
 
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τοποθετούμενο στο θέμα της αίτησης της Τουρκίας για συμμετοχή στο PESCO  διατύπωσε τη θέση πως είναι αδιανόητο για μια χώρα όπως η Τουρκία, που με τον στρατό της κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος, να μετέχει σ’ ευρωπαϊκά προγράμματα και ως εκ τούτου δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και δεν έχει καμία θέση σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή οργανισμό. Σχολιάζοντας τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών για τη σύνθεση της νέας Βουλής και το σχέδιο Ανάκαμψης, υιοθέτησε την εισήγηση για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και ζήτησε άμεση εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο της εφαρμογής του Σχεδίου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάριος Καρογιάν παρέθεσε τις θέσεις του κόμματος του για περαιτέρω ενίσχυση του κράτους πρόνοιας λέγοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης και ενδυνάμωσης των δομών των κρατικών υπηρεσιών, της εκπαίδευσης και της αύξησης των κοινωνικών παροχών, στη βάση στοχευμένων στόχων και κριτηρίων. Η Παράταξη με δήλωση της υποψήφια Βουλευτού Θέας Νικολάου, ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται το αίτημα των Ιδιοκτητών Παιδότοπων Κύπρου για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους. Η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την αναπομπή του νόμου για το ΕΕΕ για τα άτομα με αναπηρίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top