ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρωτοφανής υπόθεση στην Κύπρο – Καταγγέλθηκε ο Γιαννάκη ότι δεν πήρε πτυχίο και έφτιαξε πλαστό – Διερευνά το Αρχηγείο

Πρωτοφανής υπόθεση στην Κύπρο – Καταγγέλθηκε ο Γιαννάκη ότι δεν πήρε πτυχίο και έφτιαξε πλαστό – Διερευνά το Αρχηγείο

Έρευνα για πιθανόν ποινικά αδικήματα από τον Επιτρόπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, διερευνά το Αρχηγείο Αστυνομίας, μετά την καταγγελία από τον Γενικού Ελεγκτή για πλαστογραφία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή και τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κ. Γιαννάκη φαίνεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο λυκείου και πτυχίο, τα οποία δεν κατάφερε να αποκτήσει και μάλιστα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, χρησιμοποίησε για την πρόσληψή του στον Οργανισμό Νεολαίας (ΟΝΕΚ).

Όπως αναφέρει το άρθρο στον ΟΝΕΚ προσελήφθη αρχικά το 1996 και μονιμοποιήθηκε το 2007 ενώ την 1.1.2008 διορίστηκε στη θέση του Λειτουργού Νεολαίας. Λίγες μέρες προηγουμένως, το Σχέδιο Υπηρεσίας του Λειτουργού Νεολαίας είχε τροποποιηθεί, με την προσθήκη, στα απαιτούμενα προσόντα, του πτυχίου της Πολιτικής Μηχανικής, το οποίο φερόταν να κατείχε ο κ. Γιαννάκη και με το οποίο πληρούσε τα προσόντα.

Στις 20.5.2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διόρισε ως Επίτροπο Εθελοντισμού.

Στην επιστολή του προς τον Αρχηγό και σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιαννάκη δεν είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, διενεργήθηκε έλεγχος στον προσωπικό του φάκελο στον ΟΝΕΚ, από τον οποίο διαπιστώθηκαν ότι το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι παραποιημένο, αφού οι αριθμητικοί βαθμοί των περισσοτέρων μαθημάτων έχουν αλλοιωθεί προς τα πάνω και δεν συνάδουν με την περιγραφή του βαθμού ολογράφως.

Για παράδειγμα, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ολογράφως αναγράφεται "Thirteen" και αριθμητικά ο αριθμός από 13 έχει αλλοιωθεί και γίνει 19.

Επίσης, ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου (17 2/12) είναι επίσης τροποποιημένος με το χέρι (τόσο αριθμητικά όσο και ολογράφως) και δεν συνάδει με τον πραγματικό γενικό βαθμό, όπως προκύπτει αν υπολογιστεί ο μέσος όρος με βάση τους βαθμούς των μαθημάτων όπως αναγράφονται ολογράφως (13 9/12).

Το φερόμενο «πειραγμένο» απολυτήριο στο οποίο οι βαθμοί που είναι γραμμένοι ολογράφως είναι διαφορετικοί από τους βαθμούς όπως αυτοί αποτυπώνονται με αριθμούς. Από τους δώδεκα βαθμούς φαίνεται να αλλοιώθηκαν οι οκτώ. Σημειώνεται, πως το αυθεντικό απολυτήριο φέρει ημερομηνία έκδοσης 10.12.85 ενώ το φερόμενο αλλοιωμένο έχει ημερομηνία 8.1.1983.
-Το πολύ κακής ποιότητας και περίεργης εμφάνισης αντίγραφο του πτυχίου πανεπιστημίου (που είναι όμοια εκτός στο θέμα των σφραγίδων) δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη γνησιότητά του, αφού δεν συνάδει με τις αναμενόμενες πληροφορίες που αναγράφονται σε ένα τέτοιο έγγραφο (π.χ. δεν αναφέρει τον βαθμό που δόθηκε), ούτε με τη μορφή του, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά και αμφιβολίες.

-Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις δύο αιτήσεις που υπέβαλε στον ΟΝΕΚ και βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη, σε σχέση με τη διάρκεια φοίτησής του στο πανεπιστήμιο δεν συνάδουν μεταξύ τους, αφού σύμφωνα με την πρώτη αίτηση η φοίτησή του διάρκεσε από το 1985 μέχρι το 1992, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη αίτηση, από τον 8/1984 μέχρι τον 5/1989. Σύμφωνα με το καταχωρισμένο βιογραφικό σημείωμά του, η φοίτηση διάρκεσε από το 1986 μέχρι το 1992.

-Στη μία εκ των δύο αιτήσεων του κ. Γιαννάκη προς τον ΟΝΕΚ αναφέρεται ως γενικός βαθμός απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 16 11/12, που δεν συνάδει, ούτε με τον πραγματικό γενικό βαθμό του, ούτε με τον παραποιημένο.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον κ. Γιαννάκη να προσκομίσει τυχόν στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, που να αποδείκνυαν ότι κατείχε πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, και ενημερώθηκε πως αν εξακολουθούν να αιωρούνται οι αμφιβολίες το θέμα θα παραπέμπετο στην Αστυνομία.

Ο κ. Γιαννάκη διαβίβασε στον Ελεγκτή φάκελο που περιείχε αντίγραφο του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε μετάφραση στην αγγλική) με γενικό βαθμό 13 9/12, καθώς και αντίγραφο πτυχίου πανεπιστημίου, εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό του φάκελο στον ΟΝΕΚ.

Για τα δύο αυτά έγγραφα η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι:

-Το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι πραγματικό αντίγραφο του γνήσιου απολυτηρίου. Αυτό ενισχύει το ενδεχόμενο να είναι πλαστό το απολυτήριο που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη στον ΟΝΕΚ.

-Το θέμα διερευνήθηκε περαιτέρω και διαπιστώθηκε ότι το πτυχίο αναφέρει ότι εκδόθηκε στις 29.6.1992 και φαίνεται να προσυπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα (Governor of California ως President of the Trustees, Chair of the Board of Trustees, Chancellor of the California State University και President of the San Diego State University). Από έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώθηκε ότι ουδείς εκ των τεσσάρων αυτών προσώπων ήταν στη θέση αυτή το 1992 (που φέρεται να αποφοίτησε ο κ. Γιαννάκη), αλλά αντίθετα υπηρέτησαν όλοι μετά το 2011 και συνυπήρξαν και οι τέσσερις στη θέση τους για την περίοδο 2014-2016. Συνεπώς μόνο σε αυτή την περίοδο θα μπορούσαν αυτά τα τέσσερα πρόσωπα να υπέγραφαν ένα τέτοιο πτυχίο.

Λόγω των σοβαρών ερωτημάτων που προκύπτουν, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά από τον Αρχηγό όπως ερευνήσει και τα εξής:

Πλαστογραφία του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη στον ΟΝΕΚ.
Πλαστογραφία των δύο πτυχίων πανεπιστημίου (αυτού είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό του φάκελο και αυτού που μας προσκόμισε τώρα).
Κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.
Παραχώρηση στον Γενικό Ελεγκτή ψευδών στοιχείων (άρθρο 5 του Ν. 113/2002).

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top