ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τους Πυλώνες Ανάκαμψης για την Υγεία παρουσίασε σήμερα ο ΠτΔ - «Ο ΟΑΥ παρείχε φροντίδα υγείας ύψους €780 εκ. το 2020»

Τους Πυλώνες Ανάκαμψης για την Υγεία παρουσίασε σήμερα ο ΠτΔ - «Ο ΟΑΥ παρείχε φροντίδα υγείας ύψους €780 εκ. το 2020»

Το σχέδιο Ανάκαμψης για την Υγεία παρουσίασε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η σημερινή παρουσίαση του πυλώνα υγείας και πολιτικής προστασίας συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ». Δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του παρουσιάζοντας τους πυλώνες του σχεδίου ως προς την Υγεία.

Αναφερόμενος στο ΓΕΣΥ δήλωσε ότι είναι, «Ένα σύστημα το οποίο εξασφαλίζει την καθεμιά και τον καθένα των πολιτών δίνοντας του δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες», ενώ συμπλήρωσε ότι οι πολίτες από μεριάς τους «αγκάλιασαν το ΓεΣΥ».

 «892 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού γιατρού, 801 χιλιάδες άτομο έχουν επισκεφθεί τον προσωπικό τους ιατρό , 631 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν επισκεφθεί ειδικό γιατρό, 656 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί φάρμακα, ενώ άλλες 578 χιλιάδες έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις μόνο κατά το 2020.»

Αναφερόμενος στο έργο του ΟΑΥ ανέφερε ότι «ο ΟΑΥ παρείχε φροντίδα υγείας ύψους €780 εκατ.  ενώ για το τρέχον έτος και αναμένεται να αυξηθεί πέραν του 60% καθώς αναμένεται να αυξηθεί στο 1,25 δις ευρώ».

 

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Συνεχίζοντας την κατά πυλώνα ανάλυση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσιάζουμε σήμερα τον 1ο Πυλώνα του  Σχεδίου Κύπρος-το αύριο» που αφορά τη Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση που αφορά τον τομέα Υγείας, αλλά και συναφείς με αυτόν υπηρεσίες, όπως η Πολιτική Προστασία.

Πλήρης ανάλυση των προνοιών αλλά και του θετικού αντικτύπου σε δομές Υγείας, σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις θα παραθέσει ο Υπουργός Υγείας εν συνεχεία.

Επιγραμματικά, αλλά και ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω πως, μεταξύ άλλων, ο 1ος Πυλώνας αφορά:

  • Τη βελτίωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
  • Τη δημιουργία Καινοτόμου Συστήματος Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας Δημόσιας Υγείας.
  • Το Σχέδιο χορηγιών για αγορά ή αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
  • Το Σχέδιο διαπίστευσης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.
  • Την ανάπτυξη γενικών διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.
  • Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον αποτελεσματικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η σημερινή παρουσίαση του Πυλώνα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ενός συστήματος που απετέλεσε τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση, δημιουργώντας ένα σύστημα υγείας, βασισμένο στη φιλοσοφία της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχοντας σαν επίκεντρο τον άνθρωπο, τον ασθενή.

Ένα σύστημα το οποίο εξασφαλίζει στην κάθε μια και στον κάθε ένα των πολιτών δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Η υιοθέτηση μιας τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης απαιτούσε πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, αφού για δεκαετίες η μια μελέτη διαδεχόταν την άλλη, ενώ από το 2001, πέραν της ονοματολογίας, ουδείς ετόλμησε να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα επέτρεπε την υλοποίηση του.

Το όραμα της Κυβέρνησης να παραδώσουμε ένα πλήρως αναπτυγμένο Σύστημα Υγείας, το οποίο θα αποτελούσε πραγματικά πρότυπο αναφοράς για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας σε κάθε πολίτη, έγινε επιτέλους πραγματικότητα.

Οι πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και οι έντονες  θέσεις που έθεταν εν αμφιβόλω την επιτυχία ενός αναλόγου εγχειρήματος, αντί να κάμψουν τη βούληση μας ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα μας.

Διαπιστώνοντας την ανυπαρξία ενός συστήματος Υγείας που δεν πρόσφερε στον κάθε πολίτη δίκτυ ασφαλείας και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, δεν διστάσαμε να πάρουμε αποφάσεις ανεξαρτήτως αντιδράσεων ή πολιτικού κόστους που θα μπορούσε ένα ανάλογο Σχέδιο να προκαλέσει.

Οι προβλέψεις για κατάρρευση ή αποτυχία της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τομέα Υγείας διαψεύστηκαν όταν με την αποφασιστικότητα εφαρμογής του Σχεδίου, οι πολίτες και σταδιακά οι επαγγελματίες Υγείας άρχισαν να το αγκαλιάζουν, συνειδητοποιώντας πως ήταν ένα σχέδιο που ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του συνόλου των πολιτών.

Πιστεύω πως οι αριθμοί είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της επιτυχίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέσα  στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΓΕΣΥ:

 

Ø  892 χιλιάδες δικαιούχοι, έχουν εγγραφεί στο ΓΕΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού.

Ø     801 χιλιάδες άτομα έχουν επισκεφθεί τον Προσωπικό τους Ιατρό.

Ø     631 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν επισκεφθεί Ειδικούς Ιατρούς.

Ø      656 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν προμηθευθεί φάρμακα.

Ø 578 χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται πως μόνο κατά το 2020, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει καλύψει υπηρεσίες φροντίδας υγείας των δικαιούχων του ΓΕΣΥ αξίας 780 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά το τρέχον έτος το ποσό αναμένεται να αυξηθεί πέραν του 60%, καθώς θα ανέλθει σε 1 δις 250 εκ. ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα το ΓΕΣΥ λειτουργεί με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% των ενεργών ιατρών στην Κύπρο, μεγαλύτερη του 88% των κλινών σε παγκύπρια βάση, καθώς και με συμμετοχή που πλησιάζει το 99% των φαρμακείων και το 100% των εργαστηρίων

Η επιτυχής λειτουργία του ΓΕΣΥ οφείλεται και στον σωστό σχεδιασμό και στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου του ΟΑΥ τους οποίους θερμά ευχαριστώ. Αυτή η επιτυχής λειτουργία διαφάνηκε, επίσης, και κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιας πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών και έπληξε τα συστήματα υγείας ακόμη και χωρών που εθεωρούντο από τις πιο προηγμένες στον τομέα.

Το ότι επιτύχαμε να είμαστε μία από τις χώρες που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία, πέραν των θυσιών και της υπομονής του λαού, της προσφοράς των  λειτουργών υγείας, βασίζεται σε ύψιστο βαθμό στο γεγονός ότι το ΓΕΣΥ είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Ειλικρινά, δεν θέλω να διανοηθώ ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση εάν τον Ιούνιο του 2019 είχαμε εισακούσει παραινέσεις – καλοπροαίρετες και μη - για μία ακόμη αναστολή στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Διερωτώμαι:

Ποιο θα ήταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές;

Ποια θα ήταν η παρεχόμενη υπηρεσία νοσηλείας;

Ποιο το κόστος που καλούνταν οι πολίτες να επωμισθούν;

Σαν αποτέλεσμα εφαρμογής του ΓΕΣΥ, άλλα και της έντονης πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης για στήριξη του τομέα, σήμερα οι  δαπάνες για την Υγεία φτάνουν στο 9.63% του συνολικού προϋπολογισμού, όταν στο παρελθόν δεν υπερεβαίναν το 2% έως 3%.

Θέλω ειλικρινά να σας βεβαιώσω πως με την ίδια αποφασιστικότητα που τέθηκε σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ, θα εργαστούμε σκληρά για να παραδώσουμε ένα ακόμη πιο  αποτελεσματικό και ακόμα πιο σύγχρονο Σύστημα Υγείας. Ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, που θα ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές στη βάση των κορυφαίων συστημάτων στον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο πυλώνας Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία του Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», ο οποίος περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση της ετοιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας, ευρύτερα.

Την ίδια στιγμή, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτικών, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές κρίσεις, ενώ περιλαμβάνεται και η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον αποτελεσματικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω αφού, όπως έχω ήδη αναφέρει, θα έχει τον λόγο ο Υπουργός Υγείας, για να σας αναλύσει εν εκτάσει το περιεχόμενο του Πυλώνα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Σήμερα στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση, υλοποιώντας τον φιλόδοξο σχεδιασμό που οδηγεί στην Κύπρο του Αύριο. Το σχέδιο σήμερα γίνεται έργο.

Βούληση μας είναι να μετατρέψουμε ξανά την κρίση σε ευκαιρία και να οικοδομήσουμε και στον τομέα της Υγείας το μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας, τη νέα εκδοχή της χώρας μας.

Αρκεί όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η πολιτική πορεία του οποιουδήποτε από εμάς, το μέλλον οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον των επόμενων γενεών, της ίδιας της πατρίδα μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top