ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Κάρογιαν: «Σε αντίθεση με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, με τους αγνούς ΔΗΚΟικούς μας ενώνουν πολλά»

Μάριος Κάρογιαν: «Σε αντίθεση με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, με τους αγνούς ΔΗΚΟικούς μας ενώνουν πολλά»

«Η ΔΗ.ΠΑ. θα είναι η έκπληξη των εκλογών» δηλώνει ξεκάθαρα ο Μάριος Κάρογιαν σε συνέντευξή του στο Themaonline μια ανάσα πριν τις εκλογές.

Ο κύριος Κάρογιαν δίνει απαντήσεις για τη διαφορά μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, «σε αντίθεση με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, με τους αγνούς ΔΗΚΟικούς μας ενώνουν πολλά». Τι αναφέρει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και κατά πόσον οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

 «Δεν πιστεύω ότι στη φάση που βρίσκεται η κοινή γνώμη υπάρχει δημοσκόπηση που να μπορεί να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις της»

Η συνέντευξη του προέδρου της ΔΗ.ΠΑ, Μάριου Κάρογιαν στο Themaonline

Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε στις εκλογές ως υποψήφιος Λεμεσού και όχι Λευκωσίας;

Ήταν μια υπόσχεση που έδωσα στον πατέρα μου λίγες μέρες πριν συγχωρεθεί. Εκείνες τις μέρες κάνοντας μια τελευταία κουβέντα μαζί του, μου είχε πει: «δεν θέλω να ξεχάσεις τις ρίζες σου».

Αυτή ήταν η συνεννόηση που έκανα μαζί του και ένιωσα την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση να εκπληρώσω την επιθυμία του να επιστρέφω στις ρίζες μου, στην πόλη από όπου κατάγονται οι γονείς μου.

Αναπόφευκτα όλοι σας συνδέουν με το ΔΗΚΟ. Ποια η διαφορά του ΔΗΚΟ με τη ΔΗ.ΠΑ;

Δεν είμαστε ένα κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος εναντίον ενός άλλου.

Ούτε ανήκουμε στις δυνάμεις που εξαντλούνται σε μάχες οπισθοφυλακών. Είμαστε κομμάτι των νέων δυνάμεων που θέλουν να απελευθερωθούν από τους εμμονικούς αρχηγισμούς, από τις κάθε μορφής προσωπολατρείες και από τους εγωισμούς και τις πρακτικές που μετατρέπουν το Κέντρο σε έναν περιθωριακό χώρο παλαιοκομματισμού, τυχοδιωκτισμού και τυφλής αρχομανίας.

Αυτή είναι και η διαφορά μας από την ηγεσία του ΔΗΚΟ. Γιατί σε αντίθεση με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, με τους αγνούς ΔΗΚΟικούς μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνουν κοινοί αγώνες, κοινές έγνοιες. Κοινά οράματα. Τους αγαπώ και με αγαπούν. Νιώθω πραγματικά προνομιούχος που με τιμούν με την άδολη φιλία τους. Γνωρίζουν ότι από την πλευρά μου, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, έχουν τον απεριόριστο σεβασμό και θαυμασμό μου.

Για μας, λοιπόν, το Κέντρο είναι ο χώρος συνάντησης και έκφρασης των απροκατάληπτων, δημιουργικών και μετριοπαθών δυνάμεων που αντιλαμβάνονται ότι η ανανέωση του πολιτικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση αναγέννησης της πατρίδας, της οικονομίας, της κοινωνίας. Ένα ανανεωμένο και ισχυρό Κέντρο που παράγει νέες ιδέες και εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και την εθνική συνεννόηση μπορεί να γίνει ο καταλύτης που θα αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι και τους παίκτες του.

Αυτό είναι για εμάς το στοίχημα. Και γι’ αυτό είναι με νέα πρόσωπα και μίαν ατζέντα συναινετικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάζουν το ρόλο του Κράτους, τη λειτουργία της οικονομίας, τις σχέσεις με το φυσικό περιβάλλον, τις σχέσεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τις σχέσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα που θα δώσουμε την προεκλογική μάχη Και είναι με προτάσεις για μια νέα οικονομία της γνώσης, της τεχνολογίας της καινοτομίας, της κοινωνικής συνοχής και της αειφορίας που θα αναμετρηθούμε με τον πολιτικό ανταγωνισμό.

Η ΔΗΠΑ είναι η δύναμη της σύνθεσης. Όχι της αποσύνθεσης. Της συναίνεσης. Όχι της τυφλής σύγκρουσης. Της αναρρύθμισης. Όχι της απορρύθμισης. Της ευθύνης και όχι της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε σημαντικές εξελίξεις και στο Κυπριακό. Πώς αποτιμάτε την άτυπη Πενταμερή;

Το αποτέλεσμα της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις εκείνες που συνηγορούσαν για χαμηλές προσδοκίες λόγω των τουρκικών αξιώσεων.   

Η άκαμπτη στάση και οι μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα δεν επέτρεψαν να κάνουμε κανένα βήμα προς τα εμπρός.   

Βέβαια, είναι θετικό το γεγονός πως οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών, δεν βρήκαν ανταπόκριση τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ίσως οδηγήσει την τουρκική πλευρά να ανακρούσει πρύμνα.

Η αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην παρούσα φάση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσει την δική μας πλευρά. Άλλωστε επιδίωξη μας δεν πρέπει να είναι η στασιμότητα. Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα που η δική μας πλευρά θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα όσα διαδραματίσθηκαν στη Γενεύη, εμμένοντας παράλληλα σθεναρά στις θέσεις αρχών και στο καθορισμένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.    

Μόνο έτσι θα εκθέσουμε την Άγκυρα και τους σχεδιασμούς της έναντι της Κύπρου. Και μόνο με αυτό τον τρόπο θα πειθαναγκαστεί η Τουρκία να επανέλθει στη συμφωνημένη βάση επίλυσης του κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη λύση ΔΔΟ, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.     

Δεν είναι η ώρα για διαφορετικές θεωρήσεις, άλλες ευφάνταστες ιδέες ή «εποικοδομητικές» ασάφειες. 

Οποιαδήποτε συζήτηση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών από τον οποιονδήποτε, θα συνιστούσε εθνική αυτοχειρία.    

Διαφθορά και πολιτική. Τι θα λέγατε στους πολίτες αν σας έλεγαν ότι πλέον δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους πολιτικούς;

Δικαιολογημένα η κοινωνία είναι θυμωμένη και απογοητευμένη. Από την άλλη, όμως, ο θυμός και η απογοήτευση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή ή λόγο για οποιονδήποτε πολίτη να επιλέξει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και της γενίκευσης! Δεν είναι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά διεφθαρμένοι! Δεν είναι όλα τα κόμματα υπεύθυνα για την κατάσταση! Στα δύσκολα προβλήματα, οι λύσεις δεν είναι απλές. Χρειάζονται πολλές ταυτόχρονες συνέργειες για να δούμε καλύτερες μέρες: κόμματα, κυβέρνηση, δικαιοσύνη και ΜΜΕ έχουν κρίσιμο ρόλο.

Εμείς πήραμε το μήνυμα των πολιτών. Γι’ αυτό και το ψηφοδέλτιο μας αποτελείται στη μεγάλη του πλειοψηφία από νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες και νέες εμπειρίες. Γιατί πιστεύουμε πως για να αλλάξει κάτι και να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει πρώτα και κύρια να αλλάξουμε νοοτροπία.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής κατατάσσουν χαμηλά τη Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών. Τα αποτελέσματα δείχνουν να μην φτάνει το εκλογικό όριο του 3,6%. Τι λέτε γι’ αυτό;

Δεν πιστεύω ότι στη φάση που βρίσκεται η κοινή γνώμη υπάρχει δημοσκόπηση που να μπορεί να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις της. Η κοινωνία μας τελεί ακόμα υπό το κράτος του σοκ και του δέους που βίωσε και βιώνει ακόμα εξ αιτίας της πανδημίας. Αγωνιά για το αύριο. Ανησυχεί για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Έχει θυμώσει με την διαφθορά, την διαπλοκή και την παρακμή του κομματικού συστήματος. Βρίσκεται  σε περισυλλογή. Αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει.

Να σας θυμίσω ότι μέχρι τις παραμονές των ευρωεκλογών καμιά δημοσκόπηση δεν είχε προβλέψει το 3,8% που η ΔΗΠΑ συγκέντρωσε στις κάλπες. Ακόμα λιγότερο προβλέψιμο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών νοουμένου ότι αυτές διεξάγονται κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες που μόλις περιέγραψα.

Άλλωστε τα ακροατήρια της ΔΗΠΑ είναι ακροατήρια σκεπτόμενων πολιτών που προβληματίζονται και αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό ακριβώς και πιστεύω ότι θα προτιμήσουν να ψηφίσουν ΔΗΠΑ παρά να απέχουν δίνοντας την ευκαιρία στο παλιό κομματικό σύστημα να επικρατήσει σαν να μη συμβαίνει τίποτα και όλη αυτή η κρίση να μη σημαίνει ότι ήρθε η ώρα της ανανέωσης του. 

Ένα μόνο έχω μόνο να πω. Όπως και στις Ευρωεκλογές, έτσι και σ΄αυτές τις εκλογές η ΔΗ.ΠΑ. θα είναι η έκπληξη των εκλογών.

Ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία για το κόμμα σας στις εκλογές της 30ης  Μαΐου;

Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε την επιλογή όλων εκείνων των πολιτών που θα θελήσουνε να στείλουνε σε αυτές τις εκλογές το μήνυμα ότι κάτι πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Και ότι πρέπει να αλλάξει με θετικές προτάσεις, ρηξικέλευθες ιδέες και κυρίως νούσιμους τρόπους. Ψήφος στην ΔΗΠΑ σημαίνει αλλαγή χωρίς περιπέτειες. Όσο μεγαλύτερες και τολμηρότερες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να προετοιμαστεί το μέλλον τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να αποφευχθεί η ακυβερνησία και να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα.

Η συγκέντρωση ενός ποσοστού που θα μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην  τρίτη κατανομή θα ήταν για μας ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Θα ήταν όμως ακόμα ικανοποιητικότερο ένα αποτέλεσμα που θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ριζική ανανέωση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος και του πολιτικού προσωπικού του. Αν δεν ταρακουνηθεί το υφιστάμενο σύστημα, δεν θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις που πρέπει να κινητοποιηθούν για αλλάξει τόσο ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας όσο και ο τρόπος οργάνωσης της οικονομίας της. 

Σε κάθε πάντως περίπτωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος η ΔΗΠΑ θα συνεχίσει ταυτόχρονα την αυτόνομη πορεία για την αναγέννηση του Κέντρου  και την συστηματική προσπάθεια συνεργασίας με κάθε δύναμη που δίνει τη μάχη του καινούριου εναντίον του παλιού, του δημιουργικού εναντίον του μηδενιστικού.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top