ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το 53% του πληθυσμού της Κύπρου έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το 53% του πληθυσμού της Κύπρου έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση

Το 53% του πληθυσμού της Κύπρου έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και 28% έχουν ολοκληρώσει, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, λέγοντας ότι «χτίζουμε το τείχος ανοσίας και βλέπουμε τα θετικά του εμβολιασμού ήδη, που είναι η μείωση στις νοσηλείες και τα κρούσματα στις ηλικίες που έχουν θωρακιστεί, άνω των 60 και ειδικά άνω των 70 ετών».

Η Κύπρος είναι μέσα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε εμβολιασμό, ανέφερε από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, λέγοντας ότι στόχος στην ΕΕ είναι τα εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% στις χώρες μέλη μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Η κ. Κυριακίδου συνοδευόμενη από τον κ. Ιωάννου επισκέφθηκε, με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Κύπρο, το κέντρο εμβολιασμού στο περίπτερο 7 της Κρατικής Έκθεσης, στην Έγκωμη.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι η Κύπρος προχωρεί τάχιστα με το εμβολιαστικό πλάνο, όπως το έχει προγραμματίσει και ευχαρίστησε τους πολίτες για την ανταπόκριση και την υπευθυνότητα που δείχνουν στον κάλεσμα για εμβολιασμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι με βάση την πληροφόρηση που είχε την περασμένη εβδομάδα, σε 329 άτομα κάτω των 50 ετών που είχαν προγραμματίσει εμβολιασμό με AstraZeneca τους δίδεται η δυνατότητα είτε να προχωρήσουν, εάν επιθυμούν, είτε να τηλεφωνήσουν στο 1474, ν’ ακυρώσουν το ραντεβού και να περιμένουν όταν ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού, να επαναπρογραμματίσουν με εμβόλιο mRNA, αν έχει.

Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εν λόγω εμβολίου, είπε, πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη, διαφορετικά δεν θα υπάρχει η απαραίτητη προστασία, ειδικά έναντι της ινδικής μετάλλαξης. Ο κόσμος, συνέχισε, προσέρχεται στους επαναπρογραμματισμούς.

Για το αν θα συνεχιστεί η όχι το πρόγραμμα στους προσωπικούς γιατρούς, ο κ. Ιωάννου είπε ότι περιμένουν τις ενδείξεις από τους γιατρούς και είτε θα επιστραφούν τα AstraZeneca, αν υπάρχουν ακυρώσεις, είτε θα συνεχισθεί το πρόγραμμα. «Δεν έχει απαγορευθεί η χρήση, είναι σύσταση που γίνεται για τους κάτω των 50, όπως επιλέγουν εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

«Εξαιρετική προσπάθεια» λέει η Στέλλα Κυριακίδου

Συνεχάρη τον Υπουργό Υγείας η Επίτροπος Κυριακίδου για την «εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τον Covid 19». Η Κύπρος, υπέδειξε η Κύπρια Επίτροπος, είναι στις πρώτες θέσεις των χωρών μελών της ΕΕ όσον αφορά την πρώτη δόση και προχωρά. Ευχαρίστησε επίσης το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που βρίσκεται στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και τους πολίτες που προσέρχονται με υπευθυνότητα για εμβολιασμό, θωρακίζοντας όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους.

Διαπίστωσε, είπε, ότι στα εμβολιαστικά κέντρα τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και κατά την συνομιλία της με τους πολίτες της είπαν ότι είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι όχι μόνο από τον τρόπο οργάνωσης, αλλά αισθάνονται πολύ θετικά και απέναντι στο θέμα του εμβολιασμού.

«Είναι σημαντικό όλοι μαζί να πολεμήσουμε την παραπληροφόρηση που υπάρχει, διότι μόνο μέσα από τον εμβολιασμό – κι έχουμε 4 εμβόλια αυτή τη στιγμή που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ, ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά – μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία» είπε.

Ο στόχος που έχει θέσει για το θέμα της ανοσίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ερωτηθείσα σχετικά η κ. Κυριακίδου, είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να προμηθευθούν τα κράτη μέλη με δόσεις ώστε να καλυφθεί το 70% περίπου των ενηλίκων. Παρακολουθούν τις μεταλλάξεις, πρόσθεσε, λέγοντας ότι όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θωράκιση έναντι των μεταλλάξεων.

Ευχαρίστησε και πάλι «τους συμπολίτες μου για την υπευθυνότητα και θα ήθελα να τους παρακαλέσω να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και να εμβολιαστούν. Είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος που έχουμε για να επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα».

Κληθείσα να σχολιάσει έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για αύξηση της παραγωγής των εμβολίων ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης και την αναφορά του περί εθνικισμού των εμβολίων, η Επίτροπος Υγείας είπε ότι η ΕΕ πρωτοστατεί εδώ και 6 μήνες στα θέματα που αφορούν την ενίσχυση των άλλων χωρών και των χωρών που που δεν έχουν δυνατότητα στα εμβόλια. «Εργαζόμαστε εντατικά για ν’ αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων, μαζί με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με τον Επίτροπο Μπρετόν και την Πρόεδρο, φον ντερ Λάιεν. Διότι μιλούμε για μια πανδημία και σε μια πανδημία θα πρέπει να μπορέσουμε να θωρακίσουμε όλους, όχι μόνο τους Ευρωπαίους πολίτες. Γι αυτό συμμετέχουμε και στον COVAX μαζί με τον ΠΟΥ για να μπορούμε να προμηθεύσουμε όλες τις χώρες με εμβόλια το συντομότερο δυνατό».

Είναι μια τεράστια προσπάθεια, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου και με τους ρυθμούς που προχωρούμε τώρα θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια προς τρίτες χώρες.

Για το ενδεχόμενο ανάγκης τρίτης δόσης εμβολίου, η κ. Κυριακίδου είπε ότι υπέγραψε πριν δυο εβδομάδες ένα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία Pfizer-BioNTech για 1,8 εκ. δόσεις για τα έτη 2021, 2022 και 2023, «ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να υπάρχει και μια επόμενη δόση αλλά και δόσεις που να είναι προσαρμοσμένες σε μεταλλάξεις». Θα προχωρήσουν και σε άλλες συμφωνίες, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τον εμβολιασμό και στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θεραπευτικά σχήματα, λέγοντας ότι είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει ότι όλες οι χώρες μέλη θα έχουν πρόσβαση μαζί στα εμβόλια, με την κ. Κυριακίδου να λέει πως «αυτό σημαίνει και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top