Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αυγόρου: Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης «κρέμασε» τα πτυχία της νομικής κι έγινε… αγρότης

Αυγόρου: Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης «κρέμασε» τα πτυχία της νομικής κι έγινε… αγρότης

Παράτησε την Νομική, δούλεψε για 1 χρόνο σε φάρμα στην Αυστραλία και τώρα παράγει τα δικά του βιολογικά προϊόντα.

Όταν ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική σίγουρα δεν φανταζόταν ότι σήμερα θα ήταν ανάμεσα στη φύση, τις κότες κι όλα τ’ άλλα ζωντανά γύρω του.
Ο λόγος για τον Μιχάλης Μιχαηλίδης από το Αυγόρου που σίγουρα αποτελεί παράδειγμα για όλους τους νέους μας.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σημερινή ο νεαρός αγρότης μίλησε πως πήρε την απόφαση να κρεμάσει τα πτυχία του από τη νομική και να ασχοληθεί με το να φτιάξει τα δικά του βιολογικά προϊόντα.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική στο Λέστερ και στη συνέχεια μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και διπλωματία στο Νότιγχαμ. Εργάστηκε για τρία χρόνια σε δικηγορικό γραφείο και σε νομικό τμήμα εταιρείας, και όπως αναφέρει, αυτό τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως χρειαζόταν μία αλλαγή. Έτσι, παραιτήθηκε από τη δουλειά του και έψαξε για δουλειά μέσω του προγράμματος “Work and Holiday” στην Αυστραλία με στόχο να συλλέξει εμπειρίες και να γνωρίσει καλύτερα τον αγροτικό τομέα στην Αυστραλία η οποία σε πολλούς τομείς αποτελεί πρότυπο για τις καινοτομίες στην παραγωγή. Ως εκ τούτου, ταξίδεψε και εργάστηκε για ένα ολόκληρο χρόνο σε μία μεγάλη φάρμα η οποία επικεντρωνόταν στο Regenerative Agriculture (Αναγεννητική Γεωργία), χωρίς ωστόσο να έχει οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία στον τομέα της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας στο παρελθόν.


Η εμπειρία που αποκόμισε, τον οδήγησε να επιστρέψει στην Κύπρο και να αφοσιωθεί -από πέρσι- στη δημιουργία ενός πρότυπου περιβολιού το οποίο στηρίζεται στην Περμακουλτούρα, μία εφαρμοσμένη επιστήμη που στόχος της είναι ο σχεδιασμός ενός αειφόρου τρόπου ζωής, χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αλλά εφαρμόζοντας μόνο τακτικές με φυσικά προϊόντα τα οποία παράγονται από την ίδια τη φύση στο αγροτικό περιβάλλον ώστε να δημιουργείται μία κυκλική παραγωγή.


Έτσι, δημιουργήθηκε το “Nomads Farm” που απέκτησε και το πρώτο Πιστοποιητικό για Βολογική Παραγωγή για τα Προϊόντα του και κυρίως για τα αβγά ελευθέρας βοσκής, ενώ εξειδικεύεται, πλέον και στη νομαδική μελισσοκομία και στην παραγωγή ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών. Η φιλοσοφία του περιβολιού είναι η εναρμόνιση όλης της χλωρίδας και πανίδας που διαβιοί στο περιβάλλον του για μία αειφόρο παραγωγή, χωρίς χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή λιπασμάτων αλλά με εφαρμογή κυκλικής παραγωγής και φύτευση ειδικών φυτών που να εξυπηρετεί το καθένα τις ανάγκες τουmοικοσυστήματος.

Υπουργός Γεωργίας: “Ενθαρρύνουμε νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα”

“Ο πρωτογενής τομέας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και καλές προοπτικές για νέους ανθρώπους” αναφέρει στη “Σ” ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σχετικά με το θέμα της ενασχόλησης νέων ανθρώπων με τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, το Υπουργείο γνωρίζει ότι οι νέοι που θέλουν να μπουν στον πρωτογενή τομέα αντιμετωπίζουν και σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν στις αγροτικές περιοχές. Έτσι, για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι προκλήσεις αυτές, ώστε να αντιμετωπιστούν, έγιναν συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους νέους σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου ώστε να κωδικοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω των Μέτρων που θα προκηρυχθούν την επόμενη περίοδο στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.


Όπως αναφέρει ο Κώστας Καδής, η ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να μπουν στον πρωτογενή τομέα ήταν ήδη διάχυτη σε δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ενώ οι δράσεις αυτές ενισχύονται ακόμη περισσότερο τώρα. Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί για δεύτερη φορά το Μέτρο που αφορά την “πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών”, συνολικής δαπάνης 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκήρυξη θα αφορά την εγκατάσταση νέων γεωργών, με αύξηση του εφάπαξ ποσού που λαμβάνουν, από 20 χιλιάδες ευρώ, που ήταν μέχρι σήμερα, σε 55 χιλιάδες ευρώ. Στις ενισχύσεις θα αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα των ορεινών περιοχών, ενώ θα υπάρξει και πρόσθετη ενίσχυση για καινοτόμες προσεγγίσεις.


“Έχουμε δει εξαιρετικές επαγγελματικές πρωτοβουλίες από νέους ανθρώπους, που αξιοποίησαν πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα πετυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα. Με τέτοιου είδους δράσεις προσπαθούμε να κάνουμε τις προκλήσεις ευκαιρίες, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανανέωση των γενεών και να καταστήσουμε βιώσιμο τον αγροτικό μας τομέα”, αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top