ΔΙΕΘΝΗ

Το Σαν Φρανσίσκο επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Το Σαν Φρανσίσκο επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει από όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις και ίσως και την απόλυση.

Ωστόσο η απαίτηση αυτή, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο όταν δοθεί πλήρης άδεια στα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA). Μέχρι σήμερα, τα σκευάσματα αυτά αξιοποιούνται χάρη στο ότι έχουν λάβει απλά άδεια επείγουσας χρήσης, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το Σαν Φρανσίσκο θα απαιτήσει τότε από τους περίπου 35.000 δημοτικούς υπαλλήλους του, συμπεριλαμβανόμενων των αστυνομικών και των πυροσβεστών, να εμβολιαστούν. Όσοι δεν το κάνουν και όσοι εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους ή εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων θα εκτεθούν στον κίνδυνο να υποστούν πειθαρχικά μέτρα, ακόμη και να απολυθούν.


«Πρόκειται για μια απόφαση με σκοπό την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των υπαλλήλων μας και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας», επιχειρηματολόγησε η Κάρολ Άιζεν, διευθύντρια ανθρωπίνων πόρων του δήμου, μιλώντας στην εφημερίδα San Francisco Chronicle. «Πρόκειται, από τη σκοπιά μας ως εργοδότη, για την προστασία της πόλης έναντι αυτού που θεωρούμε απαράδεκτο κίνδυνο».

Διαμαρτυρίες για την απόφαση
Συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους του δήμου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτή τη μονομερή απόφαση, τονίζοντας πως οι όροι της απαίτησης αυτής έπρεπε να τεθούν σε διαπραγμάτευση και όχι να επιβληθούν. Το τοπικό παράρτημα της Service Employees International, που εκπροσωπεί περίπου 20.000 δημοτικούς υπαλλήλους, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «απειλητική διαταγή».


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πάνω από 150 εργαζόμενοι σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν αφού αρνήθηκαν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν για κορονοϊό, όπως αξίωνε το ίδρυμα.

Διαθεσιμότητα και απόλυση
Το νοσοκομείο Houston Methodist είχε δώσει στα μέλη του προσωπικού του προθεσμία για να προσκομίσουν βεβαιώσεις πως έκαναν τα εμβόλιά τους, τουλάχιστον μια πρώτη δόση, ως την 7η Ιουνίου. Εσωτερικό σημείωμα της διοίκησής του ξεκαθάριζε πως όσοι αρνούνταν αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να τεθούν σε διαθεσιμότητα για δύο εβδομάδες και κατόπιν να απολυθούν.

Ορισμένοι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του νοσοκομείου, κρίνοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους ήταν παράνομος, αφού τα εμβόλια για την COVID-19 δεν έχουν εγκριθεί από τον αρμόδιο ομοσπονδιακό εποπτικό φορέα τελεσίδικα, έχουν λάβει μόνο άδεια επείγουσας χρήσης. Αλλά η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε.

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο – όπου οι αρχές στο αρχικό στάδιο της πανδημίας του νέου κορονοϊού είχαν λάβει αυστηρά μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του – μπορεί να καυχιέται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Καλιφόρνια: περί το 80% των κατοίκων της ηλικίας από 12 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Πηγή: newsit.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top