ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικρίνει πιθανή επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κύπρου το «υπεξ» κατεχομένων

Επικρίνει πιθανή επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κύπρου το «υπεξ» κατεχομένων

Η δήλωση της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου ότι η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil θα συνεχίσει το γεωτρητικό της πρόγραμμα από το σημείο που έμεινε αποδεικνύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει αδιάκοπα τις μονομερείς δραστηριότητές της, ισχυρίζεται σε ανακοίνωση του το «υπουργείο εξωτερικών», των κατεχομένων.

Αναφέρει, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με αυτές τις ενέργειες της θα αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το «υπουργείο εξωτερικών» ανέφερε ότι όσο οι προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που πόρρω απέχουν από τον ίσο διαμοιρασμό και την συνεργασία σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων, συνεχίζονται, τόσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να κάνει ταυτόχρονα και ισάξια βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

Το «υπεξ» ισχυρίζεται ακόμα ότι «δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έβαλε το θεμέλιο λίθο της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει μονομερώς μέχρι σήμερα τις σεισμικές της δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις με διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και με αδειοδοτήσεις που παρέχει σε διεθνείς εταιρείες για ενέργεια».

Η «τδβκ», από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα, «έχει απευθύνει έκκληση για συνεργασία και διπλωματία και επιμένει να ενεργεί σύμφωνα με την πραγματικότητα ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι συνιδιοκτήτης των φυσικών πόρων του νησιού και γύρω από το νησί».

«Ως αποτέλεσμα όλων των αναπάντητων εκκλήσεων μας, η τδβκ μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, αποφάσισε να κάνει βήματα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντά της στην περιοχή και άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή το 2011», προστίθεται.

Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από τη συνεργασία της ελληνοκυπριακής πλευράς μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά, που είναι ο συνιδιοκτήτης του φυσικού αερίου στην περιοχή, το «υπουργείο εξωτερικών» ισχυρίστηκε ότι «σας υπενθυμίζουμε ακόμη μια φορά ότι ο μόνος συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ενέργειας, όπως και στο Κυπριακό, είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένου του ίσου διαμοιρασμού, της εκμετάλλευσης, διαχείρισης και πώλησης των ενεργειακών πηγών εντός της ΑΟΖ, που ανήκει στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό λαό».

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει απευθύνει έκκληση για διεξαγωγή μιας διάσκεψης στην οποία θα διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων χωρών και των εταιρειών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Υπενθυμίζοντας ότι ακόμη ισχύει η «εποικοδομητική» πρόταση που υπέβαλε το 2019 η «τδβκ», η ανακοίνωση σημειώνει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη μέχρι σήμερα σε αυτές τις προτάσεις, όπως δεν έχει ποτέ αποδεχθεί καμία πρόταση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι όταν η διεθνής κοινότητα παρουσιάζει απόψεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αντιληφθεί ότι η πηγή της έντασης είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Χωρίς να αναμένουμε ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό, είμαστε της άποψης ότι είναι πιθανό και απαραίτητο να αρθεί η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές του νησιού μέσω της συνεργασίας, της διπλωματίας και του διαλόγου», αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top