ΕΛΛΑΔΑ

Για «μία και ενιαία» συμφωνία συζητά με τους εταίρους η Αθήνα

Για «μία και ενιαία» συμφωνία συζητά με τους εταίρους η Αθήνα

Άρχισαν πάλι σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στο λεγόμενο Brussels Group.

Πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι να υπάρξει ένα κοινό κείμενο μέχρι την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η Αθήνα επιθυμεί το κείμενο αυτό «να έχει σαφώς ένα πλαίσιο συμφωνίας» δεδομένου ότι, όπως τονίζουν, ο χρόνος πλέον έχει στερέψει.

Χθες Τετάρτη, 20/5, συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προς ενημέρωση των βουλευτών ενόψει επικείμενης συμφωνίας, που θα χρειαστεί να επικυρωθεί στη Βουλή και δια της ψήφου τους.

Υπήρξε, έπειτα από τη συνεδρίαση αυτή, μία αρχική σύγχυση ως προς τη μορφή της συμφωνίας, αφού αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είπαν σε ΜΜΕ ότι η συμφωνία «θα είναι σε δύο δόσεις».

Αυτό δεν συνάδει με την θέση του Πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (ΣΕΒ) έκανε λόγο μόνο για «ενιαία και ολοκληρωμένη συμφωνία».

Τούτο έσπευσε να αποσαφηνίσει, μέσω άτυπου κειμένου του (non-paper) και το Μέγαρο Μαξίμου, παραθέτοντας τη συγκεκριμένη αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ότι με τη διαφαινόμενη συμφωνία, η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα», αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Και, συγκρατώντας όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να μιλήσουν για «συμφωνία με δόσεις», το Μαξίμου δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης».

«Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα», δηλώνουν πηγές του πρωθυπουργικού Γραφείου.

Κατά τον Πρωθυπουργό, όπως υπογραμμίστηκε και στην ομιλία του στη Συνέλευση του ΣΕΒ, η επιδιωκόμενη συμφωνία με τους εταίρους προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε «να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο».

2. Να μην υπάρξουν στη συμφωνία δεσμεύσεις ή/και υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Κατηγορηματικά εδώ η κυβέρνηση διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι δεν αποδέχεται «καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης».

3. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, τέλος «στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα».

4. Και, ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, με συντονισμένη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top