ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση του πλάνου του Υπουργείου Εργασίας μέχρι το τέλος του 2021, έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Ανάλυση του πλάνου του Υπουργείου Εργασίας μέχρι το τέλος του 2021, έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Ανάλυση του πλάνου του Υπουργείου της μέχρι το τέλος του 2021 έγινε σήμερα κατά τη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Κατά τη συνεδρία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός κατώτατου μισθού κατά επάγγελμα, η υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόζουν την συμφωνημένη συλλογική σύμβαση, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η κατάργηση της αναλογιστικής μελέτης του 12%, η αύξηση των χαμηλών συντάξεων, η αύξηση της άδειας μητρότητας και η επέκταση των ειδικών σχεδίων στήριξης εργαζομένων λόγω πανδημίας.

Με δεδομένο ότι η συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας έλαβε χώρα δύο μέρες, μετά τη φονική πυρκαγιά της Λεμεσού και της Λάρνακας, τέθηκε ερώτημα προς την Υπουργό τι προτίθεται να πράξει σε σχέση με την απώλεια των τεσσάρων ανθρώπινων ζωών και εργαζομένων στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, είπε πως κατά τη συνεδρία ανταλλάχθηκαν απόψεις και τέθηκαν σημαντικά ζητήματα ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου της, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Όπως είπε τονίστηκε στην Υπουργό η ετοιμότητα της Επιτροπής Εργασίας για συνεργασία, με ένα και μοναδικό γνώμονα να υπηρετήσουν τη κοινωνία, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σημείωσε ότι «δεδομένου πως αυτή η συνάντηση έλαβε χώρα δύο μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά της Λεμεσού και της Λάρνακας θέσαμε το ερώτημα στην Υπουργό τι προτίθεται να πράξη σε σχέση με την τραγικότερη πτυχή της καταστροφικής πυρκαγιάς, της απώλειας τεσσάρων ανθρώπινων ζωών, τεσσάρων εργαζομένων στον τόπο μας».

Αναφορικά στο πλαίσιο που αφορά στη στρατηγική απασχόλησης και τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ξένων εργαζομένων, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως το ΑΚΕΛ τόνισε την ανάγκη προώθησης και ολοκλήρωσης του κοινωνικού διαλόγου, που άρχισε εδώ και κάποια χρόνια.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι τέθηκαν ενώπιον της Υπουργού αριθμός ζητημάτων, που αφορούν στον καθορισμό κατώτατου μισθού κατά επάγγελμα, στην υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόζουν την συμφωνημένη συλλογική σύμβαση, στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και στην κατάργηση της αναλογιστικής μελέτης του 12%, στην αύξηση των χαμηλών συντάξεων, στην αύξηση της άδεια μητρότητας και γονικής άδειας και στην επέκταση των ειδικών σχεδίων στήριξης εργαζομένων λόγω πανδημίας.

Σημείωσε ότι η περίοδος κατά την οποία η Υπουργός Εργασίας έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει σχέδια, για στήριξη των εργαζομένων, εκπνέει μέχρι το τέλος Ιουλίου, οπότε πρόσθεσε, «υπογραμμίστηκε η ανάγκη η κυβέρνηση με νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει επέκταση του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει νέα σχέδια στήριξης των εργαζομένων».

Επιπρόσθετα, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως τονίστηκε στην αρμόδια Υπουργό η σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων των συντάξεων, αλλά και στην καταβολή των επιδομάτων από το Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματός.

«Για όλα αυτά, αλλά και για άλλα ζητήματα, που απασχολούν την κοινωνία τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους συνταξιούχους, ως ΑΚΕΛ θα επαναφέρουμε προς συζήτηση τις προτάσεις μας το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε πως «όλοι μας θα θέλαμε περισσότερα, είτε περισσότερα επιδόματα, είτε αύξηση των υφισταμένων», σημειώνοντας πως «δεν μπορούν ωστόσο όλα αυτά να γίνονται αλόγιστα».

Ανέφερε πως η Υπουργός Εργασίας εξήγησε πως σε ότι αφορά τουλάχιστον το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων «χρειάζεται για το καθετί να γίνεται αναλογιστική μελέτη, έτσι ώστε να μην τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του Ταμείου».

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα επιδόματα, ο κ. Κουλλά είπε πως «χρειάζεται να μετρούμε πάντοτε τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους», για να προσθέσει πως «αν είναι ένα δίδαγμα που πρέπει να πάρουμε από την κρίση είναι πως ευτυχώς που από το 2013 μέχρι του 2019 με σοβαρότητα χειρίστηκε η κυβέρνηση τις δημοσιονομικέ τις δυνατότητες αλλιώς δεν ξέρω που θα στεκόμαστε τους τελευταίους 16 μήνες».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, τόνισε το ζήτημα της κατάργησης του προγράμματος των δωρεάν Rapid Test και το πως το Υπουργείο Εργασίας θα προστατέψει τους εργαζομένους.

«Η θέση του ΕΛΑΜ», είπε, «είναι ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ο κάθε άνθρωπος έχει το ιερό δικαίωμα να επιλέξει μόνος του ένα επιθυμεί να εμβολιαστεί ή όχι. Είναι φανερό, όμως, ότι η απόφαση του Υπουργικού επιδιώκει να αυξήσει σε τέτοιο βαθμό το κόστος για τους εργαζομένους ούτως ώστε να προχωρήσει στον εξαναγκασμό».

Εξέφρασε την άποψη πως «είναι εντελώς λανθασμένο οι πολίτες να αναγκάζονται να πληρώσουν για ιατρικές πράξεις, ούτως ώστε να τους παρέχεται το δικαίωμα εργασίας, την ίδια ώρα μάλιστα, που υποχρεωτικά καταβάλλουν εισφορές στο ΓεΣΥ».

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε πως το κόμμα του έθεσε δύο θέματα προς την Υπουργό. Συγκεκριμένα, είπε το πρώτο αφορά στη στήριξη των οικογενειών, ενώ σημείωσε πως χαιρέτισαν την υιοθέτηση από την Υπουργό της πρότασης τους για τη θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, καθώς και την αύξηση της άδειας μητρότητας για δεύτερο και τρίτο παιδί την οποία έχει εξαγγείλει ή ίδια εδώ και μερικές εβδομάδες.

Συμπλήρωσε ακόμα πως έθεσαν το θέμα της εφαρμογής της γονικής άδειας επί πληρωμής και η Υπουργός Εργασίας τους είπε ότι τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται νομοσχέδιο για να εναρμονιστεί η Κύπρος με την ΕΕ.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου είπε πως «έχουμε θέσει το θέμα της πληρωμή της άδειας μητρότητας και πατρότητας στο 100%, όπως συμβαίνει στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες», για να σημειώσει πως «είναι μέτρα που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα, όσο και να εξισορροπηθεί η επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των νεαρών μητέρων».

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως το κόμμα του έκανε λόγο για «ατέλειες και στοιχεία, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση».

«Περιθώριο βελτίωσης υπάρχει πάντα. Μέσα στα πλαίσια συνεργασίας μαζί της θα υποβάλουμε διάφορες προτάσεις τόσο εμείς όσο και η Επιτροπή στην ολότητα της έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτικότερη ζωή στον κόσμο, και ειδικότερα σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη», ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top