ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Σφίγγει η θηλιά, στο περιθώριο οι μη εμβολιασμένοι - Άδεια, διακοπές και κίνητρα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Σφίγγει η θηλιά, στο περιθώριο οι μη εμβολιασμένοι - Άδεια, διακοπές και κίνητρα

Συζητήσεις επί συζητήσεων και συναντήσεις επί συναντήσεων επικεντρώνονται πλέον γύρω από την περιβόητη λίστα κινήτρων που θα δώσουν αφενός ‘επιβράβευση’ σε όσους έχουν εμβολιαστεί και αφετέρου έναυσμα σε αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο κάνουν ακόμη δεύτερες σκέψεις.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Έχοντας πλέον ξεκάθαρα στοιχεία από μελέτες και στατιστικές αναλύσεις (με το 90% των κρουσμάτων να αφορά μη εμβολιασμένους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό είναι άτομα νεαρών ηλικιών) ο καταρτισμός του πλάνου επικεντρώνεται γύρω από τις νεαρές ηλικίες.

Σε αυτές μάλιστα παρατηρείται το μεγαλύτερο ‘κενό’ του τείχους ανοσίας που προσπαθεί Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας και Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα να χτίσει, καταστώντας σαφές πως όσο μεγαλύτερο έδαφος υπάρχει -από πολίτες που απέχουν του εμβολιαστικού πλάνου- τόσο μεγαλύτερη γίνεται η διασπορά και μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα).

Η Κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει επιδότηση καλοκαιρινών διακοπών (15/7-31/8) καλύπτοντας το 35% του κόστους διαμονής (σε ξενοδοχειακές μονάδες/καταλύματα και σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού με πλαφόν τα 80€ το βράδυ). Πέραν αυτού παραχωρήθηκε πενθήμερη άδεια σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν (ή προτίθενται να εμβολιαστούν) και υπάγονται στην 2020 ή/και στην 2021 ΕΣΣΟ.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους ολόκληρη την ημέρα του εμβολιασμού τους, χωρίς η ημέρα να αφαιρείται από την άδεια αναπαύσεως του εργαζόμενου. Εάν πρόκειται για εμβολιασμό με εμβόλιο δύο δόσεων, ισχύει και για τις δύο μέρες. Το ίδιο θα ισχύει και για στις περιπτώσεις γονέα/νόμιμου κηδεμόνα ανήλικου τέκνου νοουμένου ότι ο γονέας/νόμιμος κηδεμόνας θα συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο του για εμβολιασμό και νοουμένου ότι θα προσκομίζεται αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού του παιδιού για επιβεβαίωση.

Στην αντίπερα όχθη η θηλιά φαίνεται να… σφίγγει γύρω από τους μη εμβολιασμένους. Safepass παντού, μείωση της ισχύς διάρκειας των τεστ στις 72 ώρες (για χώρους εργασίας), δημιουργία covid-free χώρων και υποστατικών αποκλειστικά για εμβολιασμένους, κατάργηση -αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου- του προγράμματος δωρεάν rapid test του Υπουργείου Υγείας και άλλα που έπονται λειτουργώντας ως αντί-κίνητρα.

Γίνεται πλέον αντιληπτό πως το χάσμα μεταξύ εμβολιασμένων και μη διευρύνεται με απώτερο σκοπό να ‘φτάσουμε’ τον στόχο του 80% της κάλυψης, προφυλάσσοντας έτσι τόσο την δημόσια υγεία, όσο και φυσικά την οικονομία από το τέταρτο κύμα που δείχνει να βρίσκεται ήδη στην Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top