Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Nέες οδηγίες για επιβεβαιωμένα κρούσματα - Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους

07.08.2021
14:57
Κορωνοϊός

Αναθεωρημένες οδηγίες για άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ως επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης COVID-19

Σημαντική ενημέρωση: Από την 7η Αυγούστου 2021 όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λαμβάνουν με γραπτό μήνυμα (sms) – στο κινητό που δήλωσαν κατά τη δειγματοληψία τους – ένα σύνδεσμο (link) με κωδικούς πρόσβασης για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, να δηλώσουν τις επαφές τους και τον

Προσωπικό τους Ιατρό ώστε να μπορεί να τους παρακολουθεί και να τους αποδεσμεύσει και να έχουν τη δυνατότητα να εκδόσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά αποδέσμευσης, όταν ολοκληρωθεί η καραντίνα τους.

Την προσωπική ηλεκτρονική φόρμα το κρούσμα ή ο κηδεμόνας του μπορεί να τη συμπληρώσει μέσω έξυπνου κινητού (smart phone), tablet ή ηλεκτρονικού υπολογιστή στο https://phase.ucy.ac.cy/. Οι κωδικοί πρόσβασης ισχύουν για 72 ώρες από την ώρα παραλαβής του sms. Εάν δεν συμπληρωθεί ορθά η ηλεκτρονική φόρμα, τότε ο Προσωπικός Ιατρός δεν θα μπορεί να αποδεσμεύσει το κρούσμα και δεν θα μπορεί το άτομο να λάβει πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Για οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας, εφόσον το κρούσμα έλαβε το link και τον κωδικό πρόσβασης, μπορεί να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 22421600, 22495671, 22495666, 22421745, 22570588 (Δευτέρα με Κυριακή 08:00-00:00).

Σε περίπτωση που το άτομο δεν έχει λάβει sms με τους κωδικούς πρόσβασης και τον σύνδεσμο εντός 24 ωρών από το τεστ του, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ομάδα Ιχνηλάτησης στο 22771923 (Δευτέρα-Κυριακή 08:00-00:00) ή στο email [email protected] ή με το εργαστήριο στο οποίο διενεργήθηκε η εξέταση, για να ελέγξει ότι τα στοιχεία του στάλθηκαν ορθά στο Υπουργείο Υγείας.

Οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία του COVID-19 μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι τους για όλη τη διάρκεια που προβλέπεται (βλέπε αναθεωρημένο πρωτόκολλο αποδέσμευσης στο https://www.pio.gov.cy/coronavirus/categories/info ). Το ίδιο ισχύει και για τους συμπτωματικούς ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και λαμβάνουν εξιτήριο. μπορούν να συνεχίσουν την καραντίνα τους στο σπίτι.

Η απόφαση πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής κλινικής αξιολόγησης και να πραγματοποιηθεί αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες απομόνωσης στο σπίτι, καθώς και συχνή επικοινωνία με τον Προσωπικό Ιατρό. Εάν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν τα πιο κάτω κριτήρια απομόνωσης ή υπάρχουν ευάλωτα άτομα στον χώρο διαμονής του κρούσματος, υπάρχει πρόνοια δωρεάν κρατικής καραντίνας, στην οποία η μεταφορά μπορεί να γίνει είτε με δικό του όχημα ή με μεταφορικό μέσο που θα στείλει το Υπουργείο Υγείας κατόπιν συνεννόησης.

Ο εμβολιασμός δεν εξαιρεί τα άτομα από τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό εφόσον διαγνωστούν με θετικό εργαστηριακό αποτέλεσμα. Άρα δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο χειρισμού των θετικών κρουσμάτων ανάλογα με την εμβολιαστική τους κατάσταση.

Οδηγίες απομόνωσης στο σπίτι

· Ιδανικά, το άτομο με θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να διαμένει μόνο του στο σπίτι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το κρούσμα απομονώνεται σε ένα δωμάτιο, το οποίο τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού δε θα χρησιμοποιούν σε καμία περίπτωση.

· Το δωμάτιο στο οποίο διαμένει το θετικό άτομο, θα πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά.

· Δεν επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι.*

· Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις.

· Συστήνεται η χρήση ξεχωριστών οικιακών σκευών από τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε να γίνεται απολύμανση πριν και μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στέγνωμα.

· Συστήνεται η χρήση ξεχωριστού μπάνιου και αποχωρητηρίου. Εάν δεν υπάρχει αυτή η ευχέρεια, τότε να γίνεται απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/4_3.pdf).

· Εάν υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι πριν την αποδέσμευση, ΔΕΝ επιτρέπεται η πραγματοποίησή του.

· Η μετακίνηση επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης και κατόπιν επικοινωνίας με τον Προσωπικό Ιατρό ή το 1420. Όπου είναι εφικτό, η μετακίνηση να γίνεται χωρίς συνοδεία και μόνο με προσωπικό όχημα ή ασθενοφόρο (όχι με λεωφορείο ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς).

· Μέχρι το τέλος της περιόδου του κατ’ οίκον αυτοπεριορισμού, τα απορρίμματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε διπλή σακούλα και να φυλάγονται για 72 ώρες σε ξεχωριστό χώρο από αυτόν της καθορισμένης συλλογής. Με το πέρας των 72 ωρών μπορούν να τοποθετηθούν στον συνήθη χώρο συλλογής τους.

Προσωπικός Ιατρός

· Το άτομο που είναι κρούσμα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον Προσωπικό Ιατρό του για το θετικό αποτέλεσμα. Τον Προσωπικό Ιατρό θα τον ενημερώνει και η ομάδα ιχνηλάτησης, εφόσον έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://phase.ucy.ac.cy/ που συμπληρώνει το ίδιο το θετικό κρούσμα.