ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φεύγουν από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας τα πετρέλαια

Φεύγουν από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας τα πετρέλαια

Εντός Ιουλίου 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017 προβλέπεται ότι θα γίνει και η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών υγραερίου και υγρών καυσίμων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γεώργιος Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, τους οποίους και ενημέρωσε για τις ενέργειες που γίνονται και τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών/ Υγραερίου και ΚΕΤΑΠ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «έχουμε επικεντρωθεί σε πρώτο στάδιο στη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων και μέχρι στιγμής έχουν μετακινηθεί περίπου 23,5 χιλιάδες κυβικά μέτρα καυσίμου από τις περίπου 127 χιλιάδες που υπάρχουν. Εχω δώσει χρονοδιαγράμματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένω ότι εντός Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό».

Παράλληλα, συνέχισε, την περασμένη Παρασκευή προκηρύχθηκε προσφορά από τον ΚΕΤΑΠ (Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών) για την περιβαλλοντική μελέτη αποξήλωσης και αποκατάστασης της περιοχής οπόταν γίνονται παράλληλες και πολυεπίπεδες κινήσεις. “Την ίδια στιγμή έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες υγραερίου σε πρώτο βαθμό και υγρών καυσίμων σε δεύτερο, για να τους δοθεί η κατάλληλη περιοχή στο Βασιλικό για να αρχίσουν και αυτοί τη μετακίνηση τους», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «είναι μια πιο σύνθετη περίπτωση γιατί αφορά ιδιωτικές εταιρείες, αλλά το πιο σημαντικό αίτημα τους, που ήταν σε ποιους χώρους θα μετακινηθούν, έχει ικανοποιηθεί. Εχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, η διαβούλευση με τη περιοχή Βασιλικού, έχει εγκριθεί την περασμένη εβδομάδα το ρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού, οπόταν μια πολύ σημαντική παράμετρος, που είναι οι χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις ιδιωτικές εταιρείες, ουσιαστικά αυτός ο περιορισμός έχει αρθεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως στις 5 Μαΐου έστειλε «στις εταιρείες υγραερίου και υγρών καυσίμων επιστολή και τους έχω δώσει ένα μήνα καιρό για να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να τους παραχωρηθεί κρατική γη στο Βασιλικό. Αφού λάβω εντός των ημερών τις αιτήσεις αυτές, θα δούμε και τις μελέτες βιωσιμότητας που έχουν ετοιμάσει για να μπορέσουμε να πούμε με ακριβή ημερομηνία τη μετακίνηση» είπε και πρόσθεσε πως «βεβαίως το διάταγμα του Δήμου και του Υπουργείου Εσωτερικών στέκει, για χρονοδιαγράμματα τέλος Ιανουαρίου 2017».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως «για την αποξήλωση θα πρέπει να δοθεί άδεια από την Πολεοδομία, την οποία θα καθορίσει και η μελέτη την οποία προτιθέμεθα να κατοχυρώσουμε σύντομα».

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως «έχουμε φτάσει σε μια διευθέτηση με ιδιωτικές εταιρείες, όπου διατίθενται τα κρατικά αποθέματα που έχει ο ΚΟΔΑΠ (Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης  Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών), στην αγορά και παραλαμβάνουμε τις νέες παραλαβές των εταιρειών αυτών στο Βασιλικό. Οπόταν διευκολύνει τη διαδικασία είναι και χαμηλότερα τα κόστη. Εχουμε κάποια θέματα με καύσιμα που δεν έχουν υψηλή κατανάλωση αυτή τη περίοδο όπως είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, τα οποία όμως θα μεταφερθούν με δεξαμενόπλοια».

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμα πως «οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν το χώρο που χρησιμοποιούν» για την αποθήκευση των δικών τους αποθεμάτων.

Στις δικές του δηλώσεις ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι η επίσκεψη του Υπουργού «στα πλαίσια των τακτών επαφών του για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, αποδεικνύει και τη μεθοδικότητα αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση αυτού του διαχρονικού αιτήματος της Λάρνακας».

Βρισκόμαστε, συνέχισε «με συγκροτημένα και μεθοδευμένα βήματα σε μια πορεία, η οποία θα οδηγήσει στη μετακίνηση και των κρατικών αποθεμάτων ως προτεραιότητα, αλλά και του υγραερίου και των υγρών καυσίμων στα επόμενα βήματα. Εκείνο που είδαμε είναι ότι δεν μένουμε μόνο στην εξαγγελία της μετακίνησης, αλλά και στα επόμενα βήματα που αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αποξήλωση του χώρου που άρχισαν να γίνονται παράλληλα, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα της Λάρνακας για ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο από τη Δεκέλεια μέχρι το Μακένζυ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «το διάταγμα τερματισμού χρήσης που έχει εκδώσει ο Δήμος Λάρνακας είναι σε ισχύ και βάσει εκείνου εργαζόμαστε. Ωστόσο πρόκειται για ένα σύνθετο, πολύπλοκο θέμα που αντιμετωπίζουμε και με τα μάτια ανοικτά και με αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση η οποία πράγματι αποδεικνύει ότι με τις ενέργειες που κάνει, θέλει να βάλει ένα περιεχόμενο σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Σε κάθε βήμα όλοι μας στη Λάρνακα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το θέμα ως προτεραιότητα, θα ενημερωνόμαστε για τα επόμενα βήμα και τα επόμενα στάδια. Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει με ένα μεθοδικό τρόπο γιατί έχει πολυεπίπεδη δράση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top