Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Στο 80% η πληρότητα τον Αύγουστο στα ξενοδοχεία Αγίας Νάπας – Πρωταρά

20.08.2021
11:34
Κοινωνία

Στο 80% έφτασε η πληρότητα τον Αύγουστο στα ξενοδοχεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, δηλαδή Αγία Νάπα και Πρωταρά, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου.

 
Πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο όσον αφορά τον Covid-19, το γεγονός ότι έχουμε αυτό το διάστημα τόσο τουρισμό στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μικρό θαύμα. Συγκεκριμένα, η περιοχή της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, ειδικά μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, που ενισχύθηκε ο τουρισμός και από Κύπριους παραθεριστές, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία φτάνουν και ξεπερνούν το 80%».
 
Ανέφερε πως «η ρωσική αγορά εξακολουθεί να είναι πρώτη με διαφορά στην πληρότητα των ξενοδοχείων και αυτός είναι ο πρώτος και κύριος λόγος που απ’ ό,τι φαίνεται η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου πάει καλύτερα, σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Κύπρου. Οι άλλες αγορές κινούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα, αφού αναμέναμε καλύτερο ποσοστό αφίξεων από τη βρετανική αγορά, ωστόσο δεν απελπιζόμαστε, αναμένοντας ότι ενδεχομένως να κινηθούν περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες».
 
Οσον αφορά τις άλλες αγορές, ο κ. Τάκκας είπε πως «αυτό το διάστημα υπάρχουν τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή Πολωνία, Γερμανία και Ελβετία. Υπάρχει όμως η αισιοδοξία ότι ο προγραμματισμός των ταξιδιωτικών πρακτόρων από τη Ρωσία συνεχίζεται τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο».
 
Εξήγησε πως «έχουν ήδη προγραμματιστεί πτήσεις από τη Ρωσία για τους δύο αυτούς μήνες, ωστόσο, δεν μπορούμε να «δούμε» πολύ μπροστά, αφού οι κρατήσεις γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει σε όλη την Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Είναι φανερό όμως ότι οι τουριστικοί πράκτορες από τη Ρωσία, θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους επόμενους μήνες, ενώ ορισμένοι ενδιαφέρονται ακόμα και για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τάκκας είπε πως «πάντοτε οι επισκέπτες από τη Ρωσία βρίσκονταν στην περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αφού παραδοσιακά 8 στους 10 Ρώσους κατέληγαν στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, προτιμώντας κολύμπι στις παραλίες και διάφορα χαρακτηριστικά που προσφέρει η περιοχή, δηλαδή νυχτερινή ζωή και περπάτημα».

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου απάντησε πως «από τις αρχές Απριλίου που άρχισαν να επισκέπτονται την Κύπρο τουρίστες από τη Ρωσία, είχαμε προβλέψει πως η αυτή θα ήταν η πρώτη αγορά για το νησί μας και φαίνεται περίτρανα πως αυτό είναι πραγματικότητα. Πέρσι το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, το υπέστη η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, γιατί δεν επιτράπηκε καθόλου σε αεροπορικές εταιρείες  από τη Ρωσία να πραγματοποιήσουν πτήσεις προς την Κύπρο».  
 
Σημείωσε ακόμα ότι «δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση θα ήταν φέτος η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο και ειδικά σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, εάν δεν υπήρχαν οι Ρώσοι τουρίστες. Εκτιμούμε ότι οι κρατήσεις ξένων τουριστών στη περιοχή μας είναι πολύ καλές, παρά το γεγονός ότι εκτός από την Τουρκία, φέτος αποκτήσαμε και ένα δεύτερο πολύ δυνατό ανταγωνιστή, που είναι η Αίγυπτος, η οποία έχει «ανοίξει» από τις 9 Αυγούστου και προσφέρει  τουριστικά πακέτα σε πολύ πιο χαμηλές τιμές από ό,τι η Κύπρος».   
 
Ο κ. Τάκκας αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος η τουριστική βιομηχανία όχι μόνο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, που δεν είναι άλλο από «την τεράστια έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί αφάνταστα προβλήματα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει κάποτε να ασχοληθούν μαζί του».

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμέν