ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Πνίγουν τους ανεμβολίαστους φοιτητές με το PCR - Πόσα θα βγάλουν απ’την τσέπη

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Πνίγουν τους ανεμβολίαστους φοιτητές με το PCR - Πόσα θα βγάλουν απ’την τσέπη

Τεράστιο ζήτημα έχει ξεσπάσει γύρω από τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία των φοιτητών στις αίθουσες πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρεται πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται πλέον η προσκόμιση αρνητικού PCR 72 ωρών (και όχι rapid test) από φοιτητές που δεν έχουν ενταχθεί στο πλάνο εμβολιασμού.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Κάτι που αυτόματα σημαίνει πως αυτοί οι φοιτητές οφείλουν να επωμίζονται ένα πολύ μεγαλύτερο κόστος για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει πρόκειται για απόφαση που προέρχεται από πλευράς Πρυτανείας και ο λόγος που στρέφονται σε αυτό το σκεπτικό αφορά την αύξηση της πιθανής χωρητικότητας αιθουσών διδασκαλίας και αμφιθεάτρων από το 50% στο 80% εάν και εφόσον το μέτρο αυτό ισχύσει κανονικά.

Το πρώτο παράδοξο αφορά το γεγονός πως η Σύγκλητος του κάθε Πανεπιστημίου είχε αποφανθεί πολύ πρόσφατα να αποδεχθεί την επιστροφή με φυσική παρουσία ακόμη και με rapid test -ουσιαστικά δεχόμενη όπως η συντριπτική πλειοψηφία των υποστατικών το Safepass- με την απόφαση αυτή να έρχεται εκ των υστέρων.

Ενδεχόμενη έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο θα σημαίνει αφενός ένα ‘έμμεσο’ εξαναγκασμό εξού και οι έντονες αντιδράσεις που έρχονται ιδιαίτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα κόστος το οποίο μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτικό για φοίτηση με φυσική παρουσία αφού ένα PCR που στοιχίζει κατά μέσο όρο 30€, 2 φορές τη βδομάδα (60€) θα φέρει από την τσέπη ενός φοιτητή γύρω στα 240€ μηνιαίως.

Ποσό που αναλογιζόμενοι την εποχή αλλά και την οικονομική κατάσταση ενός μέσου φοιτητή μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτικό για φοίτηση με φυσική παρουσία ενώ παράλληλα δημιουργεί νέο διαχωρισμό στην περιβόητη συζήτηση για πολίτες δύο ταχυτήτων.

«Κοινή αντίληψη όλων είναι ότι στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να εξασφαλισθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διδασκαλία με φυσική παρουσία των φοιτητών και φοιτητριών, τηρουμένων πάντοτε των απαραίτητων κανόνων ασφάλειας. Υπήρξε επίσης σύμπτωση απόψεων ως προς το ότι οι παρεχόμενες σήμερα δυνατότητες εμβολιασμού διευκολύνουν αυτό το στόχο. Ο υπουργός Υγείας αφού ακούσει και τις συστάσεις της Ειδικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής θα προωθήσει σχετικές προτάσεις για αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top