ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη

Τατάρ: Δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις σε τ/κ μέσα ενημέρωσης, ετοιμάζεται για μετάβαση στη Νέα Υόρκη, ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του ότι "τα δύο κράτη" είναι πραγματικότητα.


Η Κίπρις γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι προγραμματίζεται η μετάβασή του στη Νέα Υόρκη εντός Σεπτεμβρίου κατά την περίοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι διεξάγονται ετοιμασίες για τον σκοπό αυτό.

Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο κ. Τατάρ είπε ότι προγραμματίζεται η έλευση της αξιωματούχου του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου με σκοπό τη διεξαγωγή επαφών.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι οι συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη θα είναι ανεπίσημες και ότι δεν θα διεξαχθούν υπό μορφή επίσημης διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή μια τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και του ΓΓ του ΟΗΕ.

Είπε ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και ο "υπουργός εξωτερικών" Ταχσίν Ερτουγρούλογλου με την ομάδα του και θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν τόσο με τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και με άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον Τατάρ, θα συναντηθούν και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.
 
 «Η ομάδα μας είναι έμπειρη και συνεχίζει τις εργασίες της. Θα είναι μαζί μας εκτός από τον Εργκιούν Ολκγούν και ο Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος ήταν στη νέα Υόρκη για πολλά χρόνια. Αυτή την στιγμή ο εκπρόσωπός μας στη Νέα Υόρκη είναι ο Μεχμέτ Ντανά. Είχαμε και με αυτόν μιαν συνάντηση εδώ. Παρακολουθεί και αυτός τώρα τη διαδικασία», πρόσθεσε.

«Πραγματικότητα τα δύο κράτη»
Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι είναι μια πραγματικότητα πλέον το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστές περιοχές και δύο χωριστές δημοκρατίες.  Είπε ότι αυτά τόνισε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Financial Times και υποστήριξε ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ σε ρατσισμό.

Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις δηλώσεις στις οποίες προέβη πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη ο Πακιστανός Πρόεδρος Αρίφ Άλβι, ο οποίος είχε πει ότι η χώρα του βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους και ότι μπορεί να έχουν διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες, αλλά είναι ένα "λαός". Είπε επίσης ότι στη δεξίωση που δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Ιουλίου για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο παρέστη και ο Πρόξενος του Πακιστάν, ο οποίος μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης. 

«Σημαντική η Μόρφου, δεν θα επιστραφεί»
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του για την κατεχόμενη Μόρφου, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δήλωσε ότι η Μόρφου δεν θα δοθεί πίσω και ότι παρόμοια πράγματα έλεγε κάθε φορά που επισκεπτόταν την περιοχή είτε ως «βουλευτής», είτε ως «υπουργός», είτε ως πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργός».

«Πάντοτε υπερασπιζόμασταν τη Μόρφου. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή για τη τδβκ», είπε.
 
«Έχει σημασία για την οικονομία της χώρας ειδικά λόγω των υδάτινων πόρων που διαθέτει. Είναι μεγάλη η αξία της για εμάς. Γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή σε σχέση με το έργο μεταφοράς νερού που έρχεται από την Τουρκία. Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που συνεχίζονται, το νερό θα ρέει με τούνελ από τα Πάναγρα κατευθείαν προς τις πεδιάδες της Μόρφου. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πλέον ότι η τδβκ ήρθε σε ένα διαφορετικό σημείο. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, επικαλούμενος δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ρολάνδη, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για να λυθεί το Κυπριακό και ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν 16 φορές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις.
 
«Απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ανατράπηκε πάνω μας το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα. Ο Αναστασιάδης εγκατέλειψε το τραπέζι και έφυγε παίρνοντας και τον χάρτη από τον Ακιντζί. Δεν δέχτηκε καν την εκ περιτροπής προεδρία. Αυτό ήρθε στην ημερήσια διάταξη στις συναντήσεις στη Γενεύη και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου είπε ότι ‘εσύ δεν αποδέχτηκες καν την πολιτική ισότητα’. Επιπλέον, όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι η πολιτική ισότητα είναι ένα κομμάτι της ομοσπονδίας. Δεν είναι ανοικτή προς συζήτηση. Επιπλέον, χάθηκαν εκείνες οι ευκαιρίες επειδή πάντα απορρίπτονταν οι προτάσεις», υποστήριξε.

«Με το άνοιγμα του Βαρωσιού και τις άλλες ενέργειες που κάναμε ενισχύουμε περαιτέρω την τδβκ, διότι είμαστε κάτω από εμπάργκο και απομόνωση. Ενώ εκείνοι στον νότο συνεχίζουν τον δρόμο τους ως η Κυπριακή Δημοκρατία. Έφτασαν κάπου επωφελούμενοι από τα αγαθά της αναγνώρισης, των απευθείας πτήσεων και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς σε αυτή την πλευρά καταπιεστήκαμε, αποκλειστήκαμε. Επομένως, μετατρέπουμε υπέρ μας κατά μέγιστο τρόπο αυτά που έχουμε. […] Παρά τα εμπάργκο και την απομόνωση, αναπτύσσουμε την οικονομία εδώ και αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που έχουμε για να παρέχουμε ευημερία και ευτυχία στους ανθρώπους μας. Δεν θα γίνει βήμα πίσω απ’ αυτό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων για την παράνομη επίσκεψη της Ολλανδής Βουλευτού  Liane Den Haan στα κατεχόμενα και τη συνάντησή της με τον "υπουργό τουρισμού" Φικρί Ατάογλου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι έγιναν κακοήθεις επιθέσεις κατά της Haan που έφτασαν μέχρι και λιντσάρισμα και ότι αυτό δείχνει τη ρατσιστική, απάνθρωπη και απαρχαιωμένη νοοτροπία της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», η οποία προσπαθεί να εμποδίσει τις διεθνείς σχέσεις του ψευδοκράτους και να πνίξει τη φωνή του.

«Η τδβκ, που είναι το αποτέλεσμα της βούλησης και της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού, θα συνεχίσει βεβαίως τις διεθνείς της σχέσεις και δεν θα μπορέσει να το εμποδίσει αυτό καμία απολύτως δύναμη», υποστήριξε και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά "να τερματίσει τις συμπεριφορές, που περιέχουν ρατσισμό και εχθρότητα, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συμφωνία". 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top