ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν-Ουάσινγκτον: 'Θα βοηθήσουμε και τον τελευταίο Αμερικανό που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν'

Μπάιντεν-Ουάσινγκτον: 'Θα βοηθήσουμε και τον τελευταίο Αμερικανό που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν'

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το 90% των Αμερικανών που επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μπόρεσε και το έκανε, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους εναπομείναντες 100 έως 200 Αμερικανούς υπηκόους που είχαν κάποια πρόθεση να εγκαταλείψουν την χώρα. 

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ήταν άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα και επί μακρόν κάτοικοι, οι οποίοι είχαν νωρίτερα αποφασίσει να παραμείνουν στη χώρα επειδή είχαν οικογενειακές ρίζες στο Αφγανιστάν.

"Η ουσία είναι πως το 90% των Αμερικανών που ήταν στο Αφγανιστάν και ήθελε να φύγει κατάφερε να φύγει", είπε. "Για τους εναπομείναντες Αμερικανούς δεν υπάρχει καμία προθεσμία. Είμαστε δεσμευμένοι να τους απεγκλωβίζουμε αν θέλουν να φύγουν".

Πρόσθεσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ηγείται συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε Αμερικανό, Αφγανό σύμμαχο ή ξένο υπήκοο που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

Χαρακτήρισε επίσης εξαιρετική επιτυχία τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα μπορούσε να γίνει με έναν πιο συντεταγμένο τρόπο.

Εξάλλου, ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε  το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ότι οι ΗΠΑ δεν "τελείωσαν" μαζί του, μετά την επίθεση την περασμένη εβδομάδα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσε σχεδόν εκατό Αφγανούς, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δύο Βρετανούς. "Προς το ISIS-K: δεν τελειώσαμε μαζί σας", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο για το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Βρετανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν προκειμένου να εξασφαλιστούν πως το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου θα επιτρέψει στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και Αφγανούς οι οποίοι εργάστηκαν για τον στρατό ή κρατικές υπηρεσίες του την ασφαλή έξοδο από τη χώρα, ενημέρωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος αργά χθες.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν, ο Σάιμον Γκας, μετέβη στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Ο κ. Γκας "συναντάται με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ασφαλής διέλευση εκτός Αφγανιστάν για τους βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς που εργάστηκαν για εμάς τα τελευταία είκοσι χρόνια", σύμφωνα με τον ίδιο.

ΕΕ

Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, οι πιθανές επιπτώσεις των εξελίξεων στο Αφγανιστάν στον αριθμό των προσφύγων αυξάνουν τις πιθανότητες μεταρρύθμισης της πολιτικής της ΕΕ για το άσυλο.

"Νομίζω ότι η συνειδητοποίηση ότι είναι καλό να υιοθετηθεί μια κοινή πολιτική ασύλου στην Ευρώπη αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί φέτος έως και το επόμενο έτος. Ακόμα και ο τελευταίος αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος", δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός μετά από την ειδική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εξέτασε την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ντόχα

Το Κατάρ ζήτησε σήμερα από τους Ταλιμπάν να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της "τρομοκρατίας" και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση "χωρίς αποκλεισμούς" μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σείχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε ότι δεν είναι προτεραιότητα για τη χώρα του να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν αλλά ότι η συνεργασία με το ισλαμιστικό κίνημα μπορεί να είναι θετική.

"Υπογραμμίσαμε τη σημασία της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία της συνεργασίας των Ταλιμπάν στον τομέα αυτό", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Το Κατάρ έπαιξε ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πριν από την κατάληψη στις 15 Αυγούστου της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμιστικό κίνημα.

"Αυτός είναι ο ρόλος μας πάντα, τους καλούμε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που να περιλαμβάνει όλα τα μέρη και να μην αποκλείει κανένα", δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ. "Κατά τις συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, δεν υπήρξε θετική απάντηση, ούτε αρνητική. Το κράτος του Κατάρ θα συνεχίσει να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν και ελπίζουμε να επιτευχθεί εθνική συναίνεση".

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top