Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Κορίτσια ετοιμαστείτε! Εσώρουχα περιόδου η νέα τάση: Θα αντικαταστήσουν τις σερβιέτες;

02.10.2021
11:23
Lifestyle

Κάποτε τα αντιμετώπιζαν σαν ένα εκκεντρικό είδος πολυτελείας. Τελευταία όμως τα εσώρουχα περιόδου κερδίζουν διαρκώς έδαφος, βρίσκοντας θέση ακόμα και σε προσιτές αλυσίδες καταστημάτων με διεθνή παρουσία, όπως οι Marks and Spencer και Primark.

«Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική» λέει μια γυναίκα, Janet, σε ένα νέο αφιέρωμα της «Guardian», προσθέτοντας: «Σκέφτηκα ότι μόλις λερωθεί θα χρειαστεί να το αλλάξω, όπως θα έκανα με μια σερβιέτα. Αλλά δεν μυρίζει καθόλου και δεν αφήνει υγρασία. Επίσης, έχει μια αίσθηση καθαριότητας».

Πολλές ακόμα γυναίκες φαίνεται να συμμερίζονται τις θετικές εντυπώσεις της Janet, δεδομένου ότι σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, τα εσώρουχα περιόδου από το λανσάρισμά τους στα M&S τον Απρίλιο του 2021 έχουν πουλήσει περίπου 100.000 ζευγάρια. Τα Primark, με τη σειρά τους, βλέπουν τόσο θετική ανταπόκριση, που σκέφτονται να προσθέσουν νέα σχέδια στη συλλογή των 17 εσωρούχων περιόδου που διαθέτουν ήδη στην αγορά.

Νέες συνήθειες

Άραγε θα αλλάξουν ριζικά τη γυναικεία ρουτίνα στη διάρκεια της έμμηνου ρύσης; Θα αντικαταστήσουν τα προϊόντα μίας χρήσης, όπως οι σερβιέτες και τα ταμπόν; Σίγουρα ανταποκρίνονται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για επαναχρησιμοποιούμενα είδη υγιεινής, που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και, μακροπρόθεσμα, προς την τσέπη μας καθώς με συστηματική χρήση γίνεται σύντομα απόσβεση του κόστους τους.

Η ιδέα της μείωσης των απορριμμάτων οδήγησε μια ακόμα γυναίκα που μιλάει στην «Guardian», την Georgia, στα εσώρουχα περιόδου. Αγόρασε ένα ζευγάρι οικονομικών σλιπ για να τα δοκιμάσει με σκοπό, αν την εξυπηρετούσαν, να επένδυε σε μια πιο ακριβή αγορά. Όχι μόνο την εξυπηρέτησαν, αλλά βολεύτηκε με την budget εκδοχή τους. Άρχισε να χαρίζει εσώρουχα περιόδου ακόμα και σε φίλες: «Έχω μια φίλη που προσπαθεί να αποκτήσει πιο βιώσιμες συνήθειες, έτσι της αγόρασα εσώρουχα περιόδου».

Η καραντίνα του περασμένου χειμώνα ήταν, αναμφίβολα, ένας από τους παράγοντες που άνοιξε το δρόμο στα εσώρουχα περιόδου προς ένα ευρύτερο κοινό. Κάποιες γυναίκες εκμεταλλεύτηκαν, για παράδειγμα, την τηλεργασία για να τα δοκιμάσουν χωρίς να ανησυχούν μήπως έχουν κάποιο ατύχημα ενώ βρίσκονται στο δρόμο ή στο γραφείο τους. Ανάμεσα σε αυτές, και η ψυχοθεραπεύτρια Shomi Williams: «Καθώς δούλευα από το σπίτι, μπορούσα να πειραματιστώ χωρίς αναποδιές και αμηχανία. Δεν θα προσποιηθώ ότι το βασικό κριτήριο επιλογής μου ήταν η βιωσιμότητα. Αυτό που με κέρδισε ήταν η άνεσή τους: Ούτε που καταλαβαίνω ότι τα φοράω. Τα αισθάνομαι όπως τα απλά εσώρουχά μου».

Πού οφείλουν την απορροφητικότητά τους; Σε μια βαμβακερή επένδυση από ένα σούπερ απορροφητικό ύφασμα. Μετά τη χρήση, απλά τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό και τα βάζουμε στο πλυντήριο (σε χαμηλές θερμοκρασίες, διαφορετικά οι συνθετικές ίνες που περιέχουν διασπώνται σταδιακά και καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα).

Είναι ασφαλή;

Τα εσώρουχα περιόδου δεν απευθύνονται όμως αποκλειστικά για χρήση στην έμμηνο ρύση, αλλά και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακράτειας ή υποφέρουν από επίμονη κολπική αιμορραγία, επειδή, π.χ., πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Πόσο «φιλικά» όμως είναι προς το γυναικείο σώμα; Άρθρο στο netdoctor.co.uk, με την επιστημονική επιμέλεια της γιατρού Dr Juliet McGrattan απαντά ότι «είναι απόλυτα υγιεινά. Στο ύφασμα ενσωματώνεται αντι-μικροβιακή τεχνολογία, ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχείτε για μικροοργανισμούς και, σε αντίθεση με τις σερβιέτες μίας χρήσης, όπου το αίμα παραμένει στην επιφάνεια, στα εσώρουχα περιόδου απορροφάται πλήρως». Όλα δείχνουν ότι αξίζει να τους δώσουμε μία ευκαιρία, ακόμα και αν δεν τα εντάξουμε τελικά στη δική μας καθημερινότητα. 

marieclaire.gr