Επιδεινώθηκαν ισοζύγιο πληρωμών, διεθνής επενδυτική θέση και εξωτερικό χρέος το β’ τρίμηνο

Επιδεινώθηκαν ισοζύγιο πληρωμών, διεθνής επενδυτική θέση και εξωτερικό χρέος το β’ τρίμηνο

Αρνητική πορεία διέγραψαν το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ισοζύγιο πληρωμών, η διεθνής επενδυτική θέση και το εξωτερικό χρέος της Κύπρου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία των εξωτερικών στατιστικών, που δημοσιεύει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.


Ειδικότερα, το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος αυξήθηκε στα €193.271,5 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2021, έναντι €192.487.7 εκατ. που ήταν στο α’ τρίμηνο του 2021. Παρόμοια τάση καταγράφηκε και στα εξωτερικά στοιχεία ενεργητικού σε χρεωστικά μέσα, τα οποία ανήλθαν στα €127.925,5 εκατ., από €127.657,0 εκατ. το α’ τρίμηνο του έτους.

Το καθαρό εξωτερικό χρέος αυξήθηκε κατά €515,3 εκατ., σε €65.346,0 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2021.

Προσαρμοσμένο ως προς την επίδραση των οντοτήτων ειδικού σκοπού (SPEs), το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος ανήλθε στα €62.630,2 εκατ. το β’ τρίμηνο του έτους, έναντι €61.866,9 εκατ. το α’ τρίμηνο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για το καθαρό εξωτερικό χρέος αυξήθηκε σε -€1.786,2 εκατ. το β’ τρίμηνο, από -€2.146,7 εκατ. το α’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για το β’ τρίμηνο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου κατέγραψε χειροτέρευση, με το έλλειμμα να αυξάνεται από €139,0 εκατ. που ήταν το β’ τρίμηνο του 2020, στα €648,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Προσαρμόζοντας τα στοιχεία, ως προς την επίδραση των SPEs, δηλαδή κατατάσσοντας τις SPEs ως μη κάτοικους, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα €645,5 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2021, έναντι €409,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Η διεθνής επενδυτική θέση (ΔΕΘ) σημείωσε μικρή χειροτέρευση στο τέλος του β’ τριμήνου του έτους, παρουσιάζοντας καθαρή θέση παθητικού στα €29.809,9 εκατ., έναντι €29.240,0 εκατ. που ήταν το α’ τρίμηνο του 2021.

Η αποτίμηση της ΔΕΘ, με την προσαρμογή των στοιχείων ως προς την επίδραση των SPEs, κατέγραψε καθαρή θέση παθητικού στα €10.664,1  εκατ. στο τέλος του β’ τριμήνου, έναντι €10.304,7 εκατ. στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ο εφιάλτης δεν τελειώνει: Σε επιφυλακή Νεπάλ και Κίνα - Η επόμενη καταστροφή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη

Ο εφιάλτης δεν τελειώνει: Σε επιφυλακή Νεπάλ και Κίνα - Η επόμενη καταστροφή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη

Νεπάλ και Κίνα προειδοποίησαν την Πέμπτη για νέο κίνδυνο πλημμυρών στα Ιμαλάια, καθώς δύο λίμνες που σχηματίστηκαν εκατέρωθεν των συνόρων τους απειλούν να υπερχειλίσουν, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Τετάρτης.

BEST OF TOTHEMAONLINE