ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθεια για ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής – Πρόνοια και για όσους χάνουν το σπίτι τους

Προσπάθεια για ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής – Πρόνοια και για όσους χάνουν το σπίτι τους

Ελέω οικονομικής κρίσης το κεφάλαιο της Στεγαστικής Πολιτικής του κράτους παραμένει «παγωμένο» από το 2013, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Εντούτοις σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Tothemaonline.com, το θέμα άρχισε να ανακινείται, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του Συνδέσμου, επιχειρούν να αναπτύξουν την δράση τους, αγγίζοντας το θέμα της Στεγαστικής Πολιτικής του κράτους, αφού βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ετοιμασίας πρότασης που θα θέσουν ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών και των κομμάτων.

Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο παρουσιάζεται θετικό στη σκέψη για επαναφορά της στεγαστικής πολιτικής, υπό δύο διαφορετικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας θα στοχεύει προς την επιχορήγηση της προσπάθειας για απόκτηση κατοικίας από νέα ζευγάρια, υπό την παροχή κινήτρων.

Μία από τις μεθόδους που προτείνεται είναι η χορήγηση μίας προκαταβολής π.χ από τις επαρχιακές διοικήσεις για οικοδόμηση της κατοικίας, χρήματα τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει το κράτος σε διάστημα δύο περίπου ετών με την αποπληρωμή του ΦΠΑ, άρα κατά μία έννοια τα χρήματα αυτά θα έρχονται σαν μία μορφή δανείου, χωρίς να χάνει έσοδα το κράτος.

 Ο δεύτερος άξονας θα επικεντρώνεται στο θέμα της εκποίησης ακινήτων ώστε να προσφέρει εναλλακτικές σε όσους έχασαν τα σπίτια τους, υπό προϋποθέσεις.

Δηλαδή θα λαμβάνονται μεταξύ άλλων υπόψη οι συνθήκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, κατά πόσον ήταν, ή όχι φερέγγυος πριν από το 2013, εάν οδηγήθηκε πρόσφατα στην ανεργία κ.α.

Σε συνεργασία με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες θα γίνεται μία αξιολόγηση του κάθε αιτητή, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η αίτηση του για απόκτηση νέας κατοικίας, χωρίς να επωμίζεται επιπλέον κόστη το κράτος.

Μία ιδέα θα ήταν και η εφαρμογή του Ιρλανδικού μοντέλου, όπου το κράτος προσφέρει κάποιες χαλαρώσεις στους επιχειρηματίες ανάπτυξης  γης, για την οικοδόμηση μεγαλύτερου αριθμού ακινήτων σε υφιστάμενα δικά τους σχέδια, τα οποία θα διαθέσει σε όσους πληρούν τα κριτήρια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top