ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες από κορωνοϊό θα εμφανίσουν 'long COVID'

Περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες από κορωνοϊό θα εμφανίσουν 'long COVID'

Μακροπρόθεσμα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοιό, γνωστά ως 'long COVID’, εμφανίζουν περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες και τα συστήματα περίθαλψης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να τα αντιμετωπίσουν λένε ερευνητές.

Έως τώρα, 236 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με COVID-19, και πολλοί έχουν συμπτώματα ψυχικής και σωματικής υγείας που παραμένουν τουλάχιστον 6 μήνες.

Ο Dr. Paddy Ssentongo, δήλωσε ότι το βάρος της κακής υγείας στους επιζώντες είναι υπερβολικό, ενώ υπάρχουν και ψυχικές διαταραχές. Η μάχη κάποιου με την COVID-19 δεν τελειώνει με την ανάρρωση από την οξεία λοίμωξη.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 57 έρευνες που περιέλαβαν περισσότερους από 250.000 ανεμβολίαστους ενήλικες και παιδιά που διαγνώστηκαν με COVID-19.

Οι περισσότεροι (79%) ζούσαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος και το ίδιο ποσοστό νοσηλεύτηκε.

Η κατάσταση των ασθενών αξιολογήθηκε στον πρώτο μήνα, στους 2-5 μήνες και στους 6 ή περισσότερο, μετά την ανάρρωση. Γενικά το 50% είχε μακροπρόθεσμα συμπτώματα και τα ποσοστά παρέμεναν σχετικά σταθερά από τον πρώτο έως τον 6ο μήνα ή και περισσότερο, μετά την αρχική νόσηση.

Περισσότεροι από τους μισούς είχαν απώλεια βάρους, κούραση, πυρετό ή πόνο. Περίπου 1 στους 5 είχε μείωση κινητικότητας. Σχεδόν το ένα τέταρτο είχε δυσκολία στη συγκέντρωση. Περίπου το ένα τρίτο είχε διαγνωστεί με διαταραχή γενικευμένου άγχους. 6 στους 10 δεν είχαν φυσιολογικές απεικονιστικές εξετάσεις θώρακα. Περισσότερο από το ένα τέταρτο είχαν αναπνευστικά προβλήματα και σχεδόν 1 στους 5 τριχόπτωση ή εξανθήματα.

Πόνος στο θώρακα και ταχυπαλμία ήταν τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα σε σχέση με την καρδιά, ενώ σε σχέση με το πεπτικό, ο πόνος στο στομάχι, η έλλειψη όρεξης, η διάρκεια και ο εμετός.

Ο ερευνητής Vernon Chinchilli, του Penn State College of Medicine στην Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που ισχυρίζονται πολλοί υγειονομικοί και επιζώντες ότι οι παρενέργειες της COVID-19 μπορούν να έχουν διάρκεια.

Ο Chinchilli δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματα είναι αρκετά ισχυρά δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων.

Ο Ssentongo δήλωσε ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφεύγει κάποιος την COVID-19 και να μειώσει τις πιθανότητες για long COVID ακόμα και σε περίπτωση breakthrough λοίμωξης.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για πολλούς επιζώντες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Πηγές: JAMA Network Open.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top