ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέτρα αντί για χαλαρώσεις πριν τα Χριστούγεννα; - Ανησυχούν οι επιδημιολόγοι

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέτρα αντί για χαλαρώσεις πριν τα Χριστούγεννα; - Ανησυχούν οι επιδημιολόγοι

Ευμετάβλητη και εύθραυστη παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αφού το τελευταίο διάστημα και μετά από μία περίοδο βελτίωσης και στη συνέχεια σταθεροποίησης παρατηρείται μία μικρή άνοδος σε δείκτες και αριθμούς.

Και αν οι αριθμοί των κρουσμάτων από μόνοι τους δεν είναι ικανοί να θορυβήσουν την συμβουλευτική επιστημονική ομάδα, οι αλυσίδες που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σε διάφορους χώρους έχουν χτυπήσει καμπανάκι και στο Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα την εβδομάδα που μας πέρασε -και εξαιρουμένης της Πέμπτης 14/10- τα περιστατικά που έκαναν την εμφάνιση τους ήταν αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα γεγονός που επιβεβαίωσε εφιστώντας την προσοχή και ο επικεφαλής της μονάδας ιχνηλάτησης κύριος Σιλβέστρος.

Ο εφησυχασμός και η ξεγνοιασιά δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο Υπουργείου Υγείας και επιστημονικής ομάδας, αφού ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ενημερώνεται καθημερινά με πάσα λεπτομέρεια έχοντας φυσικά ιδίαν άποψη για τις μεταπτώσεις της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και η ειδική συμβουλευτική επιστημονική ομάδα καταρτίζει σχέδιο δράσης ενόψει της δύσκολης συνέχειας χωρίς να παρασύρεται από τη βελτίωση του τελευταίου μήνα.

Η πρότερη εμπειρία έχει καταδείξει πως όποτε δόθηκαν ανεξέλεγκτες και μεγάλες χαλαρώσεις, δεν άργησε να παρατηρηθεί σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι εμπλεκόμενοι παρουσιάζονται συγκρατημένοι και φειδωλοί αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η αλλαγή του καιρού (ακόμα θυμίζει καλοκαίρι) θα οδηγήσει σε περισσότερες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και υποστατικά.

Αυτό σε συνάρτηση με τα αυξημένα περιστατικά εποχικής γρίπης είναι δεδομένο πως θα επιβαρύνουν την εικόνα ενώ οι αλυσίδες που άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους έχουν θορυβήσει τους επιδημιολόγους που αναζητούν τρόπο να περιοριστεί άμεσα η μετάδοση. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει αυστηροποίηση και μέτρα για να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο απευκταίο σενάριο (κάτι που εκ πρώτης έχει αποκλειστεί εκτός εάν θεωρηθεί πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή).

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κομβικές για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τις χαλαρώσεις (ή μέτρα) με τα οποία θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top