ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισηγήσεις για δεύτερη δόση του μονοδοσικού J&J – Όσα βρίσκονται στο τραπέζι στο επόμενο Υπουργικό

Εισηγήσεις για δεύτερη δόση του μονοδοσικού J&J – Όσα βρίσκονται στο τραπέζι στο επόμενο Υπουργικό

Η λειτουργός τύπου του Υπουργείου υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, μίλησε στον ANT1, στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», σχετικά για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson , για το οποίο Αμερικανοί εισηγούνται τη χορήγηση και δεύτερης δόσης.

«Είναι μια εξέλιξη που θα εξεταστεί και στην Κύπρο ενόψει του Υπ. Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας», είπε συγκεκριμένα.

«Πιθανόν ο Υπουργός Υγείας αφού είναι τέτοια η σύσταση από τους ειδικούς, να προχωρήσει σε ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για να εγκρίνουν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε όλα τα άτομα 18 ετών και άνω που έλαβαν το εμβόλιο Johnson and Johnson δύο μήνες πριν», πρόσθεσε.

Αν αυτό εγκριθεί τότε το εμβόλιο της δεύτερης δόσης θα είναι είτε με J&J είτε με κάποιο από τα άλλα εμβόλια mRN, Pfizer ή moderna.

Αλυσίδες κρουσμάτων σε δύο δημοτικά

«Το σχολείο στη Λευκωσία έκλεισε γιατί τα παιδιά ήταν λίγα σε αριθμό και τα κρούσματα που είχαν βρεθεί ήταν στενές επαφές τους», είπε η κυρία Κυριάκου.

«Στη Λεμεσό η διασπορά έγινε σε μια τάξη αρχικά που βρέθηκαν συνολικά 12 άτομα θετικά και από εκεί υπήρξε μετάδοση του ιού από εξωσχολικές δραστηριότητες και από το οικογενειακό περιβάλλον. Η ειδική επιτροπή, έκρινε ότι έπρεπε να παραμείνει κλειστό»

Όσο αφορά τα μέτρα που θα παρθούν για τα σχολεία, η λειτουργός τύπου του Υπουργείου υγείας επισήμανε ότι «αν συνεχίσουμε να βλέπουμε αλυσίδες κρουσμάτων στα σχολεία μπορεί να εξεταστούν οι μάσκες ή τακτικός έλεγχος με rapid test και στα μικρότερα παιδι»

Καταληκτικά, η κυρία Κυριάκου αναφέρθηκε στην Τρίτη δόση του εμβολίου καθώς και στο safepass αλλά και στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για πιθανές χαλαρώσεις.

«Μόνο το 13% του πληθυσμού άνω των 60 έλαβε την Τρίτη δόση», είπε η Μαργαρίτα Κυριάκου.

«Το safepass ισχύει για περίοδο ενός έτους από την δεύτερη δόση»

Στο επόμενο Υπουργικό θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα και εκεί θα φανεί αν χρειάζεται να παραταθούν ή αν μπορούν να δοθούν κάποιες χαλαρώσει ή ακόμα και να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα.

 

Δείτε το βίντεο: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top