ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέση λύση από τον Γκουτέρες- Ούτε «ειδικός», ούτε «προσωπικός» ο απεσταλμένος

Μέση λύση από τον Γκουτέρες- Ούτε «ειδικός», ούτε «προσωπικός» ο απεσταλμένος

Τη μέση οδό φαίνεται ότι θα επιλέξει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε ό,τι αφορά τον νέο απεσταλμένο που θα επιλέξει για το Κυπριακό. Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μέρη και να μην τινάξει στον αέρα την όποια προοπτική, θα διορίσει απεσταλμένο, τον οποίο όμως δεν θα χαρακτηρίσει ούτε «ειδικό» όπως αξιώνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε και «προσωπικό», όπως είναι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς.

Παρά τα συμφωνηθέντα στην πρόσφατη άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, όπου υπήρξε συμφωνία Αναστασιάδη-Τατάρ, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, ο οποίος θα εντέλλεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Τκ πλευρά επιμένει να υποστηρίζει ότι τέτοια συμφωνία δεν υπήρξε και ότι ο απεσταλμένος δεν θα πρέπει να αναφέρεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι εντός των ημερών θα υπάρξει η ανακοίνωση για το διορισμό του απεσταλμένου/αντιπροσώπου, με την προσδοκία ότι ο γενικός γραμματέας θα υλοποιήσει τη σχετική συμφωνία της άτυπης τριμερούς. Για την Εκ πλευρά δεν έχει τόση σημασία η ιδιότητα του απεσταλμένου, κατά πόσον δηλαδή θα ονομαστεί ειδικός ή προσωπικός, αρκεί να έχει ξεκάθαρους όρους εντολής ότι θα ενεργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι θα λάβει υπόψη το διαπραγματευτικό κεκτημένο.

Η Εκ πλευρά ξεκαθαρίσει προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση στη βάση των δύο κρατών, όπως είναι η θέση της Τκ και τουρκικής πλευράς, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θέλει εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας, γιατί, όπως υποστηρίζει, ο νέος αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα θα έχει ως αποστολή του τη διερεύνηση ύπαρξης κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Χαρακτηριστικά ο Τκ ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέμεινε ότι ο διάδοχος της Τζέιν Χολ Λουτ πρέπει να μην έχει περισσότερες εξουσίες από την προκάτοχό του και επανέλαβε ότι επιμένει σε διορισμό προσωπικού και όχι ειδικού απεσταλμένου, που θα λογοδοτεί στον Γενικό Γραμματέα και όχι απευθείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top